Taarten

Slagroom – meringue taart met frambozen

Vorige week bakte ik er weer even flink op los. Jasper was jarig en dat betekend dat er taart gemaakt wordt voor zijn collega’s en voor thuis. Meestal plannen we het zo dat dit op verschillende dagen valt. Dit jaar lukte dat niet waardoor hij op vrijdag op zijn werk trakteerde èn thuis zijn verjaardag vierde. Ik dook dinsdag de keuken al in voor de eerste taarten. Lang leve de diepvries. Uiteindelijk maakte ik vrijdagochtend de laatste. Die laatste viel erg in de smaak bij de visite. Hij ging op tot de laatste kruimel en ik snap het volledig! Wat een waanzinnig lekkere taart is dit, zeg. Schuim, slagroom, jam en frambozen… Een verrukkelijke combinatie. Door de frambozen is het net een zomertaartje geworden. En dat midden in de winter, maar hey… het lijkt buiten ook wel zomer zo in de winter. Wat een weertje! Genieten jullie er een beetje van?

Dit heb je nodig:
Voor het schuim:
citroensap
3 M eiwitten (ongeveer 105 gram)
150 gram fijne kristalsuiker
100 gram poedersuiker
Voor de slagroom:
500 ml slagroom
200 gram mascarpone
3 zakjes vanille suiker
fijne kristalsuiker naar smaak
Voor de afwerking:
nougatine
frambozenjam
375 gram frambozen

En verder:
Keukenpapier
Bakpapier
Pen
Bord of bakvorm van 20 cm rond
1 of 2 bakpla(a)t(en)
Spuitzak
Evt. spuitmondje

Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 130 graden hetelucht.
Teken met de pen en het bord of de bakvorm 2 circels van 20 cm op bakpapier.
Leg het bakpapier met de pennenstreep naar beneden op de bakplaat.
Maak de mixer met het keukenpapier en het citroensap vetvrij.
Doe het eiwit in de mixerkom.
Klop het eiwit op tot het begint te schuimen.
Blijf door kloppen en voeg eetlepel na eetlepel de fijne kristalsuiker toe.
Klop door tot de suiker opgelost is in het eiwit.
Zet de mixer even uit om de poedersuiker toe te voegen.
Zet de mixer op de laagste snelheid, steeds een standje hoger tot de hoogste snelheid. Zo voorkom je een poedersuikerwolk 😉
Klop zo het eiwit volledig stijf. (Je moet de mixer uit de kom kunnen halen zonder dat de schuimpieken omvallen)
Doe het eiwit in een spuitzak en spuit 2 circels schuim, zo groot als de getekende circels op het bakpapier.
Bak de meringue in ongeveer 50 minuten gaar.
(Hij zal waarschijnlijk licht verkleurd zijn, dit hoort zo. Hou hem tijdens het bakken goed in de gaten zodat hij niet te donker verkleurd).
Haal de meringue van het bakpapier af en laat het volledig afkoelen.
Klop intussen de slagroom met de mascarpone, vanille suiker en fijne kristalsuiker naar smaak stijf.
Doe de slagroom in de een spuitzak, bewaar eventueel tot gebruik in de koelkast.
Leg de eerste meringue plak op een bord of schaal.
Verdeel hier een paar flinke eetlepel jam over en smeer het uit.
Spuit slagroom op de jam.
Druk er ongeveer 150 gram frambozen in.
Spuit zonodig nog wat slagroom tussen de frambozen.
Smeer een paar flinke eetlepel jam op de bovenkant van de tweede plak meringue.
Leg deze plak met de jam naar beneden op de slagroom.
Spuit slagroom aan de zijkanten en bovenkant van de taart.
Spuit toefjes met de overgebleven slagroom boven op de taart
Verdeel de overige frambozen boven op de taart.
Verdeel de nougatine op de zijkanten van de taart.
Zet de taart een paar uur in de koelkast.

(Ik weet niet precies hoe lang de meringue knapperig blijft. De taart was hier binnen 9 uur na het maken helemaal op.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *