Oef! Eindelijk heb ik tijd gemaakt om het recept voor deze verrukkelijk lekkere roombroodjes met speculoos en banaan uit te werken. Inmiddels is het al een jaar geleden dat ik ze maakte. En ze zijn zo lekker! Maar al die tijd heb ik telkens een ander recept voorrang gegeven. Daar brengen we nu verandering in.
Een heerlijke combinatie
Soms gaat een jaar keihard voorbij. Dan vlieg je van de ene dag naar de andere. Misschien weet je dat er een recept voor roombroodjes met aardbeien en frambozen online staat? Zo niet… Ga daar dan ook eens kijken. Die zijn ook zo lekker. Tegelijkertijd met die broodjes, heb ik ook deze versie met speculoos en banaan gemaakt. En dat is dus echt al een jaar geleden! Deze versie vond ik zelf nog lekkerder. Speculoos, banaan en Zwitserse room: als je het aan mij vraagt is deze smaakcombinatie echt verrukkelijk lekker! Ik heb deze combinatie ook gebruikt voor deze lepelglaasjes. En ik kan me nog iets ermee herinneren maar dat recept heb ik nooit gedeeld.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande foto om het recept zo makkelijk mogelijk terug te kunnen vinden.
Roombroodjes vullen
Roombroodjes worden vaak gemaakt door een puntje open te snijden en het dan te vullen met banketbakkersroom. In dit recept laat ik je zien dat het ook anders kan namelijk door een putje te maken in het deeg en deze na het bakken te vullen. Dat ziet er ook heel mooi uit, vind ik zelf. Heb je liever de gewone manier, sla dan het stukje van het putje maken over en snijd de bollen na het afkoelen open om ze te vullen.
Koemelkvrij
Deze broodjes zijn door mij koemelkvrij gemaakt. Speculoos en koffiekoekjes zijn beide koemelkvrij, ideaal! In al mijn broodrecepten gebruik ik water en geen melk, hiermee hoef je dus geen rekening te houden. De broodjes zijn gevuld met Zwitserse room. Sinds wij koemelkvrij eten, maak ik Zwitserse room altijd met Soya Whipping, deze is het makkelijkst verkrijgbaar in de winkels. Let er wel op dat je het niet te lang doorkookt, daardoor kunnen er klontjes in de banketbakkersroom ontstaan.
Roombroodjes met speculoos en banaan
Ingrediënten
- voor de broodjes
- 250 gram broodbloem
- 5 gram gist
- 3,5 gram zout
- 5 gram suiker
- 25 gram ei
- 40 gram boter op kamertemperatuur
- 115 gram handwarm water
- voor de vulling
- 140 gram speculoos
- 1 m ei
- 8 gram custard
- 2 zakjes vanille suiker
- 15 gram fijne kristalsuiker
- 250 gram Soya Whipping of 125 gram melk en 125 gram slagroom
- 2 blaadjes gelatine
- overige
- 1 grote banaan
- 3 gewone koffieleutjes en 3 gevulde koffieleutjes
Instructies
- Leg de gelatine in ruim koud water.
- Doe de bloem in een kom, voeg hier het zout, de suiker en de gist aan toe.
- Roer het met je handen door elkaar.
- Voeg het ei en het water toe en kneed het tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
- Voeg de boter toe en kneed ook de boter door het deeg. In eerste instantie ‘schrikt’ het deeg en valt het uit elkaar, kneed gewoon door tot het deeg de boter opgenomen heeft.
- Kneed dan nog een paar minuten na om er zeker van te zijn dat de boter goed door het deeg gekneed is.
- Laat het deeg afgedekt een half uur rusten.
- (Gebruik je Soya Whipping, weeg dan 125 gram room af, gebruik de helft voor de banketbakkersroom. Zet de overige room terug in de koelkast voor later.)
- Maak de banketbakkersroom. Meng hiervoor de custard met een klein beetje soya whipping of melk.
- Meng het ei met de beide suiker soorten.
- Voeg het custard mengsel toe en roer het er goed door.
- Voeg de overige melk / soya whipping toe en roer ook dit er door.
- Breng het aan de kook op het gas of in de magnetron en kook tot het de gewenste dikte heeft.
- Laat de gele room een paar minuten afkoelen, knijp de gelatine blaadjes uit en los ze op in de hete room.
- Roer tot de gelatine opgelost is in de room.
- Dek het af met plasticfolie en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verdeel het deeg in 6 bollen en bol deze op tot strakke bollen.
- Dek de bollen af en laat ze opnieuw 30 minuten rusten.
- Bestrooi de bollen met bloem, druk stevig een glas erin en verwijder voorzichtig het glas van het deeg.
- Vul de holletjes elk met ongeveer 20 gram speculoos.
- Laat de bollen nogmaals 30 minuten rusten / rijzen.
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Verlaag de oven temperatuur naar 200 graden.
- Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de broodjes volledig afkoelen.
- Klop de slagroom / overige soya Whipping lobbig.
- Spatel de slagroom door de gele room.
- Laat het zo nodig even opstijven in de koelkast.
- Doe de Zwitserse Room in een spuitzak met spuitmondje en spuit op/in elk broodje een flinke toef room.
- Garneer de broodjes met koffieleutjes en stukken banaan.
- Doe de overige speculoos in een spuitzakje en drizzle dit over de broodjes.
- Bewaar de broodjes tot serveren in de koelkast.