Vandaag heb ik een recept voor ongevulde chocolade-tijgersoezen voor jullie. Deze soezen hebben een lichte chocoladesmaak. Door de tijgerkorst worden de soezen na het bakken knapperig. Erg lekker om ze te vullen met een chocolademousse of slagroom. Maar ook andere vullingen smaken hier verrukkelijk bij!
Een eigen plekje
Is het nu echt nodig om een ongevulde soes een eigen plekje te geven op mijn blog? Terwijl er ook al een recept voor gewone ongevulde soezen te vinden is? Zelf vind ik het fijner wanneer dit soort recepten een eigen plekje op de site hebben. Zo kan ik in meerdere recepten teruggrijpen naar dit artikel. Ik kan ook net iets meer informatie over het hoe en wat met jullie delen. En wanneer er meer en meer variatie aan recepten met deze soezen online komen, kan ik die ook hier met jullie delen zodat jullie met je eigen ideeën en voorkeuren aan de gang kunnen gaan.
Cacao
Eén van die weetjes die belangrijk zijn om met jullie te delen is dat bloem niet zomaar te vervangen is voor cacao. Bloem kan je dus nooit volledig vervangen voor cacao, dit komt o.a. door de gluten en andere (bak)eigenschappen. Voor de smaak zou je het liefst zoveel mogelijk cacao toevoegen, om een rijkere chocolade smaak te geven. Helaas is dit niet mogelijk! Wanneer je meer dan 10% van de bloem vervangt voor cacao, beïnvloed je het bakresultaat negatief. Eén van die invloeden is bijvoorbeeld dat hoe meer bloem je voor cacaopoeder vervangt, hoe droger het resultaat wordt. Ook zullen de soezen minder rijzen.
Toch grotere soezen
En om het rijzen weer wat te bevorderen is de tijgerkorst ideaal! Door het dunne laagje koekdeeg op de soezen, zullen de soezen gelijkmatiger en meer rijzen. Je soezen worden dus niet alleen lekkerder maar ook mooier door dat tijgerkorstje. Zelf steek ik, uit het koekdeeg, rondjes die het soezendeeg helemaal bedekken. Zo komt de tijgerkorst helemaal om de soezen heen te zitten.
Wil je dit recept opslaan om later te maken? Met onderstaande afbeelding kan je dit artikel en het bijbehorende recept altijd makkelijk terug vinden op je Pinterest account.
Koemelkvrij
Om deze soezen koemelkvrij te maken is het belangrijk dat je een goede plantaardige vervanger voor roomboter gebruikt. Mijn voorkeur heeft het gebruik van VioBlock of BleuBand Roombeter. Daarnaast worden soezen vaak met één deel melk en één deel water gebakken. Hierbij zorgt de melk voor het mooi bruin worden van de soezen. Het is echter heel goed mogelijk om geen melk en alleen water te gebruiken. Dit doe ik zelf al jaren en mijn recepten zijn daar dan ook altijd op gemaakt.
Chocolade-Tijgersoezen
Ingrediënten
- voor het soezenbeslag
- 150 gram water (of 75 gram water en 75 gram melk)
- 75 gram boter
- 65 gram bloem
- 10 gram cacao
- snuf zout
- 3 m eieren
- voor het koekdeeg
- 50 gram zachte boter
- 60 gram lichtbruine basterdsuiker
- 62 gram bloem
- 8 gram cacao
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zet een glas klaar.
- Doe een rond glad spuitmondje in een spuitzak.
- Hang de spuitzak in het glas en vouw de bovenste rand om het glas terug.
- Meng de bloem, cacao en het zout voor het soezenbeslag door elkaar met een garde.
- Breek de eieren in een kommetje en roer ze los.
- Kneed de ingrediënten voor het koekdeeg tot een egaal deeg.
- Rol het deeg tussen twee vellen vershoudfolie dun uit.
- Leg het uitgerolde koekdeeg in de koelkast.
- Verwarm het water met de boter in een pan tot het water net kookt en de boter gesmolten is.
- Haal de pan van de hittebron af.
- Voeg het bloemmengsel toe en roer het met een siliconen spatel goed door elkaar.
- Zet de pan terug op de hittebron.
- Verwarm het deeg al roerend 3 minuten.
- Doe het bloemmengsel in een mixerkom en mix ongeveer 1 minuut door. Zo kan de grootste warmte ontsnappen.
- Voeg al mixend 1/3 van het ei toe en mix tot dit volledig opgenomen is.
- Voeg opnieuw 1/3 van het ei toe en mix nogmaals tot het volledig opgenomen is.
- Voeg nu de helft van het overgebleven ei toe en mix ook dit er volledig door.
- Controleer of het deeg de juiste dikte heeft. Als dit het geval is hoef je niet meer ei toe te voegen.
- Voeg anders het overige ei toe en mix ook dit er door.
- Doe het beslag in de spuitzak.
- Spuit 12 – 15 toeven op de bakplaat.
- Steek met een ronde koekuitsteker rondjes uit het koekdeeg.
- Leg op iedere toef beslag een rondje deeg.
- Bak de soezen in ongeveer 25 minuten gaar.
- Laat de soezen altijd volledig afkoelen voor je ze vult.