Soms komt van het één het ander. Dat bewijzen deze chocoladetulbandjes met chocoladeglazuur maar weer. Rosalie vond in de kast een stapeltje, bijna nooit gebruikte, mini tulbandvormpjes en daar kreeg ze bakkriebels van. Zulke erge bakkriebels dat we samen de keuken in gedoken zijn en hele lekkere, vrolijke tulbandjes bakten. Dat was erg gezellig! Zo gezellig dat we van plan zijn om het vaker te doen.
Oude tijden herleven
Op Instagram deelde ik een foto van deze vrolijke chocoladetulbandjes met chocoladeglazuur, met daarbij de vraag of er behoefte is aan meer bakinspiratie met de kinderen. Nou dat was duidelijk niet tegen dovemansoren gezegd: Rosalie en ik mogen vaker samen aan de bak en zulk vrolijk lekkers bakken. We hebben daarom bedacht dat we proberen om elke maand een kinderrecept te plaatsen. En eigenlijk blaas ik daarmee een oude rubriek nieuw leven in. Want in 2016 plaatste ik ook maandelijks een kinderrecept. Kijk maar eens bij deze bouwplaats cake. En wat denk je van de door Steven bedachte bananentaart? Als je zoekt op bakken met kinderen kom je vast nog veel meer resultaten tegen.
Bakken met een basis
Ik probeer Steven en Rosalie zoveel mogelijk te laten zien dat je met een paar basisingrediënten heel veel kanten op kan. Zijn boter, suiker, bloem en eieren niet de basis van ieder baksel? Voor deze tulbandjes voegden we ook cacao en chocolade toe. Zo maak je er een makkelijke, maar vooral lekkere chocoladecake van. En om het zo makkelijk mogelijk te houden, gebruikten we het recept voor een pondcake (een pond suiker, een pond bloem… vroeger kochten we alles per pond), ook wel kwartscake (boter, suiker, eieren en zelfrijzend bakmeel staan elk voor een kwart) genoemd. Je hebt van de basisingrediënten allemaal evenveel nodig, het wordt dus ook weleens een evenveel-cake genoemd. En daarom is dit recept zo geschikt om met kinderen te maken. Ze kunnen makkelijk onthouden hoeveel ze overal van nodig hebben. En ze vergeten het waarschijnlijk nooit meer.
Eén en al vrolijkheid
Om deze cakejes één en al vrolijkheid mee te geven, voegden wij bakvaste sprinkels toe. Wij gebruiken daarvoor heel graag de sprinkels van BAKD.nl. Doordat we chocoladecakejes bakten viel het effect van de sprinkels een beetje weg. Het springt er niet zo uit als bij een naturel cake. Ook bovenop het glazuur gebruikten we de regenboog sprinkels van BAKD. Deze passen qua kleurtjes super leuk bij de gebruikte smarties.
Wil je dit recept onthouden tot een vrije middag of als een gezellige vakantieactiviteit? Sla de onderstaande afbeelding dan op één van je Pinterest borden op en vind het t.z.t makkelijk en snel terug.
Chocolade glazuur
Het chocoladeglazuur dat ik gebruik past heel goed bij dit recept. Het glazuur wordt namelijk gemaakt van chocolade en pasta. En van allebei gebruik je evenveel. Om te zorgen dat het glazuur een beetje meer lopend is voeg je hier wat kokosolie aan toe. Gebruik je alleen chocolade als glazuur dan bestaat de kans dat het wit uitslaat of er kringen in komen doordat het net te heet werd of zo. Die kans is bij dit glazuur veel kleiner. Bovendien hardt dit wel uit maar wordt het niet keihard.
Variëren en aanpassen aan eigen voorkeuren
Dit recept kan je makkelijk aanpassen naar de eigen voorkeuren van je kind. Houden ze niet van chocolade cake? Gebruik dan dit recept om een naturel cake te bakken. Lust je kind geen pure chocolade? Wanneer je dezelfde verhoudingen chocolade en pasta gebruikt kan je elke lievelingssmaak gebruiken die je wilt, tot speculoospasta aan toe. Geen smarties? Gebruik dan bijvoorbeeld hagelslag, manna of M&M’s
Koemelkvrij
Door het gebruik van een plantaardige roomboter vervanger, zoals BleuBand met het gouden wikkel of VioBlock is het goed mogelijk om dit cakerecept koemelkvrij te maken. Let met de pure chocolade op dat er geen koemelk in zit. Hetzelfde geldt voor de pasta, gebruik ook hiervoor een koemelkvrije versie. Het lastigst is misschien wel om een leuke en lekkere decoratie te vinden. De meeste sprinkels zijn koemelkvrij, controleer dit echter voor de zekerheid. Smarties zijn helaas niet koemelkvrij. Als alternatief kan je kiezen voor vruchtenhagel, of pure hagelslag. Ik heb ooit weleens een potje kleurrijke chocolade strooisel gekocht waar geen melk in zat. Houd de winkels dus goed in de gaten, misschien heb je op een dag ook zoveel geluk.
Chocoladetulbandjes met chocoladeglazuur
Ingrediënten
- 75 gram pure chocolade
- 150 gram boter op kamertemperatuur
- 150 gram fijne kristalsuiker
- snuf zout
- 3 m eieren (dit is ook ongeveer 150 gram)
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 15 gram cacao
- 60 gram water
- Optie: bakvaste sprinkels
- voor het glazuur
- 75 gram chocolade
- 75 gram chocoladepasta
- 1-2 theellepels kokosolie
- versiering naar keuze
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de tulbandvormpjes in met boter en bestrooi ze met wat bloem. Of gebruik een bakspray.
- Smelt de chocolade en laat het wat afkoelen.
- Mix de boter met de suiker en een snufje zout in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het ei volledig opgenomen is.
- Spatel het zelfrijzend bakmeel door het beslag.
- Meng het water met de cacao tot een glad papje. Voeg dit ook toe aan het beslag en mix dit erdoor tot het opgenomen is.
- Voeg de gesmolten chocolade toe en spatel ook dit erdoor tot het goed gemengd en egaal van kleur is.
- Voeg als laatste de bakvaste sprinkels toe.
- Verdeel het beslag over de tulbandvormpjes.
- Bak de tulbandjes in ongeveer 16 minuten gaar.
- Laat de tulbandjes volledig afkoelen.
- Smelt de chocolade voor het glazuur.
- Voeg hier de chocoladepasta aan toe en roer het goed door elkaar.
- Voeg de kokosolie toe zodat het wat vloeibaarder wordt.
- Verdeel het glazuur over de tulbandjes.
- Versier de tulbandjes naar eigen wens.
- Laat de chocolade uitharden voor je de cakejes opeet.