Ik vind deze oranje cake ijsjes zo geweldig! En ik hoop dat jullie dat ook vinden. Lekker over de top gedecoreerd. Ze zien er niet alleen leuk uit maar zijn ook lekker. De ijshoorntjes zijn gevuld met stracciatella cake en de toef is een heerlijke sinaasappel meringuecrème. Een lekker anders dan standaard recept voor de komende Koningsdag.
Straciatella lover
Voor deze cakeijsje heb ik een heerlijke vanillecakebeslag met stukjes chocolade gemaakt. Ooit heb ik van dit beslag al eens cakepops gemaakt. De combinatie van vanille met stukjes chocolade is één van mijn favoriete smaken. Of het nu als ijs, cake of toetje is: Ik geniet er altijd van. Wel met voldoende vanille toegevoegd, dat is voor mij echte straciatella. Zo heb ik het ook in dit recept gedaan. Heb jij een andere voorkeur? Dan kan je dit uiteraard naar eigen smaak aanpassen. Een andere voorkeur die ik voor straciatella cake heb zijn echt kleine stukjes chocolade. Maar ook dat kan je naar eigen inzicht aanpassen.
Wilton Cone Rack
Om ijshoorntjes rechtopstaand in de oven te kunnen bakken heb je een speciaal rekje nodig. Wilton heeft deze rekjes gemaakt. Zelf heb ik er al jaren één in de kast liggen. En van tijd tot tijd gebruik ik hem dus echt! De rekjes zijn een tijdje wat lastiger verkrijgbaar geweest maar ik zag dat Cake bake en love ze nog steeds in het assortiment heeft. Wil je er één aanschaffen dan moet je hier zijn. Heb je het rekje niet en wil je het niet aanschaffen dan is het ook mogelijk om ijsbakjes te kopen. Deze kan je los op een bakplaat bakken.
Meringue crème
Voor de toef heb ik een meringue crème gemaakt. Dit houd in dat je met eiwit en suiktersiroop een meringue maakt. De suikersiroop maak je door suiker met een beetje water te koken tot 120 graden. Dat voeg je in een dunne maar constante straal toe aan het eiwit. Zorg dat je dit doet terwijl de mixer draait, dat is lastig met een handmixer maar absoluut nodig om een goede meringue te krijgen. Wat ook belangrijk is, is dat je de boter alvast licht en luchtig klopt.
Decoraties
Om een echte uitbundige Koningsdag look te creëren, heb ik gebruik gemaakt van veel verschillende decoraties. De schildjes met Hollandse afbeelding kocht ik bij Kookwinkel de Gruijter in Sliedrecht, dit geldt ook voor het muskerzaad in rood-wit-blauw en voor de oranje waaiers. Op hun beurt kochten zij het waaiers en de Hollandse schildjes in bij ‘De Bakzolder’. De grote chocolade ballen komen van de Meringue Sisters, helaas hebben zij onlangs hun verkoop van sprinkels gestopt. Ik scoorde deze ballen tijdens hun sale. In de receptbeschrijving heb ik het decoreren van de cakeijsjes niet meegenomen. Wil jij ook zo’n leuk sprinkelrandje langs de ijshoorntjes? Hou er rekening mee dat je dat het beste doet voor je de toef op de cakeijsjes spuit. Doe wat musketzaad op een bordje. Smelt in een boterhamzakje wat chocolade naar keuze, knip er een klein puntje van af en spuit een dun randje chocolade aan de bovenkant van de ijshoorntjes. Rol de ijshoorntjes daarna over het musketzaad.
Koemelkvrij
Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Wil jij dit recept ook koemelkvrij maken kies dan voor een plantaardige boter voor zowel het cakebeslag als de botercrème. Bij de decoratie heb ik geen rekening gehouden met onze koemelkallergie. Stem je keuze voor de decoratie af wanneer dit voor jouw wel belangrijk is. Controleer ook de ingrediënten van de ijshoorntjes op melk. Sommige merken bevatten namelijk wel melk, andere merken weer niet.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Met onderstaande foto is het recept altijd makkelijk terug te vinden.
Oranje cake ijsjes
Ingrediënten
- Voor het cakebeslag
- 100 gram roomboter of plantaardige boter (kamertemperatuur)
- snufje zout
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 85 gram basterd suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 2 M eieren
- 5 gram vanille aroma
- 50 gram pure chocolade
- voor de meringuecrème
- 1 M eiwit
- 35 gram vers sinaasappelsap
- 70 gram suiker
- sinaasappelrasp naar smaak
- 125 gram roomboter of plantaardige boter (kamertemperatuur)
- oranje voedingskleurstof
- decoratie naar eigen voorkeur
Instructies
- Begin met het maken van de cakeijsjes:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zet de ijshoorntjes in het rekje.
- Hak 50 gram pure chocolade fijn.
- Mix de roomboter met de beide suikersoorten in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg 1 ei toe en mix die goed door de boter en suiker. Voeg het tweede ei toe als de eerste volledig opgenomen is.
- Voeg de vanillearoma toe en mix ook deze er door tot het opgenomen is.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout boven de kom en spatel dit door het beslag heen.
- Voeg de fijngehakte chocolade toe en spatel ook deze er voorzichtig door.
- Doe het cakebeslag in een spuitzakje en spuit het in de ijshoorntjes. Vul ieder hoorntje tot ongeveer 1,5 cm onder de rand.
- Bak de cakeijsjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de ijsjes volledig afkoelen.
- Maak intussen de sinaasappelcrème
- Mix de boter in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Doe de suiker met de sinaasappelsap in een pan en breng het aan de kook. Laat het koken tot het een temperatuur van ongeveer 120 graden bereikt heeft.
- Zodra de suikersiroop een temperatuur heeft van 115 graden mix je het eiwit schuimig.
- Voeg de suikersiroop (met een temperatuur van 120 graden) rustig toe aan het eiwit, blijf ondertussen doorkloppen.
- Blijf kloppen tot het eiwit stijf is en op kamertemperatuur.
- Voeg eetlepel na eetlepel van de meringue toe aan de boter. Klop tussendoor telkens zodat de boter en de meringue goed vermengd worden.
- Voeg ook de sinaasappelrasp en voedingskleurstof toe.
- Blijf kloppen tot de sinaasappelcrème luchtig is en niet meer naar boter smaakt.
- Doe de crème in een spuitzak met een stervormige spuitmond.
- Spuit op ieder ijshoorntje een toef crème.
- Decoreer de cakeijsjes naar eigen inzicht.