Nog een paar dagen en dan is het Valentijn. Dit jaar ben ik me echt heerlijk te buiten gegaan aan allerlei leuke en lekkere baksels. Ik vind het altijd leuk om voor Valentijn te bakken, maar meestal komt dat niet op de blog. Dit jaar is dat een keer anders. Vandaag deel ik weer een super leuk en lekker idee met jullie, namelijk cakeijsjes. Een cakeje gebakken in een ijshoorntje. Hoe leuk is dat?
Nu de kinderen weer naar school gaan, begint het weer een klein beetje normaal te lijken. Het is heerlijk om niet meer te touwtrekken voor een rekenles, de taalles niet meer voor te hoeven lezen en naar de wc te kunnen zonder dat ergens aan me geroepen wordt. Ondanks dat mis ik ook de stemmen om me heen en de gezelligheid die er was na het huiswerk. Misschien mis ik zelfs het rondslingerende speelgoed in de woonkamer, maar geniet ik ervan dat ik niet meer de hele dag aan het opruimen ben. Ik heb er naar uitgekeken om mijn eigen dingen weer te kunnen gaan doen en daar ga ik voorlopig heerlijk van genieten. Zal ik beginnen met een flinke baksessie? Of eerst maar de verzamelde recepten uitwerken zodat ik ze met jullie kan delen…
IJshoorntjes rek van Wilton
Laat ik maar beginnen met de cakeijsjes. Het is al jaren geleden dat ik een rekje van Wilton kocht om daar ijshoorntjes in te zetten. Super handig dat het ook in de oven kan, dat was de reden waarom ik het aanschafte. Alleen kwam het daar nooit van. Tot ik onlangs op Pinterest een leuk voorbeeld tegenkwam en mij dat rekje weer herinnerde. En zo was het idee voor de cakeijsjes snel bedacht. Twee jaar geleden heb ik het rekje gebruikt om marshmallow ijsjes te maken voor Rosalie haar verjaardag. Dat is denk ik de enige keer dat ik hem van zolder naar beneden haalde. En toch kan ik er telkens geen afscheid van nemen. Te leuk om op te ruimen!
Valentijns print van Taartprintje.nl
Dankzij Facebook kreeg ik vorige week een advertentie te zien van Taartprintje.nl. Met een leuke print voor valentijn. Officieel zijn de prints precies op maat gemaakt voor cupcakes. Zowel de mini als het standaard formaat. Een paar minuten later zaten die leukerds in mijn winkelwagen en nog een paar dagen later in de brievenbus. Voor cupcakes gebruikte ik ze niet, maar kijk dat kleine maatje eens shinen op deze cakeijsjes.
Koemelkvrij
Deze ijshoorntjes bevatten geen koemelk. Check daar jouw ijshoorntjes ook even op. Verder is het een kwestie van de roomboter vervangen door een plantaardige versie, bij voorkeur door FloraPlant. Vergeet ook de ingrediënten van de decoraties niet te checken. Steven en ik kunnen allebei een klein beetje verdragen, daarom heb ik op deze ijsjes voor witte chocolade gekozen. Kan je helemaal geen koemelk verdragen, gebruik dan een koemelk vrije pure chocolade.
Valentijns cakeijsjes
Ingrediënten
- 10 ijshoorntjes,
- 2 m eieren,
- 100 gram suiker,
- 100 gram boter op kamertemperatuur,
- 100 gram zelfrijzend bakmeel,
- snuf zout,
- 1 zakje vanille suiker,
- 5 gram citroenrasp
- voor de crème:
- 2 m eiwitten (ci. 70 gram)
- 140 gram suiker,
- 175 gram boter op kamertemperatuur,
- rode voedingskleurstof
- voor de decoratie
- 25 gram witte chocolade,
- musketzaad in valentijnskleuren,
- 10 cupcake prints voor mini cupcakes met valentijn van taartprintje.nl,
- 50 gram witte rolfondant,
- rode chocolade hartjes,
- overige decoratie naar keuze.
- En verder
- Wilton ijscone rekje,
- spuitzak met glad spuitmondje en een spuitzak met stervormig spuitmondje,
- ronde uitsteekvorm 3cm,
- spuitzakk of boterhamzakje,
- glas heet water
- 10 rode rietjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 155 graden.
- Zet de ijshoorntjes in het rekje.
- Mix de boter met de beide suiker soorten, de snuf zout en de citroenrasp in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg één voor één de eieren toe, mix tussendoor tot het ei goed opgenomen is.
- Voeg het zelf rijzendbakmeel toe. Spatel dit er door.
- Verdeel het cakebeslag over de ijshoorntjes.
- Zet de ijshoorntjes laag in de oven.
- Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar.
- Laat ze volledig afkoelen.
- Maak intussen de botercrème Doe hiervoor de suiker met 30 gram water in een steelpan.
- Breng het aan de kook tot ong. 110 graden.
- Maak de mixer kom vetvrij met citroen sap.
- Doe de eiwitten in de kom en mix tot ze stijf zijn.
- Voeg de suikerstroop toe, zodra het een temperatuur van 115 graden bereikt.
- Mix door tot de meringue afgekoeld is.
- Voeg de boter eetlepel na eetlepel en al kloppend toe.
- Klop, na de laatste eetlepel nog ongeveer 10 minuten door tot er een mooie luchtige creme ontstaat.
- Knip intussen de cupcake rondjes uit de frosting.
- Rol de fondant dun uit en steek er 10 rondjes van 3cm doorsnee uit.
- Plak met heel weinig water de prints op de fondant rondjes.
- Haal 2/3 van de crème uit de kom en doe dit in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Kleur de overige creme rood met de kleurstof.
- Doe de chocolade in een spuitzaken smelt het in een glas heet water.
- Spuit wat chocolade op de rand van de ijshoorntjes.
- Doe musketzaad in een bakje. Rol de ijshoorntjes erdoor.
- Spuit wat rode crème op de cakeijsjes.
- Spuit er een toef witte crème op.
- Decoreer de ijshoorntjes met de cupcakeprints, de chocolade hartjes en overige decoratie.
- Steek er als laatst 2 halve papieren rietjes in.