Als het om brood en broodjes ga, kan je nogal wat missen als je een koemelkallergie hebt. Het meeste brood in de supermarkt bevat broodverbeteraar en dat is over het algemeen op basis van koemelk. Voor mij was het één van de redenen om zelf brood te leren bakken. Zeker nadat we wisten dat Steven ook een koemelkallergie heeft. We hebben allebei zo onze eigen voorkeur. En het heerlijke brioche brood, waarvan ik het recept nu met jullie van deel, heeft mijn voorkeur.
Rijk, zacht en zoet
Een brioche brood wordt gemaakt van rijk brooddeeg. Dit betekend dat er extra ingrediënten aan toegevoegd zijn. In het geval van een brioche zijn dat eieren en veel boter. In verhouding gaat er dan weer veel minder water in. Toch is het brood heerlijk zacht en een tikkeltje zoet. Door de hoeveelheid eieren wordt het brood geler van kleur. Naarmate de kleur van het eigeel donkerder of lichter is, zal dit ook invloed hebben op het brood.
Wil jij deze brioche (langer) bewaren?
Ik hou heel erg van brioche, maar kocht het bewust niet zo vaak. De rest van ons gezin, lust het minder graag waardoor ik het grootste deel zelf op moest eten. Sinds ik zelf brood bak, ben ik ook makkelijker geworden met het invriezen daarvan. Een tarwebrood gaat hier trouwens altijd de diepvries in, maar de luxere broden of weekend bolletjes meestal niet. Totdat ik ze zelf ging bakken, sindsdien snij ik het volledig afgekoelde brood in plakken om het makkelijk in te kunnen vriezen. Dat doe ik het liefst zo snel mogelijk. Eigen gebakken brood bevat namelijk geen broodverbeteraar en is daardoor veel sneller oud. Heb je trek in een plak brioche? Dan haal je alleen de plakjes die je nodig hebt uit de vriezer.
Koemelkvrij
Dit brood heeft, ondanks dat het geen koemelk bevat, toch die echt brioche smaak. Hiervoor is het belangrijk dat je een goede kwaliteit plantaardige boter gebruikt. Mijn voorkeur heeft FloraPlant. Deze boter smaakt, in baksels bijna hetzelfde als roomboter. Ook als je geen koemelkallergie hebt is het van belang een goede kwaliteit roomboter te gebruiken.
Gevlochten Brioche
Ingrediënten
- 8 gram zout
- 75 gram water
- 50 gram suiker
- 10 gram gist
- 315 gram broodbloem (dit is bloem met veel eiwitten)
- 3 m eieren + 1 eigeel
- 135 gram boter
Instructies
- Meng de bloem met het zout, de suiker het gist.
- Voeg het water toe en meng ook dit erdoor.
- Voeg één voor één de eieren toe. Meng, na het toevoegen van elk ei het deeg weer door elkaar.
- Kneed het deeg tot je er een vlies van kunt trekken.
- Voeg de boter in blokjes toe en kneed de boter door het deeg. Kneed je het deeg met de hand, zorg dat je dan een deegschrapper bij de hand hebt en schrik niet van het ‘uit elkaar vallen’ van het deeg. Blijven kneden! Het komt goed.
- Controleer of je een vlies kunt trekken, kneed het deeg daarna nog ongeveer 5 minuten door. Zo weet je zeker dat alle boter mooi verdeeld is door het deeg.
- Vet een beslagkom licht in met zonnebloemolie. Vorm een bal van het deeg en laat het deeg bij kamertemperatuur rijzen tot het verdubbeld is in volume.
- Haal het deeg uit de beslagkom en druk de luchtbellen uit het deeg.
- Zet het deeg minimaal 6u in de koelkast.
- Druk het deeg plat en verdeel het in 3 gelijke delen.
- Rol elk deel uit tot een gelijkmatige rol met een lengte van 30 centimer.
- Vlecht de deegstrengen in elkaar.
- Vet een cakeblik in en leg de vlecht hierin.
- Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in volume, het komt dan net wel / net niet boven heb cakeblik uit.
- Verwarm intussen de oven voor op 170 graden hetelucht. Zet een klein bakblik onderin de oven.
- Meng het eigeel met een snuf zout en bestrijk hiermee de bovenkant van de brioche.
- Giet een klein beetje heet water in het onderste bakblik.
- Bak het brood, in het midden van de oven, in 25 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het brood 5 minuten in het blik afkoelen. Haal het daarna uit het blik en laat het verder afkoelen op een rooster.