Zo… Laten we het nieuwe jaar eens beginnen met: TAART! En niet zomaar een taart maar gewoon een heerlijke zoete suikerbom. Een heerlijke stroopwafeltaart. Eén om te delen met je familie en vrienden die maar wat graag met je mee komen genieten. Of wil jij deze taart niet delen en hou je hem helemaal voor jezelf? Moeten we deze stroopwafeltaart omschrijven in één woord? Verrukkelijk!
Een nieuw jaar
Allereerst wil ik jullie het allerbeste toewensen voor 2023. Ieder jaar kijken we aan het einde terug naar het jaar dat achter ons ligt. Naar alles wat er geweest is en wat er gepasseerd is. Er zijn dingen die we het allerliefst in dat oude jaar achterlaten. En er zijn dingen die we het liefst nog eens willen beleven. Ik vond 2022 een pittig jaar. Met op oudejaarsdag nog een allerlaatste en hele overwachte slag: Het overlijden van mijn oma. 4 Jaar geleden verloren we op 30 december opa en nu dus ook zijn vrouw, onze oma. Zo begint 2023 voor ons met verdriet en een begrafenis. Wat er verder nog meer voor verdrietige momenten zullen komen weten we niet, wel dat ze er ook dit jaar zullen zijn. Evengoed weten we niet welke mooie momenten er allemaal komen. Zo kijken we er naar uit dat we in maart 12,5 jaar getrouwd zijn. Wat een mooie mijlpaal is dat!
Wel of niet bloggen deze week?
Ergens voelt het tegenstrijdig: We hebben oma nog niet begraven en ik deel een nieuw recept met jullie, een nieuwe blog. Maar als ik terugdenk aan oma, dan denk ik ook terug aan haar liefde voor mijn baksels. Want wat genoot ze elke verjaardag opnieuw om niet één groot stuk taart maar van iedere taart een klein puntje te proeven. En als we naar haar toe gingen nam ik allicht iets lekkers voor haar mee. Sommige baksels, zoals deze kokos-pacanfudge en deze Pure chocolade – Gianduja blokjes, liet ik haar uitdelen aan de mensen van de thuiszorg. Of ik nu een recept voor taart deel, een recept voor koekjes of iets met chocolade, ik zou mijn oma er niet meer terug krijgen. En of ik dat nu deze week of volgende week zou doen, er zal altijd een eerste recept na oma’s overlijden zijn. En dus bijt ik vandaag maar alvast door die zure appel heen.
Voor de zoetekauwen
Deze taart zou er ééntje zijn waar oma van zou zeggen: Wat is die lekker, Adriënne! Ze zou het zo zeggen, als alleen zij maar kon. Met oma deelde ik mijn liefde voor taart en koekjes. De basis van deze taart bestaat uit maar liefst 4 dunne lagen biscuit, hij is gevuld met Zwitserse room en karamelsaus. De buitenkant is voorzien van een laagje botercrème. Al met al is deze stroopwafeltaart een echte taart voor zoetekauwen.
Koemelkvrij
Ik heb deze stroopwafeltaart begin 2022 gemaakt, voor de verjaardag van Jasper in februari. Maar ik herinner mij tot op de dag van vandaag nog hoe lekker ik hem vond. Gelukkig had ik hem koemelkvrij gemaakt zodat Steven en ik er ook van mee konden genieten. Niet elke taart is geschikt om koemelkvrij te maken, maar bij deze is dat heel goed mogelijk. Ook bij dit recept geef ik jullie in de omschrijving de keuze voor koemelkvrije of koemelkrijke ingrediënten. Maak je deze taart voor mensen met een koemelkallergie check dan even goed of je de mini stroopwafels ter decoratie kunt gebruiken. In mini stroopwafels zit ten alle tijden melk en zijn daarom niet geschikt voor mensen met een koemelkallergie. Voor eigen gebruik, waarbij Steven en ik de enige zijn met deze allergie, kies ik ervoor om ze wel als decoratie te gebruiken. Wij eten de stroopwafeltjes dan niet op. Er zijn echter ook mensen die hierdoor last krijgen van hun allergie. De stroopwafelkruimels die ik tot nu toe bij o.a. AH gekocht heb, zijn altijd koemelkvrij geweest, maar check dit voor de zekerheid ook.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande afbeelding vind je dit recept altijd makkelijk terug.
Stroopwafeltaart
Ingrediënten
- voor het biscuit
- 5 m eieren op kamertemperatuur
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 80 gram bloem
- 25 gram custard of maïzena
- snufje zout
- flinke snuf kaneel
- voor de karamelsaus/spiegel
- 175 gram suiker
- 120 gram soya whipping of slagroom
- snuf kaneel
- 40 gram water
- 30 gram roomboter of plantaardige roomboter vervanger
- 1 blaadje gelatine
- voor de Zwitserseroom
- 125 gram melk of soya whipping (voor de banketbakkersroom)
- 1 m ei
- 3 zakjes vanille suiker
- 8 gram custard
- 125 gram slagroom of Soya whipping
- 2 blaadjes gelatine
- voor de stroopwafelcrème
- 125 gram melk of soya whipping
- 1 m ei
- 3 zakjes vanille suiker
- 8 gram custard
- 150 gram boter
- snuf zout
- snuf kaneel
- 125 gram fijngemalen stroopwafelkruimels
- voor de afwerking
- 70 gram stroopwafelkruimels
- mini stroopwafeltjes
Instructies
- Week alle gelatine in ruim koud water voor tenminste een half uur.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bedek de onderkant en zijkanten van een ronde bakvorm van 17 à 18 cm doorsnede met bakpapier.
- Maak als eerste de karamelsaus.
- Doe hiervoor de suiker met het water in een pan en breng het aan de kook.
- Laat de suiker karameliseren tot goudbruin.
- Verwarm ondertussen in een andere pan de slagroom / soya whipping met de boter en de kaneel tot net onder het kookpunt.
- Zodra de suiker voldoende gekarameliseert is haal je het van de hittebron af.
- Giet er voorzichtig het slagroommengsel bij. Let op! Het bruist enorm.
- Roer voorzichtig met een spatel tot er een mooie gladde saus ontstaat.
- Laat de saus 10 minuten afkoelen.
- Weeg 125 gram saus af en voeg hier 1 blaadje gelatine aan toe. Dit deel gebruik je later als spiegel / drip bovenop de taart.
- Weeg ook 40 gram van de karamelsaus af om later door de stroopwafelbotercrème te doen.
- Maak de banketbakkersroom voor de Zwitserse room en de stroopwafelcreme. (Ondanks dat dit, bij de ingrediënten apart genoemd wordt, kan je dit het beste gelijktijdig doen en daarna verdelen in twee gelijke porties)
- Doe 6 zakjes vanillesuiker met 2 eieren in een magnetronbestendige bak.
- Roer de suiker en de eieren goed door elkaar.
- Meng in een bakje 16 gram custard met een scheut melk of Soya whipping tot een klontvrij geheel.
- Voeg het custardmengsel toe aan het eimengsel en roer het door elkaar.
- Voeg nu de overige melk of soya whipping toe.
- Kook in de magnetron tot de gewenste dikte.
- Mix de room nog even door zodat alle klontjes eruit zijn.
- Verdeel in twee gelijke porties: 1 voor de Zwitserse room, 1 voor de stroopwafelcreme.
- Laat 1 portie volledig afkoelen, deze is voor de stroopwafelcrème.
- Voeg 2 uitgeknepen blaadjes gelatine toe aan de andere portie en roer tot de gelatine opgelost is.
- Laat ook deze portie afkoelen tot kamertemperatuur.
- Bak de biscuits
- Mix hiervoor de eieren met de suiker, vanillesuiker, kaneel en het zout op hoge snelheid met de mixer licht en luchtig in ongeveer 10 minuten.
- Zeef de bloem en maïzena boven de kom en spatel dit er snel doorheen.
- Doe het beslag in de bakvorm en zet de bakvorm in het midden van de oven.
- Bak de taart in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het biscuit ongeveer 5 minuten afkoelen in het bakblik.
- Verwijder het biscuit dan uit het bakblik en laat het verder afkoelen.
- Maak de Zwitserse room
- Klop de slagroom / soya whipping lobbig.
- Spatel de slagroom / soya whipping door de banketbakkersroom waar je gelatine aan toegevoegd hebt.
- Laat de Zwitserse room wat opstijven in de koelkast.
- Maak de stroopwafelbotercrème
- Mix hiervoor de boter in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg de banketbakkersroom, een snuf zout en kaneel toe. Mix nogmaals 10 minuten tot er een luchtige crème ontstaat.
- Voeg nu de 40 gram karamelsaus en het stroopwafelgruis toe en mix nog even kort door tot alles goed gemengd is.
- Doe de stroopwafelcrème in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.
- Bouw de taart in elkaar
- Doe de Zwitserse room in een spuitzak.
- Verdeel de stroopwafelkruimels in 4 porties, 3 kleinere en 1 grotere.
- Snij het biscuit in 4 gelijke plakken.
- Draai het biscuit om zodat de bodem van het biscuit de bovenkant van de taart wordt.
- Leg één plak biscuit op een taartbord o.i.d.
- Verdeel hier wat overgebleven karamelsaus over.
- Spuit een laag Zwitserse room over de bodem.
- Verdeel een klein portie van de stroopwafelkruimels over de Zwitserse room.
- Leg de tweede plak biscuit erop.
- Verdeel ook hier karamelsaus, Zwitserse room en stroopwafelkruimels over.
- Leg de derde plak biscuit erop.
- Verdeel nog een keer karamelsaus, Zwitserse room en stroopwafelkruimels erover.
- Leg de vierde een laatste plak biscuit er op.
- Smeer de taart boven en zijkant van de taart af met stroopwafelcrème.
- Gebruik de overgebleven stroopwafelkruimels voor een klein randje om de onderkant van de taart.
- Doe de overige stroopwafelcrème in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Zet de taart ongeveer 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Nu is het tijd voor de karamelspiegel. Deze moet al wat dikker zijn, anders druipt de karamelsaus er te hard af.
- Verdeel deze karamelsaus over de bovenkant van de taart en laat hem voorzichtig van de rand afdruipen.
- Spuit toeven crème op de bovenkant van de taart.
- Steek de mini stroopwafels ertussen.
- Bewaar de taart in de koelkast maar haal hem ongeveer 1u voor het aansnijden uit de koelkast.
Helaas kan ik nergens stroopwafelkruimels vinden. Zou dit ook kunnen met gemalen stroopwafels? Ondanks dat daar dus stroop tussen zit?
Ha Desiree,
Ja hoor, dat kan zowel voor de Stroopwafelcreme als voor de afwerking. Ik heb ze niet gebruikt omdat de taart dan niet koemelkvrij was.
groetjes, Adriënne