Basisrecepten

Basisrecept ~ Cake

Het geheim van een lekkere cake zit hem, naar mijn ervaringen, niet in de ingrediënten maar vooral in de bereidingswijze. Tot nu toe waagde ik me af en toe aan een cake ‘from scratch’. Meestal werden ze afgekeurd. Volgens manlief waren ze het dan net niet. Een cake is een cake en de basis voor iedere keer is hetzelfde, dacht ik zo. Waarom waren die van mij dan niet zo lekker als die van Koopmans!? Dat kwam deels door de smaak: Waar ik voor vanille kies, voegen hun citroen toe. Dat maar aangepast dus. En verder vond ik de mijne altijd veel te compact. Ik deed nog maar eens een poging… En het resultaat was deze keer een goed gekeurde  cake! 
 IMG_1919 met watermerk


Wat heb je nodig:

4 eieren M

200 gram suiker

200 gram roomboter

200 gram zelfrijzend bakmeel

6 gram citroenrasp

12 druppels citroensap

20 gram melk

snufje zout

boter om in te vetten

bloem om te bestrooien
 IMG_1945 uitsnede met watermerk

En verder:

Bakje

Cakeblik

Theezeefje

Spatel
 

  IMG_1912 met watermerk

Zo ga je te werk:

Vet de cakevorm in en bestrooi hem, met behulp van het theezeefje met bloem.

Verwarm de oven voor op 165 graden.

Zorg dat de roomboter goed op kamertemperatuur is.

Doe de roomboter in een mixerkom en voeg de suiker, de citroenrasp en het zout aan toe.

Klop dit 10 minuten op de hoogste mixerstand (lang leve mijn staande mixer, hihi)

Breek een ei in een bakje en voeg deze toe aan het boter en suiker mengsel. Klop op de hoogste stand tot het ei volledig opgenomen is. Herhaal dit met de andere 3 eieren. Mix liever iets langer dan te kort voor je het volgende ei toevoeg.

Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de mixerkom.

Spatel het bakmeel licht en luchtig door het beslag heen.

Voeg de melk en de citroensap toe en spatel ook dit door het beslag.

Doe het beslag in het cakeblik.

Bak de cake in circa 70 minuten gaar.

IMG_1899 met watermerk

Tips:

• Cake is gaar als een satéprikker er schoon uit komt, nadat je deze er in gestoken heb.

• Een cake die aan de bovenkant openbarst (zoals de mijne, hihi) wordt te heet gebakken. Hierdoor is de korst al gaar terwijl het beslag binnen in nog rijst. Wil jij geen gebarsten cake? Stel de temperatuur van je over de volgende keer lager in en verleng de baktijd iets.

• Hou jij niet van een citroensmaakje aan de cake? Vervang de citroenrasp voor 1 zakje vanillesuiker en de citroensap voor vanille-essence of vanillearoma.

IMG_1917 met watermerk

12 gedachten over “Basisrecept ~ Cake

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *