Zo aan het einde van het jaar mag het allemaal wel net wat extra, toch? Daarom vandaag een bommetje van een Hazelnoot-Brownie vlaai. Een bommetje qua smaak, want hazelnoot in combinatie met brownie klinkt toch te lekker? Neem een klein puntje van deze vlaai, zo lust je er zeker nog een tweede stukje van.
Dankzij de foodybox herfst
Nog een paar uurtjes en dan zal de pakketbezorger op de stoep staan. Vandaag wordt namelijk de kerst foodybox van Kroon op het werk bezorgd. Het is altijd erg leuk om die box te ontvangen en met de inhoud aan de slag te gaan. Zo geniet ik nog steeds na van de herfstbox die in september bezord werd. Daar zaten echt veel lekkere en leuke producten in om mee te bakken. Ondanks dat ik gelijk met de box aan de slag ging hebben jullie er verder nog niet veel van mee gekregen. Mede doordat ik afgelopen tijd ook weer wat actiever was met samenwerking voor o.a. Cèrèal. Gelukkig hebben we echter de recepten en de foto’s nog en kan ik mijn ontwikkelde recepten nog steeds met jullie delen.
De inhoud van de box
Meestal zitten er een stuk of 10 producten in de foodybox. Enorm uiteeenlopend en en dus heel verschillend. Van geitenkaas tot chorizo en van suiker zonder suiker tot Cèrèal koekjes. En dan ook nog een pot hazelnootpasta met stukjes van Bonne maman. Die was natuurlijk als allereeste op in Huize Bakkriebels. Wat een heerlijke aanvulling op het Bonne Maman assortiment. Naast de hazelnootpasta zonder stukjes is er nu dus ook een pasta met stukjes hazelnoot. Mmmh! Smullen maar! Gelukkig taalden Steven en Rosalie niet naar deze pot, haha! Ik genoot heerlijk van een beschuitje met pasta. En nog één… En misschien zelfs wel nog één! Bij de pot leeg, maar gelukkig toch niet voordat ik er een recept voor jullie mee gemaakt had. Hoog tijd om dit recept voor de lekkerste hazelnoot-brownie vlaai met jullie te delen. Op de valreep voor de nieuwe box bezorgd wordt.
Een vlaai met brownie
Deze keer wilde ik weer eens aan de slag met een vlaai. Het is best wel lang geleden dat er een recept voor een vlaai online gekomen is. Het is één van de baksels die regelmatig op de Bakkriebels menukaart staan. Maar nog niet eerder was dat een vlaai waar geen franginpane maar een browniebeslag in mee gebakken werd. Hiervoor heb ik de helft van het basisrecept gemaakt en in de vlaaivorm gegoten voor het bakken. Het resultaa(r)t? Een heerlijke laag brownie in de vlaai. Alleen brownie is natuurlijk wat saai dus de toevoeging van een hazelnootbavarois zorgde voor de nodige perfectie.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterestaccount? Fijn! Onderstaande afbeelding helpt je om dit recept makkelijk en snel terug te vinden.
Hazelnootpasta bavarois
Bij het ontwikkelen van nieuwe recept maak ik altijd graag gebruik van basisrecepten. Ik hou van het combineren van verschillende (kleine) recepten tot een nieuw (groter) geheel. Om deze hazelnoot-brownie vlaai te maken gebruik je maar liefst 3 van deze basisrecepten. Alle drie de recepten worden op Bakkriebels gebruikt voor verschillende nieuwe recepten. Het enige recept dat niet 1:1 overgenomen is dat is het recept voor hazelnoot bavarois. Hierbij gebruikte je geen hazelnootpraline maar de hazelnootpasta met stukjes van Bonne Maman.
Koemelkvrij
Is dit recept koemelkvrij te maken? Ja en nee. Nee, niet als je de pasta van Bonne Maman wil gebruiken. En ja als je deze vervangt voor een hazelnootpasta die geen koemelk bevat. Let ook op dat je een goede plantaardige vervanger voor gebruikt. Lees daarnaast ook goed de ingrediëntenlijst van de pure chocolade na die je voor de brownie gebruikt.
Hazelnoot-Brownie vlaai
Ingrediënten
- voor de vlaaibodem
- 120 gram koude roomboter
- 120 gram witte basterd
- 10 gram koud water
- 3 gram zout
- 25 gram ei
- 250 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 20 gram fijngehakte hazelnoten of hazelnootmeel
- voor de brownie
- 110 gram boter
- 90 gram pure chocolade met minstens 72% cacao
- 75 gram bruine basterd suiker
- 25 gram fijne kristalsuiker
- 1 m ei
- 60 gram bloem
- 12 gram cacao
- snufje zout
- voor de hazelnoot-chocolade bavarois
- 1 eigeel
- 10 gram suiker
- 100 ml melk
- 125 gram hazelnootpasta met stukjes Bonne Maman
- 1 dop frangelico (hazelnootlikeur)
- 1,5 blaadje gelatine
- 175 ml slagroom
- *voor de afwerking:
- 20 gram pure chocolade
- 125 ml slagroom
- 1 zakjes vanille suiker
- 1/2 zakje klopfix
- suiker naar smaak
- chocolade hazelnoot ballen
Instructies
- Begin met het maken van het zandtaartdeeg: Meng hiervoor de boter met de suiker, het ei, het zout en het water tot een samenhangend deeg.
- Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed het kort door.
- Leg het deeg op het huishoudfolie en druk het uit tot een plak van circa 1,5 cm dik.
- Verpak het deeg in het folie en laat het minimaal 3 uur rusten in de koelkast.
- Beboter een vlaaivorm van ci. 28 cm doorsnee.
- Bestrooid de beboterde vlaaivorm met het hazelnootmeel (fijngehakte hazelnoten)
- Rol het deeg met een deegroller uit tot het precies in de vlaaivorm past.
- Leg het deeg in de vlaaivorm en druk voorzichtig maar goed aan.
- Snij het overtollige deeg weg.
- Zet de vlaaivorm in de koelkast tot gebruik.
- Verwarm de oven op 160 graden.
- Maak intussen ook de brownie: Smelt de boter in een pan.
- Breek de chocolade in stukken en voeg deze aan de hete boter toe.
- Roer de boter en chocolade door elkaar tot de chocolade gesmolten is.
- Meng in een kom de eieren met de beide suiker soorten door elkaar.
- Meng in een andere kom het zout met de bloem en de cacao.
- Voeg het boter-chocolade mengsel toe aan het ei-suiker mengsel en meng deze met een garde goed door elkaar.
- Zeef het bloem-cacao mengsel boven de kom en spatel dit er door.
- Giet het brownie beslag in de vlaaivorm.
- Bak de vlaai in het midden van de oven in ongeveer 23 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de vlaai volledig afkoelen voor je de bavarois er op doet.
- Maak intussen de hazelnoot-chocoladebavarois: Week eerst de gelatine in ruim koud water.
- Doe de hazelnootpasta in een schaaltje.
- Meng het eigeel met de suiker.
- Verwarm de melk in de pan, tot het net niet kookt.
- Giet een beetje melk op het eigeel. Roer het goed door elkaar.
- Giet de rest van de melk op het eigeel en roer het door. Roer het zonodig tussendoor ook nog een keer door.
- Doe de melk terug in de pan. Verwarm het, al roerend, op een matige hittebron tot 82 graden.
- Knijp de gelatine uit en leg het op de hazelnootpasta.
- Giet de hete melk er voorzichtig op. Roer het goed door elkaar, tot het een homogene massa wordt.
- Klop de slagroom lobbig.
- Meng een eetlepel slagroom door de hazelnootpasta-melk.
- Meng de overige slagroom ook voorzichtig door het mengsel.
- Laat de bavavois zonodig even opstijven voor je het in de afgekoelde brownie vlaai giet.
- Giet de bavarois in de vorm.
- Zet de hazelnoot-brownie vlaai in de koelkast tot de hazelnoot-chocoladebavarois voldoende opgestijfd is.
- Smelt 20 gram pure chocolade en doe dit in een spuitzakje met een heel klein rond spuitmondje.
- Drizzle de chocolade over de vlaai heen.
- Klop de slagroom met de beide suikersoorten en de klop-fix stijf.
- Doe de slagroom in een spuitzakje met een stervormige spuitmond.
- Spuit toeven slagroom op de taart.
- Garneer de taart met chocolade-hazelnoot ballen.