Liefhebbers van monchoutaart opgelet! Bij dit paradetaartje lik jij je vingers ongegeneerd af. Daarna moet je je bedwingen om de schotel niet een zelfde beurt te geven. Zo lekker is deze monchoutaart make over! In plaats van te paraderen op een koekjesbodem is de vulling van je favoriete taart ingerold in een heerlijke dunne plak biscuit. Dat is pas smullen, zeg!
Dit heb je nodig voor een bakplaat van ongeveer 27×35 cm:
Voor het biscuit:
4 m eieren
80 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
5 gram citroenrasp
65 gram bloem
20 gram custard
snufje zout
Voor de vulling:
200 gram monchou zacht en luchtig
250 gram slagroom
3 zakjes vanillesuiker
1 zakje klop-fix
aardbeienvlaaivulling
poedersuiker
En verder:
Bakplaat bekleed met bakpapier
Citroensap
Theedoek
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de mixerkom en garde schoon met citroensap.
Splits de eieren.
Klop het eiwit met de helft van de suiker stijf.
Klop het eigeel met de rest van de suiker, één zakje vanillesuiker en de citroenrasp tot het licht van kleur is.
Spatel het eigeel en het eiwit voorzichtig door elkaar.
Zeef de bloem, de custard en het zout boven de mengkom.
Spatel de bloem door het eimengsel.
Spreid het beslag over de bakplaat uit. Strijk het glad met een mes.
Bak de biscuitplak in ongeveer 8 minuten goudbruin en gaar.
Maak de theedoek licht vochtig.
Stort de biscuitplak op zijn kop op de theedoek.
Trek voorzichtig het bakpapier los. Lukt dit niet maak het dan lichtvochtig met een vaatdoek.
Rol de biscuitplak en de theedoek in de breedte op.
Laat de rol zo afkoelen.
Klop de slagroom met de suiker en de klop-fix stijf.
Roer de monchou los in een kom.
Voeg de monchou toe aan de stijfgeklopte slagroom en meng het goed door elkaar.
Rol de biscuitplak uit.
Spreid twee derde van het monchou mengsel over de biscuitplak uit. Zorg dat je aan een brede kant een centimeter of 3 geen vulling smeer.
Hou ongeveer 10 hele aardbeien, uit de vlaaivulling achter voor de decoratie.
Spreid de vlaaivulling, in een baan van ongeveer 5 cm, uit over de monchouvulling. Hou er rekening mee dat het tijdens het oprollen gaat schuiven.
Rol de rol op. Leg hem op een bord neer.
Bestrooi de bovenkant met poedersuiker.
Spuit de overgebleven monchou op de rol.
Garneer de rol met de achtergehouden aardbeien.
Bewaar de rol tot serveren in de koelkast.
Wil de dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding.
Ziet er heerlijk uit! Ik heb zelf laatst een tiramisu cakerol gemaakt, maar dit wil ik ook wel een keer proberen.
Oeh! Heb jij daar het recept van online staan? Koffie lust ik niet maar als het in een baksel zit 😀 Momenteel zit ik ook echt in zo’n koffie / tiramisu fase.
Deze was echt heerlijk, ja. Zo op ook 😉
He water loopt me in de mond! Ga het vast printen. Word beslist gemaakt!
Hoi Ruth,
Wat leuk dat je zo enthousiast ben. Laat gerust weten of hij net zo lekker is als je hoopte 😉
Groetjes,
Adrienne
Hoe groot moet de plak ongeveer zijn.
Hoi Petra,
Ik heb een standaard formaat oven en gebruik de bakplaat die er bij zat toen wij hem kochten, vandaar dat ik het formaat niet specifiek beschreven heb. Een centimeter meer of minder maakt ook niet zo heel veel uit, maar het moet niet teveel uit verhouding zijn. Ik heb het blik nagemeten en hij is ongeveer 35×27 cm.
Groetjes,
Adriënne
Please write recipe in American english, please. Thank you!
Hoi, Ik heb precies alles zo gedaan zoals omschreven, echter werd de bodem kurkdroog na het mengen met het eimengsel..kloppen de hoeveelheden?
Hoi Ine,
De hoeveelheden kloppen. Er staat op dit moment nog een biscuit in mijn oven met dezelfde verhoudingen. Ik snap niet helemaal wat je bedoel met dat het ‘kurkdroog werd na het mengen met het eimengsel’, dit herken ik niet bij mijn eigen beslag. Heb je eerst het opgeklopte eiwit met het opgeklopte eigeel gemengd, daarna de bloem boven het gemengde ei gezeefd en erdoor gespateld?
Groetjes,
Adrienne
Hallo Adrienne,
ik zit te watertanden bij het lezen van dit recept en ga het binnenkort ook zalef proberen te maken. Eén ding begrijp ik niet goed. Wat bedoel je met: “Maak de mixerkom en garde schoon met citroensap”? Smeer ik het ermee in en moet ik het daarna afspoelen?
Alvast bedankt voor je respons!
Hartelijke groet, Elsa
Hoi Elsa,
Je hoeft de kom niet af te spoelen. Het beste kan je wat citroensap op een keukenpapiertje doen en daar de mixerkom en gardes mee schoon maken.
Veel bakplezier!
Groetjes,
Adrienne
Ik snap het, Adrienne!
Dank je wel.
Groetjes, Elsa
Hallo Adrienne,
Bij mij is de rol na het afkoelen wat plakkerig (klef) heb ik de theedoek misschien té nat gemaakt?
Verder prima gelukt
Gr. Wendy
Hoi Wendy,
Oeh dat zijn de lastigste vragen! Ik heb geen idee waar het mis gegaan zou kunnen zijn. Kleffe / plakkerige biscuit kan komen door condens of vocht. Het kan ook zijn dat de biscuit net niet gaar (genoeg) was.
Hier de eerste keer de theedoek waarschijnlijk te droog waardoor de rol ging barsten. De tweede keer de theedoek te nat waardoor de cake plakkerig was. Hierdoor kan er geen poedersuiker op want dat is met eventjes erin getrokken. Wat nu de middenweg is weet ik niet. Tips? 🙂
Oef… Vervelend! Zelf maak ik de schone theedoek een beetje nat onder de kraan. Zodat hij water nog niet overal zit. Lastig om precies uit te leggen 😉 Daarna wring hem uit zodat de theedoek licht vochtig is. Misschien helpt je dat?
Vandaag deze rol gemaakt. Echt heerlijk!!
Fijn om te horen, Willeke! Dankjewel.
Klopt het dat je Custard niet kant en klaar koopt maar je een bakmix kan kopen waarbij je melk moet toevoegen?
Hoi Maartje,
De custard die je bij dit recept toevoegd is bijvoorbeeld deze: https://www.koopmans.com/product/custard/
Je voegt dit gewoon in droge poedervorm toe, zoals de bloem.
Vandaag deze rol gemaakt, super lekker!
Deze al vaak gemaakt. Heerlijk!
Wat leuk om te horen, Sabine!
wat een heerlijk recept! voor hoeveel personen is het ongeveer?
ha Marije,
dat ligt altijd een beetje aan de dikte van de plakken die je snijd. De een wil een meer gevuld bordje dan de ander.. Je snijd er al snel een plak of 8 van.