Taarten

Slagroom – meringue taart met frambozen

Vorige week bakte ik er weer even flink op los. Jasper was jarig en dat betekend dat er taart gemaakt wordt voor zijn collega’s en voor thuis. Meestal plannen we het zo dat dit op verschillende dagen valt. Dit jaar lukte dat niet waardoor hij op vrijdag op zijn werk trakteerde èn thuis zijn verjaardag vierde. Ik dook dinsdag de keuken al in voor de eerste taarten. Lang leve de diepvries. Uiteindelijk maakte ik vrijdagochtend de laatste. Die laatste viel erg in de smaak bij de visite. Hij ging op tot de laatste kruimel en ik snap het volledig! Wat een waanzinnig lekkere taart is dit, zeg. Schuim, slagroom, jam en frambozen… Een verrukkelijke combinatie. Door de frambozen is het net een zomertaartje geworden. En dat midden in de winter, maar hey… het lijkt buiten ook wel zomer zo in de winter. Wat een weertje! Genieten jullie er een beetje van?

Dit heb je nodig:
Voor het schuim:
citroensap
3 M eiwitten (ongeveer 105 gram)
150 gram fijne kristalsuiker
100 gram poedersuiker
Voor de slagroom:
500 ml slagroom
200 gram mascarpone
3 zakjes vanille suiker
fijne kristalsuiker naar smaak
Voor de afwerking:
nougatine
frambozenjam
375 gram frambozen

En verder:
Keukenpapier
Bakpapier
Pen
Bord of bakvorm van 20 cm rond
1 of 2 bakpla(a)t(en)
Spuitzak
Evt. spuitmondje

Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 130 graden hetelucht.
Teken met de pen en het bord of de bakvorm 2 circels van 20 cm op bakpapier.
Leg het bakpapier met de pennenstreep naar beneden op de bakplaat.
Maak de mixer met het keukenpapier en het citroensap vetvrij.
Doe het eiwit in de mixerkom.
Klop het eiwit op tot het begint te schuimen.
Blijf door kloppen en voeg eetlepel na eetlepel de fijne kristalsuiker toe.
Klop door tot de suiker opgelost is in het eiwit.
Zet de mixer even uit om de poedersuiker toe te voegen.
Zet de mixer op de laagste snelheid, steeds een standje hoger tot de hoogste snelheid. Zo voorkom je een poedersuikerwolk 😉
Klop zo het eiwit volledig stijf. (Je moet de mixer uit de kom kunnen halen zonder dat de schuimpieken omvallen)
Doe het eiwit in een spuitzak en spuit 2 circels schuim, zo groot als de getekende circels op het bakpapier.
Bak de meringue in ongeveer 50 minuten gaar.
(Hij zal waarschijnlijk licht verkleurd zijn, dit hoort zo. Hou hem tijdens het bakken goed in de gaten zodat hij niet te donker verkleurd).
Haal de meringue van het bakpapier af en laat het volledig afkoelen.
Klop intussen de slagroom met de mascarpone, vanille suiker en fijne kristalsuiker naar smaak stijf.
Doe de slagroom in de een spuitzak, bewaar eventueel tot gebruik in de koelkast.
Leg de eerste meringue plak op een bord of schaal.
Verdeel hier een paar flinke eetlepel jam over en smeer het uit.
Spuit slagroom op de jam.
Druk er ongeveer 150 gram frambozen in.
Spuit zonodig nog wat slagroom tussen de frambozen.
Smeer een paar flinke eetlepel jam op de bovenkant van de tweede plak meringue.
Leg deze plak met de jam naar beneden op de slagroom.
Spuit slagroom aan de zijkanten en bovenkant van de taart.
Spuit toefjes met de overgebleven slagroom boven op de taart
Verdeel de overige frambozen boven op de taart.
Verdeel de nougatine op de zijkanten van de taart.
Zet de taart een paar uur in de koelkast.

(Ik weet niet precies hoe lang de meringue knapperig blijft. De taart was hier binnen 9 uur na het maken helemaal op.)

6 gedachten over “Slagroom – meringue taart met frambozen

  1. Goedenavond, ik heb een vraag. Heb de merinque net gebakken maar wil de taart morgen maken.
    Hoe kan ik ze het beste bewaren?

    1. Hoi Marina,

      Voor jou te laat, sorry! Maar toch beantwoord ik hem voor als anderen dezelfde vraag hebben. Je kan de meringue in een dichtgeknooopte plastic (vuilnis)zak bewaren.

      1. Geen probleem hoor dat het te laat is, dan hebben anderen er wat aan 😉
        Ik heb ze gewoon in de oven laten liggen en de volgende dag de taart gemaakt en hij was heerlijk.
        Maar ook ik had hetzelfde als de dame hieronder, de nougatine liep eigenlijk weg.
        Ik had ook een hele plas vocht, en dat terwijl de merinque nog best goed was.

        1. Hoi Marina,

          Hmmm…. ik snap het echt niet 😉 Daarom probeer ik een beter beeld te krijgen. Wil je kijken of je de vragen die ik Heleen stelde ook kan beantwoorden?

          Mocht het nodig zijn dan ga ik binnenkort zelf ook weer aan de slag met dit recept.

  2. Hoi! Heb de taart gemaakt, en o wat was hij lekker! Een perfecte combinatie! Een ding was iets minder leuk, de nougatine liep helemaal uit. Ik gebruik die van dr. Oetker uit de supermarkt. Welke nougatine gebruik jij? Er lag echt een hele plas vocht van de nougatine onder de taart… 🙁 Maar verder een toptaart! 🙂

    1. Hoi Heleen,

      Ik gebruik dezelfde als jij of ik maak de nougatine zelf. Ik heb over je vraag na lopen denken maar eigenlijk snap ik het niet… Hoe vaak zie je geen nougatine aan de zijkant van een slagroomtaart? En dat smelt eigenlijk nooit. Hiermee zeg ik natuurlijk niet dat ik jou niet geloof of dat je iets verkeerd heb gedaan, hoor. Ik vraag me echt af wat er dan anders zou kunnen zijn aan de nougatine van dr. oetker t.o.v. die bakkers gebruiken (maar uiteindelijk denk ik ‘van dezelfde lap gescheurd’ zijn.)

      Ik kan me ook niet herinneren dat ik hetzelfde had. Dat maakt dat ik graag nog wat meer zou weten. Tenslotte staat het recept niet voor niets op de blog. Het zou jammer zijn als het de taart door ervaringen/reacties minder gemaakt zou worden.

      Kan je me misschien helpen om een beter beeld te krijgen? Hoe snel was bij jou de taart op? Bij mij binnen 9 uur. Heeft de jouwe langer gestaan? Wanneer ging je zien dat de nougatine smolt? Was het echt nougatine of misschien toch vocht van het schuim waardoor de nougatine smolt? Als ik dat van meer mensen hoor ik kan de tekst hierboven aanpassen en het advies geven dat de taart binnen een bepaalde tijd op moet zijn.

      Groetjes,

      Adrienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *