Sloffen zijn ideale baksels om in korte tijd iets lekkers op tafel te zetten. En je kunt er eindeloos mee variëren. Voor de verjaardag van Steven heb ik 6 verschillende sloffen gebakken. Deze appelslof met Zwitserse Room was er daar één van. De combinatie van appel en Zwitserse room kom je niet dagelijks tegen, maar is er wel eentje die onwijs lekker is!
Een appel kan altijd
Hij smaakt misschien een beetje herfstig, deze slof, maar de smaken appel, kaneel en vanille passen in ieder seizoen. Zeker nu ook, in de winter. Nu zijn de appels nog steeds heel erg lekker, vind ik. Naarmate we weer meer naar de zomer gaan geef ik toch de voorkeur aan ander fruit. Maar tot die tijd geniet ik van een heerlijke appel ‘uit het vuistje’, een warme appel met kaneel in plaats van groente of zoals bij deze slof: Verwerkt tot een appeltaartvulling.
Sloffenvorm
Heb jij een sloffenvorm in huis? Als je die niet hebt is het ook mogelijk om deze slof in een springvorm te bakken. Doe het recept dan voor de zekerheid keer twee. Zelf heb ik inmiddels twee sloffenringen, de standaard nietverstelbare vorm en deze in – ik noem het maar – scheepsvorm. Die kocht ik een hele poos terug in een kaaswinkeltje, het was een vorm die ooit door een bakker gebruikt werd. Deze vorm is net zo groot als de normale sloffenvorm van bijvoorbeeld Bakken met Niels.
Wil je dit recept opslaan om op Pinterest later te maken? Met onderstaande foto kan je het recept makkelijk terug vinden.
Appeltaartvulling
Oef… Je zou toch bijna de recepten die al langer geleden gepubliceerd zijn vergeten? Heel vaak maak ik dingen maar één keer. Maar basisrecepten gebruik ik veel en veel vaker. Eén van die basisrecepten is de appelvulling. Voor deze slof heb ik dat recept ook weer eens gebruikt. In een ietsje aangepaste vorm. Mocht je nu te veel hebben (maak ook gerust iets extra’s), dan is deze vulling ook heel erg lekker op pannenkoeken of als vulling in een appelflap.
Koemelkvrij
Wil je dit recept koemelkvrij maken? Let er bij het maken van het sloffendeeg dan op dat je geen roomboter maar een 100% plantaardige, roomboter vervanger gebruikt. Mijn favorieten hiervoor zijn BlueBand of VioBlock. Dit zijn beide echt hele lekkere smaakvolle vervangers. Lastiger is het om slagroom te vervangen. Tegenwoordig gebruik ik hiervoor altijd Alpro Soya Whipping, maar echt 100% blij ben ik daar niet mee. Echter is die wel het makkelijkst verkrijgbaar, waardoor ik toch telkens daar weer bij uitkom. Normaal gesproken maak je banketbakkersroom met melk. Zelf kies ik er echter voor om hiervoor ook Alpro Soya Whipping te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat je geen half pak overhoud of een extra ingrediënt nodig hebt. Mijn ervaring met alternatieve melksoorten is dat het hier altijd te lang in de koelkast blijft staan en ik het daardoor meer dan eens weg moet gooien.
Appelslof met Zwitserse room
Ingrediënten
- voor het sloffendeeg:
- 90 gram koude boter
- 100 gram witte basterd
- 1 gram zout
- 25 gram ei
- 75 gram patentbloem
- 75 gram Zeeuwse bloem
- 5 gram bakpoeder
- voor de amandelcrème
- 25 gram amandelmeel
- 25 gram grove kristalsuiker
- 12 gram boter
- 12 gram ei
- 5 gram bloem
- voor de appelvulling
- 3 kleine appels bijv. elstar of jonagold
- 40 gram rozijnen
- 20 gram suiker
- 2 gram kaneel
- 20 gram custard
- 250 gram water
- voor de Zwitserse Room
- 2 m eieren
- 250 gram melk of Soya Whipping
- 175 gram slagroom of Soya Whipping
- 4 zakjes vanille suiker
- 20 gram custard
- 3 blaadjes gelatine
Instructies
- Wel de rozijnen voor de appelvulling in ruim warm water.
- Wel de gelatine in ruim koud water.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Mix de boter voor het sloffendeeg met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.
- Zeef de beide bloemsoorten en het bakpoeder.
- Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.
- Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.
- Meng de eieren voor de Zwitserse Room met de vanillesuiker tot het goed gemengd is.
- Meng een klein scheutje melk of Soya Whipping met de custard tot het klontvrij is.
- Voeg dit toe aan het ei-suiker mengsel en roer ook dit er goed door.
- Voeg de overige melk of Soya Whipping toe (let bij het gebruik van de Soya whipping op dat je de 250 gram gebruikt en niet de 175 gram) en roer ook dit door tot het goed gemengd is.
- Breng het in de magnetron aan de kook tot het zo dik is als banketbakkersroom.
- Roer intussen een paar keer door, zodat er geen klontjes ontstaan.
- Schep 1/4 deel uit de banketbakkersroom, dit gebruik je voor de amandelcrème. Laat dit afgedekt wat afkoelen voor je het verder verwerkt.
- Laat de overige banketbakkersroom ongeveer 5 minuten afkoelen.
- Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer dit er goed door.
- Doe de banketbakkersroom over op een bord en dek het af met vershoudfolie.
- Laat het zo afkoelen tot kamertemperatuur.
- Schil de appels en snij in dobbelsteentjes van 5-10 mm.
- Doe de appelblokjes in een steelpan.
- Voeg de overige ingrediënten voor de appelvulling toe.
- Zet de hittebron middelhoog aan en roer tot het vocht indikt.
- Zet de hittebron zacht, doe een deksel op de pan en laat het 10 minuten smoren. Roer er eventueel 1 of 2 keer door met een spatel.
- Laat de appelvulling afkoelen voor je het verder gebruikt.
- Meng alle ingrediënten (op de banketbakkersroom na) voor de amandelcrème tot een spijs.
- Voeg de banketbakkersroom toe en roer ook dit er goed door zodat er geen klontjes meer inzitten.
- Doe de amandelcrème in een spuitzak.
- Leg het sloffendeeg op bakpapier en dek het af met huishoudfolie.
- Rol met hulp van uitrollatjes het deeg uit tot ongeveer 1 cm dik.
- Zorg voor een langwerpige lap die groot genoeg is voor je vorm.
- Verwijder het huishoudfolie van het deeg en leg het deeg op een bakplaat.
- Druk de sloffenvorm in het deeg. Verwijder de overtollige randjes deeg.
- Spuit de amandelcrème op het deeg. Zorg dat je ongeveer 1,5 cm van de rand afblijft
- Bak de slof in ongeveer 22 minuten gaar.
- Verwijder de sloffenvorm direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald hebt en laat hem goed afkoelen.
- Klop de slagroom of Soya Whipping lobbig.
- Spatel de slagroom met de banketbakkersroom voorzichtig maar goed door elkaar tot Zwitserse room.
- Doe het in een spuitzak met stervormige spuitmond en bewaar in de koelkast tot gebruik.
- Schep de afgekoelde appelvulling op de slof. Hoe meer, hoe lekkerder maar het moet er wel op blijven liggen, hé.
- Als de appelvulling nog niet volledig afgekoeld is, laat het dan nog verder afkoelen voor je de Zwitserse room er op spuit.
- Spuit de Zwitserse room op de slof.
- Decoreer de slof naar eigen inzicht. Ik gebruikte walnoten.
Ik kan het recept niet zoen
Goedemorgen Loeke,
Dat is vreemd, want ik kan het recept wel zien. Heb het voor de zekerheid nog even via iemand anders gecheckt, maar ook zij kan het recept zien.
Groetjes,
Adriënne