O wat had ik, als beginnende bakker, een hekel aan recepten waarvoor ik eerst 10 andere recepten moest maken voor ik uiteindelijk kon maken wat ik wilde. Ik betrap me er steeds vaker op dat ik die recepten niet meer uit de weggaat. Ik denk niet dat het alleen te maken heeft met de frequentie waarmee ik bak alhoewel dat absoluut mee speelt. Ook onze gezinssituatie maakt dat ik in stapjes bezig zijn met een recept soms makkelijker vind dan een hele tijd achter elkaar. Banketbakkerscrème is zo’n voorbeeld waarbij het handig is dat ik het eerste deel ’s morgens na het ontbijt maak en het tweede deel na de lunch. Nee, ik weet het… dat zijn nog geen 10 stappen 😉 Maar 2 vind ik voor nu even mooi genoeg. En jij?
Dit heb je nodig:
Voor de banketbakkersroom:
1 M ei
1 zakje vanille suiker
17 gram kristalsuier
10 gram custard
115 gram melk
Voor de crème
175 gram banketbakkersroom
100 gram roomboter op kamertemperatuur
1 zakje vanillesuiker
35 gram kristalsuiker
En verder:
Garde
Magnetronbestendige kom
Spatel
Handmixer
Zo ga je te werk:
Klop het ei met de suiker in de magnetron bestendige kom tot het goed gemengd is.
Meng de custard met 15 gram melk tot een klontvrij papje.
Voeg de overige melk met het custardpapje toe aan het suiker-ei mengsel.
Kook de banketbakkersroom in de magnetron tot de gewenste dikte.
Mix de room met de handmixer nog even goed door.
Laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de boter ongeveer 2 minuten los met de handmixer.
Voeg dan de suiker toe en mix het ongeveer 5 minuten tot een romige massa.
Voeg de banketbakkersroom toe en mix het geheel nog circa 2 minuten door.
Tips:
Voor meer tips over de banketbakkersroom kan je het recept voor banketbakkersroom nog even doorlezen.
Gezien mijn 10 stappen verhaal is het niet vreemd dat deze crème de basis is voor diverse andere crème’s. Zo kun je er bijv. chocolade crème van maken door er gesmolten chocolade aan toe te voegen en mokka crème door er mokkaextract aan toe te voegen. Wie weet kom ik daar later nog een keer op terug.
Een gedachte over “Banketbakkerscrème”