Wat doe je als er een aantal eiwitten in de koelkast staan? Dan bak je macarons! Ik tenminste wel. De keuze was sowieso snel gemaakt want ik wilde heel graag een ander model macarons uitproberen. En dan het liefst met een advocaatganache. De werkelijkheid werd iets anders dan het perfecte plaatje in mijn hoofd. Maar het feit is dat deze macarons met advocaatcrème de smaaktest doorstaan hebben. Allemaal opgegeten door één persoon hier in huis. En ik was het niet!
Eieren? Of toch rond?
Ik had het zo leuk bedacht. Macarons in de vorm van een ei, want dat past wel bij een vulling met advocaat. Het eerste wat ik al lastig vond was bepalen hoe groot ik de template voor de eieren wilde. Uiteindelijk heb ik het macaronbeslag ook iets te veel gemacronneerd waardoor het uitliep. Gelukkig zijn de ronde macarons wel allemaal heel mooi gelukt. En ook één of twee macarons in ei-vorm. Wil jij ook graag eivormige macarons? Zoek bij google afbeeldingen een tekekning op van een ei en kopieer de afbeelding naar word. Daar maak je het plaatje op de juiste grootte en door te kopieren en te plakken kan je een a4 vol eieren maken. Even printen, onder je bakpapier liggen en klaar is je macaron-eiermal.
Van ganache naar crème
Voor de vulling had ik in mijn hoofd om een advocaat ganache te maken. Deze bleef alleen te ‘zacht’ om de macarons mee te kunnen vullen. Met wat boter kwam er een heerlijke luchtige en zachte créme tevoorschijn met nog steeds een heerlijke advocaatsmaak. En het belangrijkste: Hij is nu stijf genoeg om mooi op te spuiten en blijft goed tussen de macaronschelpen zitten. In het recept geef ik de verhoudingen voor deze vulling aan. Mocht de vulling ‘in de schift’ gaan dan kan dat komen doordat de temperatuur van de boter en de ganache verschillend is. Blijven kloppen dan komt het vanzelf goed. Wat ook kan helpen is wat extra boter toevoegen. En vind jij de crème te boterig? Voeg dan wat extra advocaat en eventueel brandewijn toe. Maar pas op… Niet te veel. Dan komt het gevaar van de schift weer om de hoek kijken.
Kievitsei
Bij dat idee van de eieren hoorde ook het idee om de schelpen, net als een kievitei van wat vlekken te voorzien. In de beschrijving van het recept is dit niet opgenomen. Wil jij dit wel doen? Smelt dan een blokje chocolade en verdun die met zonnebloemolie. Hiermee kan je ‘spatten’ met bijvoorbeeld een nieuwe tandenborstel.
Koemelkvrij
Het is helaas niet mogelijk om deze macarons koemelkvrij te maken. De boter en de slagroom zijn te vervangen door plantaardige versies. Helaas is het echter niet mogelijk om een vegan witte chocolade te smelten, in ieder geval niet met de soorten die ik tot nu toe geprobeerd heb. Wil je toch een soortgelijke macaron maken? Kies dan voor een meringue botercrème die je op smaak brengt met advocaat en brandewijn.
Macarons met Advocaatcrème
Ingrediënten
- voor de schelpen
- 200 gram amandelpoeder
- 200 gram poedersuiker
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram water
- 150 (2×75) gram eiwit = ci. 4 L eiwitten
- Voor de vulling:
- 80 gram slagroom
- 125 gram advocaat + 5 eetlepels extra
- 200 gram witte chocolade
- 20-25 gram brandewijn
- 125 gram boter
Instructies
- Maak als eerste een ganache voor de vulling. Breng hiervoor de slagroom aan de kook.
- Breek de chocolade in kleine stukjes.
- Meng de 125 gram advocaat en brandewijn door de slagroom.
- Voeg de chocolade toe en roer tot het gesmolten is. Laat dit zo afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak intussen de macaronschelpen. Doe hiervoor de fijne kristalsuiker met het water in een steelpan.
- Kook hier een suikersiroop van. Deze moet ongeveer 118gr. worden.
- Meng intussen het amandelpoeder met de poedersuiker tot het goed gemengd is. Dit noemen we tant-pour-tant.
- Zeef de tant-pour-tant en zet het apart tot gebruik.
- Maak de mixerkom schoon met citroensap. Doe 75 gram eiwit in de kom.
- Mix het eiwit, zodra de suikersiroop 112 graden is, tot het schuimig is.
- Voeg de suikersiroop aan het eiwit toe zodra deze een temperatuur van 121 graden heeft en mix tot het afgekoeld is.
- Voeg de overige 75 gram eiwit toe aan het tant-pour-tand mengsel.
- Meng dit tot een dikke kleverige pasta.
- Voeg ongeveer 1/3 van het afgekoelde eiwit toe aan deze pasta.
- Meng dit door elkaar.
- Voeg daarna de rest van het eiwit toe en meng het rustig tot de massa dunner wordt.
- Het moet uiteindelijk iets uitvloeien maar niet heel dun worden.
- Vul de spuitzak (met het gladde spuitmondje) met het macaconbeslag.
- Spuit 60 doppen van ongeveer 4 cm doosnee op de bakplaten. Spuit ze voldoende uit elkaar, ze zullen nog iets uitvloeien.
- Tik een aantal keer tegen de onderkant van de bakplaat aan. Eventuele luchtbellen kan je met een speld verwijderen.
- Laat de macaron schelpen drogen tot de bovenkant goed droog is. Afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis duurt dit ongeveer een half uur.
- Verwarm intussen de oven 160 graden hetelucht.
- Bak de macarons, als ze voldoende gedroogd zijn, in ongeveer 12 minuten gaar.
- Laat de macarons volledig afkoelen op de bakplaat.
- Verwijder ze daarna voorzichtig van het bakpapier.
- Zoek schelpen die goed op elkaar passen bij elkaar.
- Maak, tijdens het afkoelen de vulling af. Mix de boter tot hij wit en luchtig is.
- Voeg de advocaatganache eetlepel na eetlepel toe.
- Mix na de laatste eetlepel nog ongeveer 5 minuten door tot je een super luchtige crème heb.
- Doe de crème in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze.
- Spuit op de helft van de macaronschelpen wat van de advocaatcrème.
- Verdeel in het midden van iedere schelp een klein beetje advocaat.
- Leg de andere schelpen er voorzichtig op.
- Je bewaard de macarons het beste in de koelkast in een afgesloten bak.
- Haal ze ongeveer 10 minuten voor serveren uit de koelkast.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding zodat je bericht en recept altijd makkelijk terug kunt vinden.
Prachtig recept ga ik snel maken.
Wat leuk om te horen! Ik ben benieuwd naar jouw resultaat.
Groetjes, Adriënne
Volgens mij heb je een foutje in je recept. Bij het kloppen van het eiwit. Je start met het kloppen van het eiwit bij 112 graden. Vervolgens doe je bij 118 graden de gesmolten suiker bij je eiwit. Dit mist in je recept en is wel essentieel om de goede macaron te krijgen.
ha Antoinette,
Dankjewel voor je oplettendheid. Je hebt helemaal gelijk! De suikersiroop mag zelfs nog iets warmer namelijk 120/121 graden.
groetjes, Adrienne