Ik heb vandaag een recept voor een taart waarvan ik mij afvraag of het wel een taart is. Eigenlijk is het meer een hele grote s’mores, toch hou ik het bij Oreo – s’mores taart omdat ik er puntjes van snijd, nadat het opgestijfd is. Kennen jullie s’mores? Deze uit Amerika overgewaaide lekkernij bestaat uit twee lagen kaakjes of biscuitjes met daartussen een laag chocolade en marshmallow. Dat het zoet is, is vast geen verrassing. En dat het lekker is zal je ook niet verbazen.
Swieswoepswap
Het idee voor deze taart komt niet bij mijzelf vandaan, maar bij Elleny van de blog ikhougewoonvaneten.nl. Samen met haar dochter maakte Elleny vegan Marshmallow’s. Die smaakte zo naar meer, dat ze besloten er ook een s’mores taart van te maken. Deze maand doe ik opnieuw mee met de Swieswoepswap, een recepten uitwisseling tussen een groepje bloggers. Deze variant op de s’mores taart van Elleny is mijn bijdrage aan deze uitwisseling. Ik ben heel benieuwd wie er aan mijn blog gekoppeld is en wat diegene bakt. Als variatie op de s’mores taart van Elleny heb ik Oreo koekjes gebruikt. Ook heb ik mijn eigen marshmallow recept gebruikt, in plaats van het vegan marshmallow recept. In plaats van de chocoladelaag, waar Elleny zure room in gebruikt, heb ik gekozen voor chocoladeganache met een tweede koekjeslaag erop. Uiteindelijk is het een heel ander recept geworden, maar waarvan de basis zeker bij Elleny ligt.
Zelfgemaakte marshmallows
Het was even zoeken hoeveel marshmallow er nodig is voor deze taart. Ik besloot om het hele recept te maken en dan te kijken hoeveel er nodig is. Zo kwam ik erachter dat de hoeveelheid marshmallow voldoende is voor een volle springvorm van 26 cm doorsnede. Wellicht vind jij deze dikke laag marshmallow een beetje te veel van het goede, gebruik dan 2/3 van het recept
Tips en trucs voor het maken van de taart
Voor je aan de taart begint, bekleed je de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Hier komt straks als eerste de oreo koekjes bodem op. Om de taart goed uit de vorm te krijgen, moet je ook de randen van de vorm bekleden. Dit kan met bakpapier of met acetaatfolie. Zelf gebruik ik graag acetaatfolie omdat dit een strakker resultaat geeft dan bakpapier. Nadat je de folie of het bakpapier in de vorm hebt gedaan, vet je het in met wat olie. Zo voorkom je dat de marshmallow aan de folie hecht, waardoor je de marshmallow kapot trekt. Als de taart helemaal klaar en opgestijfd is, is het tijd om hem aan te snijden. Dit kan met een schoon, warm en scherp mes. Niet teveel kracht erop zetten maar het mes zijn werk laten doen. Zo nodig kan je het mes opnieuw warm maken of licht invetten met olie. Zorg in ieder geval dat het mes na elke snede opnieuw schoongemaakt wordt.
S’mores branden
Weet je wat het allerlekkerst is van s’mores of marshmallow roosteren? Het krokant gebruinde korstje van de gekaramelliseerde suiker en dan daarna de zachte kleffe binnenkant. Heerlijk! Een echt goede s’mores heeft dat ook. Bij deze oreo – s’mores taart brand je de suiker net voor je het op eet. Zo is het op zijn allerlekkerst! Gebruik hiervoor een crème brulee brander. Maar pas op: de suiker verbrand ook makkelijk en dat komt de smaak niet ten goede. Soms gaat het ineens heel snel of vat de suiker vlam, dan stop je het proces door er even tegen te blazen.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande foto helpt je om dit recept te herkennen en terug te vinden.
Koemelkvrij
Deze taart is door mij koemelkvrij gemaakt. Bij het maken van de taartbodem gebruik je een plantaardige harde boter zoals BlueBand met de gouden wikkel of VioBlock. Daarnaast is er chocolade verwerkt in de taart, gebruik pure chocolade zonder melk. Voor de ganache gebruik je Alpro Soya om op te kloppen in plaats van slagroom. Alle overige ingrediënten zijn al koemelkvrij.
Oreo – s’mores taart
Ingrediënten
- voor de bodem
- 2 rollen oreo
- 85 gram boter
- Voor de marshmallows
- 450 gram suiker
- 200 gram water
- 9 blaadjes gelatine
- 110 gram eiwit
- 1,5 dop vanille aroma
- Voor de afwerking
- 125 gram slagroom of Alpro Soya om op te kloppen
- 125 gram pure chocolade + extra ter garnering
- Mini marshmallows
- Mini oreo
Instructies
- Week de gelatine minimaal een half uur in ruim koud water.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en de zijkant met bakpapier en/of acetaatfolie.
- Hou ongeveer 6 oreo koekjes achter voor de garnering.
- Maal de rest van de oreo’s tot fijne kruimels.
- Smelt de boter en voeg het toe aan de fijngemalen oreo’s.
- Roer de oreo en boter goed door elkaar.
- Doe het in de springvorm en spreid het uit over de bodem.
- Druk stevig aan met een glas.
- Zet de springvorm in de koelkast.
- Doe de suiker met het water in een pan en kook het tot een suikersiroop.
- Zodra de suikersiroop een temperatuur van 116 graden bereikt, klop je in de mixerkom de eiwitten schuimig.
- Zodra de suikersiroop 121 graden is knijp je de gelatine uit en voeg je het toe aan de suikersiroop.
- Roer het door elkaar. Houd er rekening mee dat de suikersiroop hierdoor kan gaan bruisen.
- Voeg de suikersiroop in een langzame constante straal toe aan het eiwit. Blijf ondertussen kloppen op lage snelheid.
- Als alle suikersiroop toegevoegd is, zet je de mixer op hoge snelheid en mix je tot een luchtige glanzende marshmallow ontstaat.
- De marshmallow is klaar als het wat dikker is maar nog wel uitvloeit.
- Giet het mengsel op de oreobodem.
- Laat de marshmallow op het aanrecht opstijven, voor ongeveer 4 uur.
- Hak 125 gram chocolade fijn en doe het in een bak waar een deksel op kan.
- Breng de slagroom of Alpro Soya aan de kook.
- Giet de hete slagroom over de chocolade.
- Doe het deksel op de bak voor ongeveer 5 minuten.
- Roer nu door elkaar tot een gladde ganache.
- Laat het afkoelen maar let er op dat het nog wel (dik) vloeibaar is.
- Spreid de ganache uit over de opgestijfde marshmallow.
- Decoreer de taart nu met de overgebleven oreo’s, mini oreo’s, stukjes chocolade en mini marshmallows.
- Laat de taart zo nog 1uur opstijven voor je hem aansnijdt.
- Snijd punten van de taart met een scherp, schoon en warm mes. Maak het mes tussendoor telkens schoon.
- Brand de marshmallow net voor je hem serveert met een crème brulee brander.
Oef, wat ziet dít er heerlijk uit!!
Ik hoop em te gaan maken voor de verjaardag van m’n zoon.
Bedankt weer voor het delen
Ha Brenda,
Dat is super leuk! Wel even een kleine waarschuwing, voor als je hem echt als taart wil serveren 😉 Snij echt kleine puntjes. Zo’n hap marshmallow is heel lekker maar vult ook heel erg.