Vandaag een recept voor smiley tompouce koekjes. Koekjes die alleen maar op een tompouce lijken maar die er niet naar smaken. Voor de smiley tompouce koekjes gaan we namelijk aan de slag met royal icing. Wanneer de icing volledig gedroogd is, tekenen we er leuke smiley’s op.
Vormvaste koekjes voor de mooiste koekjes
Om royal icing koekjes zoals deze smiley tompouce koekjes te kunnen maken, gebruik je een ander recept dan het overbekende zandkoekjes recept. Het recept dat je hiervoor gebruikt zijn vormvaste vanille koekjes. In dit recept worden verhoudingsgewijs meer droge dan natte ingrediënten gebruikt waardoor de koekjes tijdens het bakken niet vervormen. Ook suiker valt onder de natte ingrediënten, deze koekjes zijn dus minder zoet. Dat maakt ze ideaal om te gebruiken voor royal icing koekjes.
Tompouce uitsteker
Tijdens het voorbereiden van deze tompouce week heb ik overwogen om Rosan van Roosbakt te vragen om een tompouce uitsteker te maken. Tot mijn grote verrassing had Roos dit zelf ook bedacht en hoefde ik niets meer aan haar te vragen. Deze uitsteker is nog maar net nieuw in het assortiment van Roos. Wil jij aan de slag met deze smiley tompouce koekjes? Ga dan deze week op de Creadoe langs bij de stand van Roos. Of koop de uitsteker in de webshop. In verband met de creadoe wordt je bestelling dan wel pas volgende week verstuurd.
Royal icing
Royal icing is, net als het roze fondant glazuur laagje op tompouces, een glazuur. Het grote verschil tussen deze twee is dat royal icing met eiwit gemaakt wordt. En je kunt het makkelijk zelf thuis maken, dat is met fondant glazuur een iets ander verhaal. Royal icing wordt gemaakt als een dikke hele stevige glazuur. Nadat royal icing op de koekjes aangebracht is hard het volledig uit en is het een knapperig laagje op de koeken. Wil je wat meer weten over royal icing? Lees dan dit basisrecept goed door, zodat je nog beter voorbereid bent voor je aan de slag gaat.
Kleuren van de icing
Voor deze koekjes heb ik de royal icing in 3 kleuren gekleurd. Als eerste kleur je de helft van de royal icing met gele kleurstof, dit is voor de banketbakkersroom. De overige royal icing verdeel je in drie porties. Eén portie kleur je roze, een andere kleur je oker of lichtbruin en de laatste portie hou je wit. Het kleuren van de royal icing doe je altijd voordat je het verdunt. Het kan namelijk zijn dat de kleurstof effect heeft op de dikte van de icing. Voeg de kleurstoffen in kleine hoeveelheden toe, liefst met een tandenstoker zodat je goed kunt doseren. Mijn ervaring is dat je makkelijk teveel gebruikt.
Dit artikel bevat niet alleen het recept voor deze Smiley Tompouce koekjes. Het is ook een fijne handleiding voor als je nog niet zoveel ervaring hebt met het maken van royal icing koekjes. Sla dit artikel dus zeker op je Pinterest account op om later nog eens terug te kunnen lezen.
20 seconden icing
Royal Icing wordt in verschillende diktes gebruikt. Om de smiley tompouce koekjes te maken moet de icing dunner gemaakt worden. Hiervoor moet je druppelsgewijs water toevoegen en tussentijds telkens doorroeren. De icing die voor deze koekjes gebruikt wordt noemen we 20 seconden icing. Dit betekend dat de icing voldoende verdund is wanneer je het van een lepel af laat lopen, stopt en dan telt tot 20. Is na 20 seconden de icing helemaal glad, dan heb je 20 seconden icing gemaakt. Duurt het langer dan 20 seconden, dan mag er nog wat water bij. Duur het korter dan 20 seconden dan heb je de royal icing helaas te dun gemaakt. Hier kan je helaas maar weinig aan doen.
Van buiten naar binnen
Wanneer je aan de slag gaat met de koekjes zijn er een paar dingen belangrijk. Als eerste moet je weten dat je allereerst de buiten randjes moet kleuren. Voor het ‘bladerdeeg’ en het ’tompouce glazuur’ is dat iets minder van belang omdat je deze strepen in één beweging kan maken. Beweeg de spuitzak hiervoor wat minder snel en knijp intussen in de spuitzak zodat de rand wat breder word dan het spuitmondje is. Hierdoor krijgt de icing ook een speels karakter, zoals bladerdeeg echt is. Het enige grotere oppervlakte bij deze koekjes is de ‘banketbakkersroom’. Hiervoor geldt wat ik net al schreef: eerst de buitenlijn en dan naar binnenwerken om het koekje op te vullen.
Kleur na kleur
Wanneer je met de smiley tompouce koekjes aan de slag gaat is het belangrijk dat de royal icing na het aanbrengen van elke kleur ongeveer 10 minuten kan drogen. Doe je dit niet, dan vloeien de verschillende kleuren royal icing in elkaar over. Dat is een leuke techniek, maar niet voor deze koekjes. Dit geldt trouwens alleen wanneer de royal icing direct naast elkaar aangebracht wordt. Voor deze tompouce koekjes betekend het dat je de icing met twee keer 10 minuten pauze aan kan brengen. Eerst breng je icing voor het ‘bladerdeeg’ aan, dan voor de ‘banketbakkersroom’ en de ‘roze tompouce glazuur. En als laatste stap breng je de ‘slagroom’ aan. Werk je met een aantal koekjes tegelijk, dan loopt deze ‘pauze’ tijd net wat sneller door en kan je gevoelsmatig sneller doorwerken.
Nog twee belangrijke tips
Na elke kleur royal icing die je aangebracht hebt is het belangrijk om met een naald de luchtbelletjes lek te prikken. Ook kan je met de naald de royal icing nog een beetje sturen, bijvoorbeeld om een rechtere hoek in de ‘banketbakkersroom’ te maken. Een ander belangrijk puntje is dat je de koekjes na het aanbrengen van de icing even moet schudden. Doe dit voorzichtig en zonder de icing aan te raken. Door dit schudden verdeelt de icing mooi gelijkmatig over het koekje.
Nog meer vragen?
Ik heb mijn best gedaan om zoveel mogelijk en zo duidelijk mogelijk uit te leggen hoe je deze koekjes kunt maken, zonder dat jij daar ervaring mee hebt. Dat was dus heel wat informatie! Laat deze stortvloed aan informatie je niet tegenhouden. Uiteindelijk zijn veel dingen weetjes en is het maken van royal icing koekjes vooral heel leuk als je die weetjes al weet. Bij zoveel informatie is er vast nog iets wat ik vergeten ben. Heb jij een vraag? Stel hem onder dit artikel zodat ik je vraag kan beantwoorden en eventueel het artikel kan aanpassen.
Koemelkvrij
Door het gebruik van een goede plantaardige roomboter vervanger, zoals Roombeter zijn deze koekjes makkelijk koemelkvrij te maken. Alle overige ingrediënten zijn van nature al koemelkvrij.
Smiley tompouce koekjes
Ingrediënten
- Voor de koekjes:
- 200 gram half koude boter
- 150 gram poedersuiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 1 L ei
- 375 gram Zeeuwse bloem of tarwe bloem
- 100 gram maïzena
- snufje zout
- Voor de royal icing:
- 2 Eiwitten van M eieren
- 500 gram poedersuiker
- kneep citroensap
- water
- afwerking:
- Roze kleurstof voor de ’tompouce glazuur’
- Oker en bruine kleurstof voor het ‘bladerdeeg’
- Gele en oranje kleurstof voor de ‘banketbakkersroom’
- Zwarte eetbare pen voor de smiley’s
- rode of roze kleurpoeder voor de wangetjes.
Instructies
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Mix de boter met de beide suikersoorten ongeveer 2 minuten tot ze lichter kleurt.
- Voeg het ei toe en mix tot deze goed door de boter en suiker gemengd is.
- Zeef de bloem en het zout boven de kom en mix tot het goed gemengd is.
- Zeef de maïzena boven de kom en kneed deze met de hand door het deeg.
- Rol het deeg tussen twee lagen vershoudfolie gelijkmatig uit tot een dikte van 5 mm.
- Leg het deeg ongeveer 1 uur in de koelkast.
- Steek met de tompouce uitsteker zoveel mogelijk koekjes uit het deeg.
- Leg de uitgestoken koekjes op de met bakpapier beklede bakplaten.
- Zet de bakplaten met de uitgestoken tompouces ongeveer 1 uur in de koelkast. Vergeet het deeg niet af te dekken met huishoudfolie.
- Verwarm intussen de oven voor op 175 graden.
- Bak de tompoucekoekjes in ongeveer 13 minuten lichtbruin.
- Laat de koekjes volledig afkoelen.
- Maak intussen de royal icing.
- Doe de eiwitten in een kom.
- Voeg een kneepje citroensap toe.
- Zeef de poedersuiker in delen boven de kom en mix het toegevoegde deel telkens goed door voor je het volgende deel poedersuiker zeeft en toevoegt.
- Verdeel de dikke royal icing in twee delen.
- Kleur één portie met gele en evt. een drupje oranje kleurstof in de gewenste gele ‘banketbakkersroom’ kleur.
- Verdeel de andere portie in 3 gelijke delen.
- Kleur één portie met oker en eventueel een drupje karamel kleurige kleurstof tot de kleur van gebakken ‘bladerdeeg’.
- Kleur het tweede portie met roze of rode kleurstof tot een mooie roze ’tompouce glazuur’ kleur.
- De laatste portie hoeft niet gekleurd te worden, dit is de ‘slagroom’.
- Voeg nu bij iedere portie voorzichtig water toe tot het een 20 seconden icing is.
- Doe de royal icing in spuit zakken met een heel klein rond spuitmondje. Gebruik voor elke kleur een andere spuitzak.
- Begin nu met het aanbrengen van de icing.
- De eerste stap is het aanbrengen van het ‘bladerdeeg’. Gebruik de juiste kleur en spuit twee banen van links naar rechts of van rechts naar links, net wat jouw voorkeur heeft.
- Haal kleine luchtbelletjes weg en schud een beetje met het koekje zodat de icing glad trekt.
- Laat de ‘bladerdeeg’ laag nu ongeveer 10 minuten drogen voor je doorgaat met de tweede stap.
- Vul de ruimte tussen het ‘bladerdeeg’ op met ‘banketbakkersroom’ icing.
- Haal ook hierbij de luchtbelletjes weer weg en schud opnieuw voorzichtig met het koekje.
- Breng ook de ‘roze tompouce glazuur’ aan boven het bovenste randje ‘bladerdeeg’.
- Je raad het al: Haal de luchtbelletjes weer weg en schud voorzichtig met de koekjes.
- Laat opnieuw 10 minuten drogen voor je de ‘slagroom’ aanbrengt.
- Breng met witte icing nu de slagroom aan.
- Laat de smiley tompouce koekjes nu ongeveer 12 uur drogen. Afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis duurt dit langer of korter.
- Teken met de zwarte eetbare stift nu smiley’s op de koekjes.
- Maak eventueel roze wangetjes met wat rode of roze kleurpoeder.
- Laat de koekjes zo nodig nog verder drogen voor je ze luchtdicht verpakt.