Vandaag heb ik weer zo’n toevalstreffer: Een gigagoed restjes recept! Een lekkernij waar je per direct alle tien je vingers bij opeet en het je daarna spijt dat je geen vinger meer over hebt om er nog één te nemen. Ja, ik heb het hier over Stroopwafel-hopjes truffels! En dat is echt net zo verrukkelijk als het klinkt.

Wat zeg je me nu?
En het heeft ook vast een klein beetje uitleg nodig. Zei ik nu Stroopwafel-hopjes truffels? Ja, inderdaad! En dat zijn geen truffels die je krijgt door stroopwafels te mengen met monchou. Een afgekeurde portie witte chocolade ganache die ik eigenlijk eerst voor de oreo boterkoek gemaakt had, samen met een restje hopjesstroop, vormt die ganache nu de binnenkant van deze truffels. De buitenkant bestaat uit nog meer witte chocolade en een pakje koekkruimels dat tevoorschijn kwam tijdens het opruimen van de kast. Een hap van één zo’n truffel en ik was verkocht!
IJsbolletjesschep
Voor het maken van heel veel koekjes en truffels maak ik gebruik van een ijsbolletjesschep, ook wel een portioneerschep genoemd. Ik heb een grote van ongeveer 5cm doorsnede en een kleine van ongeveer 3cm doorsnede. En wat heb ik die twee al vaak gebruikt! Het meest nog de kleine van 3cm. Dat is echt een perfect maatje voor truffels, maar ook voor bijvoorbeeld koekjes. En vind ik hem een beetje te klein voor een bepaald koekje? Dan schep ik twee bolletjes deeg op elkaar. Helaas kan ik hem op dit moment niet terug vinden bij Bol.com. Wellicht kun je hem wel ergens anders vinden bijvoorbeeld bij een groothandel.
Wil je dit recept pinnen op één van je Pinterest borden? Onderstaande afbeelding helpt je het recept makkelijk te herkennen en terug te vinden.

Gekoeld bewaren?
Om de truffels goed te kunnen maken, is het belangrijk dat de hopjes ganache goed koud is. Laat de hoopjes, en nee dit is echt geen spelfout, ik bedoel dus echt hoopjes hopjes ganache een hele nacht in de koeling liggen voor je ze gaat coaten. Nadat de chocolade en koekkruimels erom heen zitten hoef je de truffels niet meer in de koelkast te bewaren. Het mag uiteraard wel, maar het is niet perse nodig. Door ze buiten de koelkast te bewaren, hebben de stroopwafel-hopjes truffels een heerlijke zachte binnenkant.

Koemelkvrij
Jij daar.. met je koemelkallergie! Zit je al te balen dat er witte chocolade genoemd werd als ingrediënt? Nou ik heb goed nieuws voor je: ook jij kunt deze Stroopwafel-hopjes truffels maken en er van mee genieten. In plaats van een gewone reep witte chocolade is het namelijk heel goed mogelijk om de vegan witte choc van Jumbo te gebruiken. Na het gebruik van verschillende soorten van vegan chocolade, kom ik toch telkens bij deze terug. Hij smelt het makkelijkst, is mooi vloeibaar en daardoor ook makkelijk te verwerken. Helaas had ik deze chocolade niet voor handen om te gebruiken bij de ‘coating’ van de truffels, mijn truffels waren dan ook niet volledig koemelkvrij. En dat heb ik geweten, haha! Gelukkig zijn er heel veel mensen in onze omgeving voor wie het niet uitmaakt dat ze wel een normale witte chocolade coating hadden. Naast de witte chocolade zijn de koekkruimels ook een belangrijk ingrediënt. De meeste koekkruimels zijn koemelkvrij, maar controleer het altijd voor je ze gebruikt. Let er ook op dat je voor de hopjesstroop een plantaardige roomboter vervanger gebruikt.

Stroopwafel-hopjes truffels
Ingrediënten
- 125 ml slagroom of Soya Alpro Whipping
- 300+150 gram (vegan) witte chocolade
- 125 gram stroop
- 60 gram lichtbruine basterdsuiker
- 40 gram boter
- 15 gram sterke koffie
- 200 gram stroopwafelstukjes / koekkruimels
Instructies
- Zet een snijplank klaar die in de koelkast past.
- Leg hier een stuk bakpapier op.
- Maak de stroopwafelstukjes wat fijner.
- Breng de slagroom of Alpro Soya aan de kook.
- Breek 300 gram (vegan) witte chocolade in kleine stukken en doe ze in een kom.
- Giet de hete slagroom over de witte chocolade, dek af met bijvoorbeeld een bord,
- Laat het zo ongeveer 5 minuten staan. Roer daarna goed door zodat de gesmolten chocolade en de slagroom goed mengen tot een homogene massa.
- Zet de ganache weg om af te koelen.
- Doe de stroop met de suiker, de boter en de koffie in een pan en breng het aan de kook.
- Laat het doorkoken tot de siroop een temperatuur van 116 graden heeft bereikt.
- Laat de hopjesstroop daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
- Meng iets meer dan de helft van de afgekoelde hopjesstroop door de afgekoelde en opgestijfde ganache. Proef of je de smaak sterk genoeg vind, voeg anders extra hopjesstroop toe.
- Schep met een ijsbolletjeslepel van 30 mm doorsnee, de hopjesganache op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Maak alle ganache op.
- Laat de hopjesganache een nacht opstijven in de koelkast.
- Smelt en tempereer de overige chocolade.
- Haal de hopjesganache uit de koelkast.
- Dip ieder bolletje ganache, met hulp van bijvoorbeeld een vork, in de witte chocolade.
- Rol de truffels door de stroopwafelstukjes heen.
- Laat de truffels opstijven op het bakpapier.