Er liggen hier regelmatig eierkoeken in de kast. We lusten ze allemaal erg graag! Helaas zit er in de eierkoeken bij de bakker en de supermarkt altijd melk. Tot ik onlangs bij een bakker was die Molen eierkoeken verkocht. Na het proeven van die eierkoeken wist ik het zeker: Die willen we vaker! Thuis gekomen ging ik aan de slag en daar is uiteindelijk deze Home made versie Molen eierkoeken uitgekomen. Een eierkoek met dezelfde taaie beet als een gewone eierkoek. Maar ook met een heerlijk knapperig randje en een zachte sponsachtige kern. En voor ons niet geheel onbelangrijk: Ook nog eens zonder melk!
Een favoriet uit het verleden
Voor we wisten dat we een melkallergie hadden, bakte ik regelmatig eierkoeken. Zo komt het ook dat er verschillende recepten voor eierkoeken op Bakkriebels te vinden zijn. Kijk maar eens naar dit fijne basisrecept of deze lekkere anijseierkoeken. En als je echt even iets heel anders wilt, dan zijn deze ferrero eierkoeken en eierkoeken met framboos en witte chocolade ook verrukkelijk. Helaas bevatten deze eierkoeken allemaal melk. Ik was eigenlijk van plan om te kijken of ik van het basisrecept een koemelkvrije versie kon maken, maar ik ben gewoon geen fan van plantaardige melk. Mede daarom besloot ik dat Steven en ik voorlopig maar geen eierkoeken meer moesten eten.
Het ontstaan van mijn molen eierkoeken
Daarnaast wist ik ook heel goed wat ik wilde. Want op internet zijn er echt wel recepten te vinden van eierkoeken zonder melk. Dit zijn ook altijd recepten zonder Ammonium-bicarbonaat. Dit is het rijsmiddel waar de eierkoek zijn ammoniakluchtje aan te danken heeft. Eierkoeken die je met die recepten maakt, vind ik te veel lijken op een hap biscuit en erg zoet. Ik wilde meer de smaak en beleving van een echte eierkoek. Door dat ene bezoekje aan die ene bakker wist ik dat wat ik zocht heel goed mogelijk is. De winkelverkoopster zei dat ze smaakten naar lange vingers, dus begon ik thuis eerst te kijken wat het verschil is tussen recepten voor eierkoeken en recepten voor lange vingers. Daarna bakte ik toch een keer de eierkoeken naar recept zoals ze overal te vinden zijn. Schreef op wat ik anders wilde en deed nog een poging. Met succes, want dit zijn echt de allerbeste en allerlekkerste koemelkvrije eierkoeken.
De verschillen
De Molen eierkoeken onderscheiden zich dan ook van heel veel andere eierkoeken die je bakt met recepten van het internet. Allereerst heb ik ze net zo groot gemaakt als de vliegende schotels die je in de winkel koopt. Met het onderstaande recept maak je 6 van deze grote eierkoeken, je kan ze natuurlijk ook kleiner maken. Daarnaast bevat het recept geen bakpoeder. Door het toevoegen van bakpoeder worden de eierkoeken nog luchtiger, daardoor lijkt het meer op een sponscake. Mijn recept bevat wel maïzena en heeft meer bloem en ei ten opzichte van andere recepten.
Dit recept is het waard om op ieder Pinterest account een plaatsje te hebben. Sla jij onderstaande foto ook op één van jouw Pinterest borden op?
Molen eierkoeken
Ingrediënten
- 3 m eieren
- 100 gram suiker
- 3 gram citroenrasp
- 120 gram bloem
- 20 gram maïzena
- snuf zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed één of twee bakplaten met bakpapier.
- Doe de bloem met de maïzena en het zout in een kom en meng het met een vork of garde door elkaar.
- Mix de eieren met de suiker en het citroenrasp in 5-7 minuten licht en luchtig.
- Zeef het bloemmengsel boven de kom.
- Spatel de bloem voorzichtig door de luchtig geklopte eieren.
- Met een ijsbolletjestang schep je hoopjes op de bakplaat, hou voldoende tussenruimte. Voor grote eierkoeken schep je twee keer een portie beslag op elkaar.
- Bak de eierkoeken in het midden van de oven in ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de eierkoeken na het bakken, met het bakpapier van de bakplaat.
- Verwijder het bakpapier na 10-15 minuten, als de eierkoeken afgekoeld zijn.