Scones worden zowel in Amerika als in Engeland regelmatig gemaakt. Inmiddels zijn ze ook in Nederland al bekend geworden. Bij een high tea of een brunch staan regelmatig scones op de tafel. Traditioneel Engels geserveerd met clotted cream en jam. Maar ook steeds vaker in verschillende smaakvariaties die vanaf Amerika komen overwaaien.
Verschil tussen de Engelse en Amerikaanse scones
Natuurlijk zit er verschil tussen de recepten voor Engelse en Amerikaanse scones. Met een heel leger aan diverse recepten die op Google te vinden zijn is het een vraag wat nu eigenlijk het verschil is. Er zijn recepten met en zonder ei te vinden. Recepten met karnemelk en recepten met melk en citroen. En ga zo maar door. Wat voor mij tot nu toe het grootste verschil is: De Engelse scone wordt uitgestoken met een ronde uitsteker en kent niet zoveel varianten. De Amerikaanse scone is er wel in heel veel verschillende varianten. Ook wordt hiervoor het deeg in triangels gesneden na het uitrollen. Omdat dit recept een basisrecept is ben ik deze keer voor ronde, uitgestoken scones gegaan.
Havermelk i.p.v. koemelk
Koemelkvrije scones, zou dat kunnen? Het kostte mij even om ze goed te krijgen, maar ja! Hier is hij dan, een heerlijk recept voor koemelkvrije scones. Waar ik soya- of kokosmelk in de meeste recepten geen succes vind, ligt dat anders voor havermelk. Als ik kijk naar de trends ben ik overigens niet de enige en zijn er heel veel Nederlanders die havermelk in de koelkast hebben staan. Er zijn veel verschillende merken op de markt en voor deze scones gebruikte ik havermelk van Natrue. Natrue oat drink bevat geen toegevoegde suikers of andere smaakstoffen. Het bestaat alleen uit water en haver. Ik kreeg de Natrue oat drink onlangs opgestuurd in de Foodybox. Het is te koop bij Albert Heijn voor €2,19 per liter.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande afbeeldingen zijn daar perfect voor! Hierdoor herken je het recept eenvoudig en snel tussen al je andere gepinde afbeeldingen.
Scones met …
Op een scone hoort eigenlijk Clotted cream. Deze kan je zelf maken door een gelijk deel mascarpone met een gelijkdeel slagroom op te kloppen. Geen suiker toevoegen maar alleen puur de slagroom en mascarpone. Of je koopt een potje bij de supermarkt van bijvoorbeeld Devon. Probleem voor iedereen met een melkallergie: Zowel de slagroom als de mascarpone bevat koemelk. Ben jij op zoek naar een alternatief? Mijn persoonlijke voorkeur heeft dan een plantaardige kwark, al dan niet met een smaakje. Naast kwark of clotted cream hoort natuurlijk ook jam wel echt tot DE vulling van een scone. Kies ook hierbij je eigen favoriet. Mijn favoriet zijn de jams van Bonne Maman, verkrijgbaar in verschillende smaken en variaties.
Toch scones met koemelk maken?
Natuurlijk kan ook dit recept toch met koemelk gemaakt worden. Hiervoor vervang je de haver drink voor melk. Let op dat melk een andere samenstelling heeft en ‘dikker’ is. Dit betekend concreet dat je wellicht een paar gram / milliliter meer nodig hebt om een goed deeg te krijgen. Gebruik daarnaast geen plantaardige roomboter vervanger maar echte roomboter.
(Koemelkvrije) Scones
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 1 tl / 4,5 gram bakpoeder
- 0,5 tl / 3,5 gram baking soda
- snuf zout
- 50 gram suiker
- 65 gram koude plantaardige roomboter vervanger
- 90-100 ml havermelk
- 0,5 tl citroensap
- wat losgeklopt ei
Instructies
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de bloem met de baking soda, bakpoeder, zout en suiker in een keukenmachine.
- Meng door elkaar zodat het goed gemengd is.
- Voeg de koude boter in kleine stukjes toe.
- Meng opnieuw zodat de boter in kleine stukjes door het deeg terecht komt.
- Controleer of er geen stukken boter meer tussen de bloemkruimels zitten. In dat geval meng je nog even door.
- Voeg het citroensap toe en 90 gram havermelk.
- Meng opnieuw tot een deeg ontstaat. Het kan zijn dat je nog iets extra havermelk toe moet voegen om een mooi deeg te krijgen.
- Stop met mengen zodra er een mooi deeg is.
- Verpak het deeg in folie en leg het ongeveer een half uur in de koelkast.
- Rol na een half uur uit op een met bloem bestrooid werkblad. Het scone deeg moet ongeveer zo dik zijn als het bovenste deel van je duim (circa 2,5 cm)
- Steek met een ronde uitsteker scones uit van 5 a 6 cm doorsnee.
- Leg de scones op de bakplaat en zet opnieuw in de koelkast voor ongeveer 30 minuten.
- Verwarm de oven voor op hete lucht 200 graden.
- Bestrijk de scones met wat losgeklopt ei.
- Bak de scones nu in 15 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de scones volledig afkoelen voor je ze open snijd.