Taarten

Monchou schuimtaart

Soms heb ik het gevoel dat mijn recepten een beetje in een kringetje ronddraaien. Er zijn van die dingen die zullen met regelmaat terug blijven komen op mijn blog. Om er maar even een paar te noemen: taarten, schuimtaarten, monchoutaarten, cake, slagroom en sprinkels. Oh, ik weet er nog wel meer te noemen. Ik speel graag met vertrouwde recepten. Door losse onderdelen van het ene recept te combineren met losse onderdelen van het andere recept. Misschien ook nog iets toe voegen van een derde recept. Vervolgens komen daar, met enige regelmaat de meest waanzinnig, lekkere dingen uit.
Vandaag deel ik er één van. Het is geen geheim dat wij hier van monchoutaart houden. Het is ook geen geheim dat heel veel trouwe volgers van Monchoutaart houden. Het is zelfs geen geheim dat heel Nederland van Monchoutaart houd. Wat jij misschien niet weet is dat niet alleen Nederlanders maar ook mensen buiten onze landsgrenzen van Monchoutaart houden. Toen ik onlangs op Pintererst een gaaf plaatje zag, ging er in mijn hoofd een belletje rinkelen. Niet zachtjes rinkelen, niet kort rinkelen maar lang, hard, aanhoudend en zonder ophouden. Dat plaatje bleef maar door mijn hoofd spoken. Uiteindelijk werd het plaatje omgezet in werkelijkheid. En zo werd het toch weer een plaatje, een plaatje van een taart. Een ijzersterk plaatje dat alleen maar roept: Neem mij… Neem mij… Ik stel je niet te teleur… Vandaag roept dat taartje ook jullie, lieve volgers: Maak mij… Maak mij… Eet mij… Eet mij… Ik stel je niet teleur! Ik ben alles wat jij wil: Zoet, fris, zacht, een bite, smeltend op je tong, monchou, kersen en schuim. Wauw! Dit plaatje was in werkelijkheid nog mooier én nog lekkerder dan in mijn hoofd.

Dit heb je nodig voor één taart:
4 M eiwitten
200 gram fijne kristalsuiker
125 gram poedersuiker
citroensap
snufje zout
2 pakjes Monchou Zacht en Luchtig
500 ml slagroom
2 zakjes vanille suiker
1 dopje vanille aroma
1 blik vlaaivulling kersen

En verder:
2 bakplaten bekleed met bakpapier

Zo ga je te werk:

Teken, met hulp van bijv. een bakvorm 2 circels van 22 cm op het bakpapier. Draai het bakpapier om.
Verwarm de oven voor op 110 graden.
Maak de mixer kom schoon met het citroensap.
Doe de eiwitten er in. Klop het eiwit op tot het begint te schuimen.
Voeg al kloppend de fijne kristalsuiker toe. Mix tot het dik wordt.
Voeg al kloppend de poedersuiker toe. Mix tot de pieken stijf rechtop blijven staan.
Schep het eiwit in de circels, verdeel het ‘robuust’ binnen de circels, over de bakplaat.
Bak de schuimplakken in ongeveer 40 minuten gaar.
Laat ze volledig afkoelen.
Klop de slagroom met de vanillesuiker en vanillearoma stijf.
Klop de Monchou los.
Voeg de Monchou toe aan de slagroom en spatel tot het goed gemengd is.
Leg de eerste schuimplak op een bord. Verdeel hier 2/3 van het Monchoumengsel over.
Verder ongeveer 1/3 – 1/2 van de kersenvlaaivulling over de rand van de monchou heen.
Leg de tweede schuimplak er op, druk het licht aan. Verdeel hier de overige Monchou over.
Spreid de overige kersenvlaaivulling uit over het monchou mengsel.
Bewaar de taart zo nodig tot serveren in de koelkast.

Let op! Het schuim smelt vrij snel door de Monchouvulling. Maak hem zo kort mogelijk van te voren, liefst minder dan één uur.
Staat de taart langer dan een paar uur dan kan het zijn dat er wat suikersiroop uit loopt door het smelten van het schuim.

20 gedachten over “Monchou schuimtaart

  1. Als je de schuimtaart insmeert met een laagje witte gesmolten chocolade dan lijkty mij dat het niet zo gauw nat wordt door de vocht van de kersen

    1. Hoi loeke,

      Dat klopt alleen is de taart dan nog moeilijker te snijden. En het is erg lastig om de chocolade dun uit te smeren op de hobbelig schuimlaag.
      Het schuim smelt door de monchou en niet door het vocht van de kersen 😉

      Groetjes,

      Adrienne

  2. Heerlijk… is ie geworden. Wel heb ik de schuimplakken opgespoten met een gladde spuitmond en toen de plakken klaar waren ze dun ingesmeerd met een bakkwastje met gesmolten pure chocolade. De plakken blijven zo mooi bros en droog en de monchou trekt er dan niet in. Doordat het chocolaatje heel dun is kun je ze nog goed snijden

    1. Hoi Marcia,

      Wat leuk, zeg! Zelfs 2 recepten van de site gemaakt, geweldig! Dankjewel.
      Ja, chocolade is een idee inderdaad. En wat je zeg, haha… Een dun laagje voor het snijden. Dankjewel voor het delen van die tip.

      Groetjes,

      Adriënne

  3. Ik zie staan dat de taart van te voren gemaakt kan worden. Maak ik deze al helemaal klaar of bewaar je alles los van elkaar? In de koelkast?

    1. Hoi Babs,

      Je kan de schuimplakken ruim van te voren maken en luchtdicht verpakken. Monchou verwerk je het best gelijk na het maken. Het beste is om de taart vlak voor serveren (zeg maar 1 uur daarvoor) te maken en dan in de koelkast te bewaren tot serveren. Heb je nog een deel over, dan kan dat eveneens in de koelkast bewaard blijven maar gaat de schuim smelten waardoor er wat suikerstroop uitloopt. Dat gebeurd dus ook als je de hele taart langer van te voren maakt.

      Groetjes,

      Adriënne

    1. Hoi hoi, ik maak de taart altijd helemaal af, vries hem dan in, en licht bevroren aansnijden.
      Een schuimtasrt mag nog een beetje koud zijn, dan is hij juist heel lekker. En het snijden gaat dan heel makkelijk. Ook kun je je mes beetje warm maken. Groetjesssss

      1. Ha Els,

        Dankjewel voor deze tip! Ik zet er wel een kleine kanttekening bij want het kan zijn dat Monchou door in vriezen juist slap wordt. Slagroom heeft deze neiging ook weleens. Het is mij nog nooit overkomen, maar ik hoor het weleens terug van andere thuisbakkers.

        Groetjes,

        Adriënne

  4. Bij het recept staat 2 bakplaten… bak je dan twee platen boven elkaar? Durf dat nl nooit zo maar denk niet dat ik twee schuimrondjes op 1 plaat kan bakken

    1. Beste Annelien,

      Ik bak inderdaad met twee bakplaten boven elkaar. Misschien kan je de oven op 90 graden hetelucht zetten? Dan is de kans op verkleuren minder. En desnoods kan je de platen halverwege de baktijd draaien.

      Groetjes,

      Adriënne

    1. Ha Joke,

      Dat kan! Elke oven werkt namelijk anders. Als vind ik dit verschil wel heel groot. Wellicht ben jij meer van een droogtijd uitgegaan? Dan staat de temperatuur vaak 20 graden lager en worden de plakken langer gedroogd omdat ze dan krokant van binnen zijn. Voor deze taart is het de bedoeling dat de plakken van binnenin zacht blijven.

      Groetjes,

      Adriënne

      1. hoi,

        ah oke dat was mij voor inderdaad onduidelijk. goed om te weten voor de volgende keer. de taart was verder heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *