Aankomende zondag is het alweer moederdag. Ook dit jaar deel ik een aantal leuke en lekkere cadeau ideeën met jullie. Vandaag trappen we af met deze toffe koekjeskrans en/of boeket voor moederdag. Dat is niet alleen leuk om te maken, maar ook om weg te geven. En hoe blij wordt de ontvanger van dit eetbare boeket of deze eetbare krans?
Madelief uitsteker van Koekatelier.
Jullie weten dat ik zo mijn favoriete shopadressen heb, die ik regelmatig noem in mijn recepten. Of is jouw dat nog nooit opgevallen? De koeken voor deze krans en het boeket zijn gemaakt met de madelief uitsteker van koekatelier. Deze prachtige set bestaat uit 3 maten bloemen en een reliëfstempel voor een afdruk van alle 3 de verschillende maten bloemen. Ilza heeft deze uitstekers zelf ontworpen. Wat is hij mooi, he?! Ik ben er zo’n fan van. Het kost eerlijk gezegd wel een beetje moeite om de fondant bloemen precies goed op de koekbloemen te krijgen. Ilza heeft het ons namelijk een beetje lastig gemaakt door ieder blaadje anders te maken. Precies zoals het in het echt ook is, en juist dat maakt deze uitsteker zo mooi. Het is dus alleen een beetje puzzelen. Gelukkig heeft Ilza daarin wel met ons meegedacht want de uitstekers hebben een kleine inkeping waardoor je makkelijker kan bepalen wat boven en onder is.
Alternatieven voor deze uitstekers
Heb jij deze bloemenuitstekers niet en kan of wil je ze niet aanschaffen voor éénmalig gebruik? Dan is het natuurlijk ook heel goed mogelijk om een andere bloemenuitstekers te gebruiken. Wellicht heb je de zonnebloem uitstekers van PME in huis. En wat denk je van een speelsere krans of boeket door meerdere soorten bloemuitstekers door elkaar te gebruiken? Er zijn zoveel manieren om deze krans en/of boeket te maken. Heb je geen bloemuitstekers in huis, dan is het ook een optie om een makkelijke bloem te tekenen, uit te knippen en uit het deeg te snijden.
Het maken van de bloembladen
Bij de meeste bloemenuitstekers zitten geen uitstekers van een bijpassend blad. Daarom heb ik er voor gekozen om de bladen te vormen van fondant. Dit deed ik bij het boeket op een andere manier dan bij de krans. De blaadjes op de krans maakte ik door een bolletje groene fondant tot een kegel te vormen. Vervolgens het kegeltje een beetje plat drukken en dan met een mes voorzichtig de nerven er in maken. De groene bladeren bij het boeket heb ik gemaakt door bolletjes fondant tussen mijn handen uit te rollen tot langwerpige worstjes. Deze worstjes heb ik met een deegroller uitgerold, de puntjes bij elkaar geknepen en dan een nerf erin getekend met een mesje.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande foto is makkelijk te herkennen en terug te vinden op je Pinterest borden.
Vormvaste koekjes
Zo zonde… Heb je je best gedaan om koekdeeg te maken en daarna de koekjes uitgestoken uit het deeg, komen ze vervormd uit de oven! Gelukkig bestaan er ook recepten voor koekjes die niet uitlopen. Het recept dat ik het liefst gebruik is het recept voor vormvaste vanillekoekjes of vormvaste chocolade koekjes. De laaste paar keren dat ik het recept gebruikte heb ik de custard achtergehouden en vervangen voor bloem. Ik kwam erachter dat de koekjes dan lekkerder zijn.
Zeeuwse bloem
De allerlekkerste koekjes maak je met Zeeuwse bloem en niet met patentbloem. Doordat Zeeuwse bloem minder glutenvormende eiwitten bevat en meer zetmeel, krijgen de koekjes een brossere structuur. Heb je geen Zeeuwse bloem in huis en kan je er ook moeilijk aan komen, dan is het geen probleem als je gewone (patent)bloem gebruikt. Dit heeft geen invloed op het recept of op het uitlopen van de koekjes.
Koemelkvrij
Deze koekjes worden altijd koemelkvrij gemaakt door mij. Is dit voor jouw of voor degene waar jij de koekjes voor bakt ook nodig? Dan is er maar één ding waar je op moet letten: en dat is dat je een goede plantaardige margarine gebruikt zoals de BlueBand Roombeter. Dit komt de smaak veel meer ten goede dan een goedkope margarine.
Koekjeskrans en/of boeket voor moederdag
Ingrediënten
- 100 gram boter
- 75 gram poedersuiker
- 1 zakje vanille suiker
- 25 gram ei
- 235 gram Zeeuwse bloem of tarwe bloem
- snufje zout
- glazuur om de fondant vast te plakken
- fondant in verschillende kleuren
- uitsteekvormpjes van bloemen in verschillende maten
Instructies
- Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Mix de boter met de beide suikersoorten ongeveer 2 minuten tot ze lichter kleurt.
- Voeg het ei toe en mix tot deze goed door de boter en suiker gemengd is.
- Zeef de bloem en het zout boven de kom. Voeg eerst de helft van de bloem toe en mix tot het goed gemengd is.
- Voeg de rest van de bloem toe en mix of kneed dit door het deeg.
- Rol het deeg, tussen twee vellen huishoudfolie, uit tot 3 mm dikte.
- Leg het deeg ongeveer 1 uur in de koelkast.
- Steek bloemen uit het deeg en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaten.
- Rol de restjes van het deeg uit op dezelfde manier als hierboven beschreven. Koel het deeg zo nodig opnieuw.
- Zet de bakplaten met de uitgestoken deegvormpjes ongeveer 1 uur in de koelkast. Vergeet het deeg niet af te dekken met huishoudfolie.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bak de koekjes in ongeveer 14 minuten lichtbruin.
- Verwijder de koekjes direct na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een (taart)rooster.
- Rol de fondant niet te dun uit, druk zo nodig het reliëf erin.
- Steek de bloemen met de uitstekers uit het fondant uit.
- Plak de bloemen met een beetje glazuur op de koekjes.
- Leg de koekjes in de vorm van een krans of een boeket neer. Begin met de grote bloemen en daarna de kleinere.
- Plak de bloemen zo nodig met wat glazuur vast op een ondergrond.
- Vorm bladeren en stelen van groene rolfondant en verspreid deze tussen de bloemen.