brood e.d.

Gevlochten Brioche

Snel naar recept
Als het om brood en broodjes ga, kan je nogal wat missen als je een koemelkallergie hebt. Het meeste brood in de supermarkt bevat broodverbeteraar en dat is over het algemeen op basis van koemelk. Voor mij was het één van de redenen om zelf brood te leren bakken. Zeker nadat we wisten dat Steven ook een koemelkallergie heeft. We hebben allebei zo onze eigen voorkeur. En het heerlijke brioche brood, waarvan ik het recept nu met jullie van deel, heeft mijn voorkeur.
Rijk, zacht en zoet

Een brioche brood wordt gemaakt van rijk brooddeeg. Dit betekend dat er extra ingrediënten aan toegevoegd zijn. In het geval van een brioche zijn dat eieren en veel boter. In verhouding gaat er dan weer veel minder water in. Toch is het brood heerlijk zacht en een tikkeltje zoet. Door de hoeveelheid eieren wordt het brood geler van kleur. Naarmate de kleur van het eigeel donkerder of lichter is, zal dit ook invloed hebben op het brood.

Wil jij deze brioche (langer) bewaren?

Ik hou heel erg van brioche, maar kocht het bewust niet zo vaak. De rest van ons gezin, lust het minder graag waardoor ik het grootste deel zelf op moest eten. Sinds ik zelf brood bak, ben ik ook makkelijker geworden met het invriezen daarvan. Een tarwebrood gaat hier trouwens altijd de diepvries in, maar de luxere broden of weekend bolletjes meestal niet. Totdat ik ze zelf ging bakken, sindsdien snij ik het volledig afgekoelde brood in plakken om het makkelijk in te kunnen vriezen. Dat doe ik het liefst zo snel mogelijk. Eigen gebakken brood bevat namelijk geen broodverbeteraar en is daardoor veel sneller oud. Heb je trek in een plak brioche? Dan haal je alleen de plakjes die je nodig hebt uit de vriezer.

Koemelkvrij

Dit brood heeft, ondanks dat het geen koemelk bevat, toch die echt brioche smaak. Hiervoor is het belangrijk dat je een goede kwaliteit plantaardige boter gebruikt. Mijn voorkeur heeft FloraPlant. Deze boter smaakt, in baksels bijna hetzelfde als roomboter. Ook als je geen koemelkallergie hebt is het van belang een goede kwaliteit roomboter te gebruiken.

Wil je dit recept later maken? Sla dan onderstaand afbeelding op. Zo kan je het recept altijd makkelijk terug vinden.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *