Wat is er lekkerder dan het snoepen van ongebakken koekjesdeeg? Omdat niet alle ingrediënten van het rauwe deeg, even gezond zijn bestaan er zelfs recepten voor eetbaar koekjesdeeg. Cookie Dough, zoals ze dat in Amerika en ook in Nederland noemen. Een recept dat ik nog nooit gemaakt had, tot Rosalie haar verjaardag aan het begin van deze maand. Daarna was het hek van de dam en bedacht ik er o.a. de heerlijke speculaas cookie dough mee. Een lekker ideetje voor pakjesavond of om er zomaar van te genieten.
Al snel had ik het idee om er een heerlijk recept voor Sinterklaas van te maken. Door het Cookie Dough ging een flinke schep speculaaskruiden. Of dat nog niet genoeg was, voegde ik naast chocolade chips ook bakkerskruidnootjes toe. En voor de kleur volgde er nog wat rode-roze smarties. De Sint en Pieten chocolade maakt het helemaal af! Zoek jij nu nog iets lekkers voor Sinterklaasavond dan is dit cookie dough echt een aanrader!
Rauwe eieren
Iedereen weet dat rauw ei niet heel erg gezond is. Zelf ben ik niet zo bang voor salmonelle is een ei, dat ik helemaal niet van het deeg durf te snoepen. Een beetje voorzichtigheid kan natuurlijk geen kwaad en daarom is het fijn dat er in dit recept geen rauw ei zit.
Heat-Treated Flour
Wist jij dat rauwe bloem ook niet zo heel gezond is? Deeg zonder ei is goed mogelijk, maar deeg zonder bloem is een grotere uitdaging. Het is mogelijk om bloem te bakken voor je het in cookie dough verwerkt. Het kan dan echter snel verbranden. Ik was dan ook reuze blij met de webwinkel Bakd.nl. Daar verkopen ze namelijk Heat-Treated Flour, oftwel gebakken bloem. En nog heel veel leuke sprinkels, haha. Maar die bloem… dat vond ik echt super! Ik kocht een klein zakje maar heb daar inmiddels spijt van. Maar misschien is het maar goed ook 😉 Mocht je deze bloem ook willen bestellen: Bij Bakd zijn ze snel met verzenden. Ik had het pakketje een dag later al aan in huis. Dat is toch super fijn.
Koemelkvrij
Dit recept is door mij als koemelkvrij recept gemaakt. In het recept zijn beide opties aangegeven. Let er op dat er wel melk in smarties vewerkt is.
Speculaas Cookie Dough
Ingrediënten
- 25 gram lichtbruine basterd suiker
- 30 gram poedersuiker
- snuf zout
- 50 gram roomboter of FloraPlant (op kamertemperatuur)
- 100 gram (Heat-treated) bloem
- 1/2 dop amandelaroma
- 15 gram water (of melk, mits het niet koemelkvrij hoeft te zijn)
- 6 gram speculaaskruiden
- 35 gram chocolatechips of fijngehakte chocolade + wat extra
- 20 gram bakkerskruidnoten of schuddebuikjes + wat extra
- Sint en Piet chocolade
- 4 -6 glaasjes
Instructies
- Mix de boter met de beide suikersoorten in ongeveer 5 minuten licht en romig.
- Voeg de amandelaroma en het water toe en mix dit er goed door.
- Voeg de bloem, het zout en speculaaskruiden toe en kneed het tot er een mooi koekjesdeeg ontstaat.
- Voeg de chocolade en kruidnootjes toe en kneed het deeg door tot alles mooi verspreid zit door het deeg.
- Verspreid wat chocolade en kruidnootjes over de bodem van de glaasjes.
- Doe ik in ieder glaasje een eetlepel deeg.
- Voeg nog wat chocolade en kruidnootjes toe en verdeel weer een eetlepel deeg over de glaasjes.
- Decoreer de glaasjes met een chocolaatje en nog wat kruidnootjes en chocolatechips.
- Tip: Voeg wat chocoladesaus toe
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding, zodat je het makkelijk terug kunt vinden.
Een gedachte over “Speculaas Cookie Dough”