Het kerstrecept voor vandaag is er eentje waar ik zelf helemaal gek op ben! Heerlijke hazelnoot-koffiepralines met Amarula. Terwijl ik dit type loopt het water me opnieuw in de mond. Hazelnoot en koffie zijn namelijk één (of twee) van mijn favoriete smaken. De combinatie van die twee vind ik ook echt verrukkelijk. Zijn jullie er ook zo gek op?
Klein maar fijn
Deze hazelnoot-koffiepralines met Amarula zijn, net als de Gold chocolade bonbons met dulce de leche, een heerlijke kleine traktatie tijdens de komende feestdagen. Zelf hou ik erg van dit soort kleine feestelijke traktaties. Zeker met de feestdagen, dan eten we vaak net wat uitgebreider, luxer en meer dan op gewone dagen. Iets bij de koffie gaat er ook altijd wel in. En dat hoeft dan geen stuk taart te zijn voor mij.
Eenvoudig met groot resultaat
Weet je dat deze pralines ook makkelijk om te maken zijn? Je mengt gesmolten chocolade met chocoladepasta en kokosolie. Dit giet je voorzichtig in de cups. Een geroosterde hazelnoot maakt het feestje compleet. Ook de koffie-amarulaganache is eenvoudig te maken. Hiervoor breng je de slagroom aan de kook. Breek de chocolade in stukken en giet hier de hete slagroom overheen. De saus die je dan krijgt is ganache, zodra dit uitgehard is kan je het opkloppen en er toefjes mee spuiten.
Smaak boost met Amarula Ethiopian Coffee
Dit recept is niet het eerste maar waarschijnlijk ook niet het laatste recept met Amarula. Er staan inmiddels 5 flessen in de kast, allemaal verschillende smaken. Voor dit recept gebruikte ik de smaak Ethiopian Coffee. Qua smaak geeft de Amarula de ganache een heerlijke boost. Je hoeft er niet veel van te gebruiken om het subtiel terug te proeven. Natuurlijk kan je naar smaak altijd wat extra toevoegen.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande foto helpt je dit bericht makkelijker terug te vinden.
Pralinecups
Voor deze bonbons gebruikte ik pralinecups, deze zijn te koop bij Bouwhuis. Soms zie je ze ook in winkels, maar dan moet je geluk hebben. Zelf neem ik ze mee uit Duitsland, daar zijn ze wat makkelijker verkrijgbaar dan bij ons in Nederland. Je vind de aluminium versie van deze pralinecups bij de Marktkauf. Je kunt ook papieren vormpjes gebruiken maar de kans dat deze vervormen is groot.
Koemelkvrij
Joehoe! Het is mogelijk om deze cups koemelkvrij te maken. Hiervoor gebruik je een hazelnootpasta zonder melk, bijvoorbeeld die van Damhert. Let ook met de chocolade op dat hij geen melk bevat. En hoe zit dat met de Amarula? Nou Amarula heeft dit jaar een vegan variant op de markt gebracht. Hiermee mis je de koffietonen in de drank, voeg wat extra espresso toe om het compenseren. De slagroom is te vervangen voor Alpro Soya Whipping.
Hazelnootpralines met koffieganache
Ingrediënten
- 20 pralinecups
- 125 gram hazelnootpraline of hazelnootpasta
- 125+90 gram pure chocolade
- 15 gram kokosolie
- 20 hele hazelnoten
- 65 gram slagroom
- 1/2 dop Amarula Ethiopian Coffee
- espresso naar smaak
- kerstsprinkels naar keuze
Instructies
- Breng de slagroom in een pannetje aan de kook.
- Haal het van de hittebron af.
- Breek 90 gram chocolade in stukjes en doe dit bij de hete slagroom.
- Laat het even staan zodat de chocolade kan smelten.
- Roer de chocolade door de slagroom tot er een gladde saus ontstaat.
- Voeg de Amarula en espresso toe en roer het goed door elkaar. Voeg naar smaak meer espresso toe.
- Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur.
- Smelt de 125 gram pure chocolade au-bain-marie of in de magnetron.
- Voeg de hazelnootpraline en de kokosolie toe en roer het goed door elkaar.
- Verdeel de hazelnootchocolade over de pralinecups. Vul eerst ieder cup tot ongeveer de helft, druk er dan de hazelnoot in en vul de cups daarna bij tot de rand.
- Zet de cups in de koelkast en laat ze opstijven.
- Klop de ganache luchtig met een mixer.
- Doe de ganache in een spuitzak met een klein stervormig spuitmondje.
- Spuit op iedere cup een toefje ganache.
- Decoreer de toefjes met kerstsprinkels naar keuze.