Vandaag heb ik weer een prachtig recept van de tijgersoezen voor jullie. Deze keer zijn het sinaasappel – vanille soezen. Een heerlijke traktatie gevuld met sinaasappelbanketbakkersroom, sinaasappelcurd en slagroom. Deze soezen waren de favoriet van Jasper toen hij ze aan zijn collega’s trakteerde. Als je het mij vraagt zijn sinaasappel en vanille het hele jaar door een lekkere combinatie. Moet ik dan echt een keuze maken in welk seizoen ik de smaken het best vind passen, dan kies ik voor lente. Daarom is mei het perfecte moment om dit recept met jullie te delen.
Verschil tussen tijgersoezen en gewone soezen
Tijgersoezen zijn bijna hetzelfde als gewone soezen. Het verschil wordt gemaakt doordat je voor het bakken een laagje koekdeeg op de soezen legt. Tijdens het bakken vormt het koekdeeg een prachtig tijgerpatroon op de soezen. Bijkomend voordeel is dat de soezen gelijkmatiger rijzen. En qua smaak geeft dat koekdeegje ook iets extra’s, mits je ze snel na het bakken opeet. Je hebt dan namelijk een knapperig laagje. Dat smaakt echt zo lekker! Zorg dus zeker dat je deze Sinaasappel – Vanille soezen zo vers mogelijk serveert.
Sinaasappel vanille curd
Speciaal voor deze soezen ging ik aan de slag om een lekkere sinaasappel-vanillecurd te maken. De eerste keer dat ik dat probeerde was de curd veels te zoet, gelukkig was de tweede curd wel perfect van smaak. Omdat die curd zo lekker is en het veel breder toepasbaar is dan in deze soezen, heb ik het recept ook apart geplaatst. Wil je dat recept ook op je gemakje doorlezen? Klik dan hier.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande foto helpt je bij het makkelijk herkennen en terug vinden van dit artikel en het recept.
Sinaasappel kaviaar
Ter decoratie van de soezen gebruikte ik sinaasappel kaviaar. Het leuke is dat jullie dat ook zelf kunnen maken. Het is niet zo moeilijk dus neem de stap en waag je er aan. Net als bij de sinaasappel-vanillecurd heb ik ook van de kaviaar een uitgebreid artikel geschreven. Dat artikel vind je hier.
Koemelkvrij
Ik heb dit recept niet als koemelkvrij recept ontwikkeld of bedacht. Omdat ik geen (goede) ervaringen heb met het vervangen van de melk en de mascarpone voor plantaardige varianten geef ik bij dit recept geen tips om er een koemelkvrij recept van te maken.
Sinaasappel – Vanille soezen
Ingrediënten
- voor de soezen
- 150 gram water (of 75 gram melk en 75 gram water)
- 75 gram boter
- 75 gram bloem
- 150 gram ei
- snuf zout
- voor de tijgerlaag
- 50 gram boter
- 60 gram licht bruine basterdsuiker
- 70 gram bloem
- voor de sinaasappelcurd
- 1/2 vanillestokje
- rasp van 2 sinaasappels
- 130 ml sinaasappelsap
- 2 eieren
- 130 gram suiker
- 100 gram boter
- voor de sinaasappelbanketbakkersroom
- 4 m eieren
- 75 gram suiker
- rasp van 1 sinaasappel
- 40 gram custard
- 60 ml verse sinaasappelsap
- 500 ml melk
- voor de slagroom
- 250 ml slagroom
- 50 gram mascarpone
- 2 zakjes vanille suiker
- suiker naar smaak
- voor de sinaasappelkaviaar
- 50 ml verse sinaasappelsap
- 10 gram suiker
- 3 blaadjes gelatine
- 6 gram coïntreau
Instructies
- voorbereidingen Zet al eerste een pot gevuld met olie in de vriezer.
- Week de gelatine in ruim koud water.
- Maak eerst de sinaasappelcurd
- Boen de sinaasappels goed schoon.
- Rasp de schil van de sinaasappels, pers ze daarna uit.
- Weeg hier 130 gram sinaasappelsap van af.
- Snijd het vanille stokje open maar laat het merg er in zitten.
- Doe water in een pannetje en breng dit aan de kook. Zodra het kookt zet je de hittebron zo laag mogelijk.
- In een andere pan doe je de boter, suiker, 1/2 vanillestokje en sinaasappelsap- en rasp.
- Zet deze pan op de pan met het kokende water zodat je de curd au-bain-marie kan maken.
- Laat dit mengsel rustig opwarmen tot de boter gesmolten is.
- Klop de eieren los in een bakje en voeg dit, al roerend met een garde, toe aan de pan met het sinaasappelmengsel.
- Roer de eieren goed door het mengsel.
- Breng het mengsel al roerend aan de kook.
- Laat het mengsel ongeveer 15-20 minuten inkoken, blijf al die tijd roeren, tot het ongeveer zo dik is als yoghurt.
- Schakel de hittebron uit.
- Verwijder het vanillestokje.
- Haal de sinaasappel- vanille curd uit de pan en doe het over in een schone schaal.
- Dek het af met een laagje folie. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak nu de sinaasappelbanketbakkersroom Breng hiervoor eerst de melk met de suiker aan de kook.
- Hou een klein beetje melk achter om de custard mee aan te maken.
- Meng in een kom de eieren met de sinaasappelsap en sinaasappelrasp.
- Voeg hier de opgeloste custard aan toe en roer het goed door elkaar.
- Meng wat van de hete melk door het sinaasappel-custard mengsel.
- Voeg nu het sinaasappel-custard mengsel toe aan de hete melk.
- Kook de sinaasappelbanketbakkersroom al roerend tot de juiste dikte.
- Spreid de sinaasappelbanketbakkersroom uit over een bord en dek het af met een laag vershoudfolie. Laat het zo afkoelen tot kamertemperutuur.
- Maak de tijgersoezen Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak het deeg voor de tijgerlaag door alle ingrediënten kort te kneden tot een samenhangend deeg.
- Rol het deeg, tussen twee lagen vershoudfolie, uit tot ongeveer 3mm dikte en leg het in de koelkast.
- Maak nu het soezendeeg. Verwarm hiervoor de melk met het water en de boter tot het kookpunt.
- Haal de pan van de hittebron en voeg de bloem toe aan het het boter/water mengsel.
- Roer het goed door zodat er geen klontjes meer in zitten.
- Zet het terug op de hittebron en verwarm het al roerend nog 2-3 minuten.
- Haal het deeg van de hittebron en doe het in de mixerkom.
- Mix het deeg even flink door elkaar met een mixer zodat de ergste warmte kan ontsnappen.
- Breek de eieren in een kommetje en roer het door elkaar.
- Voeg al mixend 1/3 van het ei toe, zorg dat het volledig opgenomen is.
- Voeg de helft van het overige ei toe en mix opnieuw tot ook dit volledig opgenomen is.
- Voeg nogmaals de helft van het overgebleven ei toe en mix opnieuw.
- Check nu de dikte van het beslag en voeg zo nodig nog het overige ei toe.
- Mix het soezenbeslag nog ongeveer 3 minuten op hoge snelheid door.
- Doe het soezendeeg in een spuitzak met een gladde ronde spuitmond.
- Spuit 12-14 soezen van ca. 35 gram op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte tussen het deeg.
- Steek evenveel rondjes uit het koekdeeg, gebruik hiervoor een gladde ronde uitsteker, die ongeveer net zo groot is als het soezendeeg.
- Leg op iedere toef soezendeeg een plakje tijgerdeeg.
- Bak de soezen in ongeveer 30-35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de soezen volledig afkoelen voor je ze vult.
- Maak intussen de sinaasappelkaviaar Verwarm hiervoor sinaasappelsap met de suiker tot het kookt en de suiker opgelost is.
- Koel het iets terug in bijvoorbeeld een bak koud water.
- Knijp de gelatine goed uit en voeg het toe aan de nog warme sinaasappelsap.
- Roer het goed door tot alle gelatine gesmolten is en opgelost is in het sap.
- Voeg de cointreau toe en meng ook dit erdoor.
- Laat het sap nu verder afkoelen tot de meeste warmte ervan af is. Het hoeft nog niet helemaal afgekoeld te zijn tot kamertemperatuur.
- Haal de pot olie uit de vriezer.
- Gebruik een pipetje om wat sinaasappelsap in op te zuigen.
- Druppel de sinaasappelsap in de koude olie.
- Herhaal dit tot het sap op is.
- Zeef de sinaasappelkaviaar uit de olie en spoel het voorzichtig af onder koud water.
- Zet nu de soezen in elkaar Snij de bovenkant van de soezen open.
- Steek met een kleine ronde uitsteker rondjes uit de afgesneden dakjes.
- Doe de sinaasappelbanketbakkersroom en de sinaasappelcurd in een spuitzak.
- Vul de soezen met sinaasappelbanketbakkersroom.
- Steek de spuitzak met sinaasappelcurd in de sinaasappelbanketbakkersroom en spuit een flinke hoeveelheid in de sinaasappelbanketbakkersroom.
- Klop de slagroom met de mascarpone en de beide suikersoorten stijf.
- Doe het in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Spuit op elke soes een flinke rozet slagroom.
- Maak met de achterkant van een lepel een holletje in de rozet slagroom.
- Vul het holletje met sinaasappelcurd.
- Leg er wat sinaasappelkaviaar in en steek de uitgestoken rondjes er in als decoratie.
- Bewaar de soezen tot serveren in de koelkast.