Ja… De laatste… Het allerlaatste recept dat ik voor Jasper zijn verjaardag maakte staat online. Ik had in februari niet verwacht dat ik het laatste recept pas in september zou delen maar er kwam steeds iets tussen waardoor het later en later werd… Voor mijn zomerstop wilde ik echt alle recepten uitgewerkt hebben. En terwijl ik van de laatste 2 weken van die stop geniet kunnen jullie van deze mokkasloffen genieten. Inmiddels ben ik ook gewoon even uitgepraat dus geen lang verhaal boven dit recept. Je zult het gewoon met het recept en de foto’s moeten doen… (Heel officieel is dit het laatste recept dat ik uitwerk voor ik echt van mijn gezin ga genieten en alleen nog leuke dingen met de kinderen ga doen, de oven tot eind augustus uitblijft en heel veel fotoalbums ga maken 🙂 )
Dit heb je nodig voor ongeveer 10 sloffen:
Voor de sloffenbodems:
135 gram koude roomboter
150 gram witte basterdsuiker
1,5 gram zout
37 gram ei
110 gram patentbloem
115 gram Zeeuwse bloem
7,5 gram bakpoeder
Voor de frangipane:
100 gram spijs
25 gram roomboter
25 gram ei
10 gram bloem
Voor de banketbakkersroom:
1 m ei
2 zakjes vanille suiker
5 gram kristal suiker
125 gram melk
10 gram custard
Voor de mokkabavaroise:
3 blaadjes gelatine
75 gram sterke hete koffie
125 gram slagroom
50 gram suiker
Voor de afwerking:
125 gram slagroom
50 gram mascarpone
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel poedersuiker
mokkaboontjes
25 gram pure chocolade
En verder:
Uitrollatjes 6 mm dikte
10 bakringen / rondoringen 8 cm doorsnede
Ronde uitsteker 8 cm doorsnee
Bakplaat bekleed met bakpapier
Garde
Magnetron bestendige bak
spuitzak met glad spuitmondje
spuitzak met gekarteld spuitmondje
glas heet water
boterhamzakje
Zo maak je de sloffen:
Begin met het sloffendeeg:
Mix de roomboter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.
Zeef de beide bloemsoorten en de bakpoeder.
Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.
Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.
Maak intussen de frangipane:
Mix de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.
Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.
Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.
Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de ringen in met boter en bestuif ze daarna licht met bloem.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet hier de bakringen op.
Ga verder met het deeg:
Rol met hulp van de uitrollatjes het deeg uit tot ongeveer 6 mm dik.
Steek rondjes van 8 cm uit met hulp van de uitsteekvorm.
Leg in ieder bakvormpje een plakje deeg.
Spuit de frangipane op het deeg. Zorg dat je ongeveer 1,5 – 2 cm van de vorm blijf
Bak de sloffen in ongeveer 20 minuten gaar.
Verwijder de bakringen direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald heb.
Laat de bodems volledig afkoelen.
Maak de mokkabavaroise: Week hiervoor de gelatine in ruim koud water.
Laat de koffie iets afkoelen. Smelt de gelatine in de koffie.
Voeg de suiker er ook aan. Laat het dan staan tot het begint te geleren.
Klop de slagroom stijf. Bewaar hem zo nodig nog even in de koelkast tot gebruik.
Voeg wat slagroom toe aan de koffie en roer het goed door elkaar.
Voeg nog wat slagroom toe en roer het weer goed door elkaar.
Voeg de overige slagroom toe en roer weer met de garde tot alles gemengd is.
Doe de bavaroise in een spuitzak met gladspuitmondje en leg hem in de koelkast om wat op te stijven.
Maak dan de banketbakkersroom:
Meng het ei met de beide suikersoorten in een magnetronbestendige kom.
Voeg 100 gram melk toe.
Roer in een ander kommetje de overige melk met de custard tot alle klontjes custard opgelost zijn.
Kook de banketbakkersroom tot de gewenste dikte in de magnetron. Dit duurt ongeveer 4 minuten. Roer tussentijd 1 of 2 keer goed door.
Mix de banketbakkersroom tot alle klontjes eruit zijn.
Leg een velletje vershoudfolie op de banketbakkersroom en laat het zo afkoelen tot kamertemperatuur.
Is de banketbakkersroom op kamertemperatuur zet hem dan in de koelkast tot gebruikt.
Klop de slagroom alvast: Hiervoor doe je de slagroom met de mascarpone en beide suikersoorten in een kom en klop je het op tot de gewenste dikte.
Doe de slagroom in de spuitzak met stervormig spuitmondje. Bewaar het dan tot gebruik in de koelkast.
Ga verder met de afwerking van de sloffen: Verdeel op de banketbakkersroom over de 10 sloffenbodems.
Spuit de mokkabavarois op de bodempjes. Laat het zonodig even opstijven in de koelkast.
Doe de chocolade in het boterhamzakje en zet het boterhamzakje in het glas met heet water. (zorg dat er geen water in kan lopen)
Spuit een toef slagroom op de mokkabavaroise.
Verdeel wat mokkaboontjes in de toef.
Knip een klein puntje van het boterhamzakje af.
Drizzle de chocolade over de sloffen.
Goedemiddag
Ik heb een vraag over de mokka slofjes.
Alles gaat goed tot dat ik de mokka bavaroise maak.
Die mislukt telkens.
Hoe krijg ik die mooi glad. ?
En het is niet de bedoeling dat het echt hard wordt?
Ik denk aan harde mokkka?
Alvast vriendelijk bedankt. Groet Ingrid.
Hoi Ingrid,
Wat jammer om te horen, zeg!
Wat bedoel je precies met mooi glad?
Het is inderdaad niet de bedoeling dat de mokka hard wordt. De ingrediënten die je gebruikt zijn ook zachte ingrediënten waardoor de mokka nooit hard kan worden. Bavarois is een luchtige, dessert/pap achtige vulling. Het stijft op in de koelkast.
Groetjes,
Adrienne
Goedemiddag, bij mij hetzelfde. Voordat het in de koelkast ging, was het mooi glad. Nadat de bavaroise in de koelkast heeft gestaan wordt het korrelig. Waar moet ik dan op letten?
Groet, Willemien