Het is geen geheim dat marsepein en chocolade een hele lekkere combinatie zijn. Het is dan ook vast geen verrassing dat deze marsepein truffels geweldig smaken! Ik gebruikte een restje marsepein uit de winkel, maar met zelfgemaakte marspein zijn ze nog lekkerder. Het kost iets meer tijd en geduld om zelf marsepein te maken, maar het is het zo waard!
Over het zelf maken van marsepein heb ik onlangs een artikel geschreven, met daarin het recept. Dat artikel vind je hier. En ondanks dat ik het zelfgemaakte marsepein lekkerder vind, ligt er hier ook weleens een pakje gekochte marsepein in de kast. Zo gebruikte ik kant en klare marsepein voor de cupcakes met de donuts. En nu dus ook in dit recept. Eigenlijk was dat niet mijn bedoeling, want juist voor een recept als dit proef je het verschil heel goed. Als er echter een aangebroken pak ligt, maak ik die liever eerst op. Zo voorkom ik dat het uiteindelijk in de GFT-bak beland.
De juiste chocolade
Voor deze truffels gebruikte ik, naast marsepein ook een lekkere pure smelt chocolade. Smeltchocolade is anders dan bijv. een reep chocolade van Milka, Verkade of een ander merk. De repen chocolade zijn eindproducten, de producent heeft ze gemaakt met als doel dat jij ze zo op eet. Verkade heeft ook kookchocolade. Daarnaast zijn er in sommige supermarkten ook smeltchocolade in verschillende smaken te koop. Jumbo heeft, volgens mij, het meest uitgebreide assortiment hierin. Smeltchocolade is, zoals de naam al zegt, gemaakt om te smelten. Het is nog geen eindproduct en speciaal gemaakt voor het gebruik in de keuken.
Chocolade perikelen
Op de verpakking staat altijd aangegeven hoe je deze chocolade kunt gebruiken. Ondanks dat is en blijft chocolade een lastig dingetje. Witte strepen, doffe plekjes, moeilijk uitharden, het zijn allemaal van die dingen waar ik na jaren ervaring nog steeds af en toe tegenaan loop. En daarom zijn deze truffels bij uitstek geschikt voor mij. Door het laagje cacao zie je namelijk al die kleine foutjes niet, die worden lekker verstopt! Heb jij ook last van die chocolade perikelen? Dan snel maken, zou ik zo zeggen 😀
Koemelkvrij
Voor zover ik weet is marsepein altijd koemelkvrij. Wil je echt 100% zekerheid controleer dan de verpakking of maak het zelf. Wat betreft de chocolade kan je gebruik maken bijna alle soorten smeltchocolade die er te koop zijn. Ook hiervoor geldt echter dat je zelf de ingrediëntenlijst moet controleren.
Marsepein truffels
Ingrediënten
- Dit heb je nodig:
- Marsepein
- Chocolade naar keuze
- Cacoa
- Eventueel een smaak zoals oranjebloesemwater of sinaasappelrasp
- En verder:
- Zeef
- bakpapier
Instructies
- Bij dit recept staan geen exacte hoeveelheden. Het kan namelijk met elke gewenste hoeveelheid gemaakt worden. Iedere truffel bestaat uit 15 gram marsepein.
- Begin met het goed kneden van de marsepein.
- Weeg stukjes van 15 gram marsepein af.
- Voor ronde truffels draai je balletjes van de marsepein.
- Voor de letters rol je slierten marsepein van ongeveer 8 cm lengte. Hier vorm je de letters mee.
- Smelt en tempereer de chocolade.
- Rol elke truffel door de chocolade. Tik de overtollige chocolade eraf.
- Rol de truffel daarna door de cacao.
- Laat de chocolade uitharden op een stukje bakpapier.
- Doe de truffels in een zeef en schud de overtollige cacao eraf.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding, zodat je het makkelijk terug kunt vinden.