Vandaag gooi ik een oud artikel in de herhaling. In 2013 maakte ik deze kerstmeringues voor de eerste keer. Bakkriebels bestond nog niet en ik blogde op een andere website. Na de lancering van Bakkriebels, zijn alle berichten van die blog hierheen gekopieerd. Inmiddels zijn er veel verwijderd. Het artikel en recept van de kerstkransjes en toeven bleven staan. Ze verdienen alleen wat meer aandacht dan ze krijgen. Hoog tijd voor een remake van deze schattige kerstkoekjes.
Elk jaar doe ik het weer: Ik verlekker mij aan de verschillende meringues die in de diverse supermarkten te koop zijn. Tegenwoordig zie je ook steeds meer smaakjes. Het liefst proef ik die allemaal een keer. Zeker rond de kerst heb ik een zwak voor de kransen met musketzaad, dankzij het chocoladelaagje dat daar vaak onderop zit. Het zijn vaak de gewone vanille meringues. Dat ik daar een zwak voor heb is niet van vandaag of gisteren 😉 Ik bedacht niet voor niets in 2013 al een manier om deze koekjes zelf te maken.
Invloed op het resultaat
Het leuke van zelf maken is ook dat je invloed heb op de smaak en uiterlijk. Vind jij meringues te zoet? Dan kan je wat citroensap toevoegen. Liever een sinaasappelsmaakje? Dan voeg je wat sinaasappelschil toe in plaats van vanille. Zo kan je zelf sturen op de smaak. Een andere optie is om ze een kleurtje te geven. En door de kleuren van het musketzaad te wijzigen kan je ze laten matchen met andere koekjes en taartjes. Juist deze invloed maakt dat ik het leuk vind om mijn eigen ding te doen en dat ik er van hou om te bakken wat ik wil.
Zelf meringues maken
Zelf meringues maken niet zo moeilijk. Het recept is makkelijk en goed te onthouden. Je hebt van alle 3 de ingrediënten net zoveel nodig. Ik gebruikte voor dit recept 2 eiwitten. 1 eiwit weeg 35 gram, ik had dus 70 gram eiwit. Ik weeg dat nog even na, want het kan ook 1 of 2 gram schelen. Aan de hand daarvan weeg ik ook 70 gram fijne kristalsuiker en 70 gram poedersuiker af. Het recept van 1 deel eiwit en 2 delen gebruik ik al heel lang. Wat ik wel veranderde is de manier van bereiden. Daardoor is het schuim stabieler en steviger. Ideaal dus!
Koemelkvrij
In de meringue gaat niets waar koemelk in verwerkt is. Let wel op dat je een koemelkvrije chocolade gebruikt.
Kerst meringues
Ingrediënten
- 1 deel eiwit
- 1 deel poedersuiker
- 1 deel fijne kristalsuiker
- (1 eiwit van een M ei, weegt ci. 35 gram. Gebruik je 1 m eiwit, gebruik dan ook 35 gram poedersuiker en 35 gram kristalsuiker)
- rood-wit-groene musketzaad
- citroensap
- 200 gram chocolade naar keuze
- 75 gram marsepein
- rode en groene kleurstof
- En verder:
- bakplaten bekleed met bakpapier
- spuitzak met stervormige spuitmond
- keukenrol
- ovenbestendige schaal
- klein hulstblad uitsteker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 120 graden.
- Maak de mixerkom en -garde vetvrij met citroensap en keukenrol.
- Doe de fijne kristalsuiker in een ovenbestendige schaal.
- Zet de schaal met suiker in de oven.
- Zet de mixer op de laagste stand aan. Zet hem iedere halve minuut wat sneller, tot de mixer op volle toeren draait.
- Mix het eiwit tot het slappe pieken.
- Haal de kristalsuiker uit de oven, verlaag de oven temperatuur naar 90 graden.
- Voeg de kristalsuiker eetlepel na eetlepel toe aan het eiwit. Laat de mixer op volle toeren draaien.
- Laat het één minuut draaien nadat de laatste suiker toevoegd is.
- Zet de mixer uit, voeg de poedersuiker in één keer toe.
- Mix op volle toeren nog ongeveer 4 minuten.
- Controleer of de schuim goed stijf is. Wrijf ook een beetje schuim tussen duim en wijsvinger om te kijken of alle suiker opgelost is. Zo niet: mix dan nog 1 minuut langer door.
- Doe de schuim in een spuitzak.
- Spuit kransen en toeven op de bakplaat.
- Bestrooi de kransen en toeven met het musketzaad.
- Bak / droog de kransen en toeven in ongeveer 1,5 uur knapperig.
- Kleur intussen 25 gram marsepein rood en 50 gram marsepein groen.
- Rol de groene marsepein dun uit. Steek hulstblaadjes uit met de hulstblad uitstekers.
- Rol kleine balletjes van de rode marsepein.
- Vorm kleine balletjes van de rode marsepein.
- Laat ze volledig afkoelen.
- Smelt de chocolade en tempereer deze.
- Zet de kransen en toeven terug op het bakpapier, tot de chocolade volledig uitgehard is.
- Doe de overige chocolade in een spuitzakjes. Spuit een klein bolletje chocolade op iedere toef en krans. Leg hier een aantal hulstblaadjes en rode besjes op.