Eén van mijn favoriete smaken is toch wel hazelnoot hoor. Of het nu ijs, cake, taart of chocolademelk is: Hazelnoot heeft mijn grote voorkeur. Als ik één smaak moet noemen die hazelnoot nog lekkerder maakt dan is het chocolade. Bijna onlosmakelijk zijn die twee aan elkaar verbonden. Een fijne derde smaak erbij is koffie. Deze drie smaken bij elkaar vormen de basis voor deze verrukkelijke Chocolade – Hazelnootcake met Amarula koffiemousse.
De Foodybox van Kroon op het Werk
Het begon allemaal met de foodybox die net voor de kerst bij mij thuis bezorgd wordt. De foodybox is een uitgave van PR-Bureau Kroon op het werk en wordt naar zo’n 200 foodbloggers gestuurd. Eén van die bloggers ben ik, hoera! Ik krijg één keer per kwartaal een box vol met vaak nieuwe, maar soms ook al langer bestaande producten gratis toegestuurd. De boxen zijn ieder kwartaal anders van inhoud, en met de producten uit de box maak ik twee recepten die ik met jullie deel. De laatste foodybox zat vol met prachtige producten waar ik heel veel kanten mee op kan. Ben je benieuwd wat er allemaal in de box zat? Op Youtube vind je een leuke inboxingvideo van deze box.
Amarula Ethiopian Coffee
Hoewel de inhoud van de box steeds veranderd van samenstelling, zijn er toch regelmatig merken waar al vaker een product van in de Foodybox zat. Deze keer zat er opnieuw, een likeur in van één van mijn favoriete merken, namelijk Amarula. Na de ‘Cream’, ‘Vanille’ en ‘Raspberry Chocolate’, kreeg ik nu de Limited Edition ‘Ethiopian Coffee’. Deze likeur gebruikte ik als extra smaakmaken in deze Chocolade – Hazelnootcake met Amarula Koffiemousse. Er zit één klein minpuntje aan de likeur en dat is dat hij room / koemelk bevat. Hierdoor kan ik er geen glaasje van nemen, maar een scheut(je) gebruiken als smaakmaker in een baksel daar heb ik geen last van, hoera! Ik gebruikte de amarula om de cake mee te tempreren. Door de koffiemousse ging ook een scheutje. De likeur is van zichzelf wat zoet, door het marula fruit. De koffiesmaak is heerlijk zacht en romig, mmm. Ja, deze Limited Edition Likeur is echt lekker.
Gouden smaak-driehoek
Omdat deze likeur een koffiesmaak heeft, moest ik gelijk denken aan mijn gouden smaak-driehoek: Hazelnoot, chocolade en koffie. Smaken die los van elkaar goed smaken, maar die bij elkaar nog beter smaken. Deze cake is dan ook niet het eerste en waarschijnlijk ook niet het laatste recept dat met deze smaakcombinatie op Bakkriebels verschijnt. Het is misschien wel één van de lekkerste recepten. De Chocolade – Hazelnootcake is stevig en doet een beetje aan een brownie denken. De Amarula-Koffiemousse is heel licht en luchtig door het gebruik van slagroom en eiwit. Eet het in één hap en er ontstaat een heerlijke smaaksensatie in je mond.
Een nieuwe vlaaivorm
Om de Chocolade – Hazelnootcake te bakken gebruikte ik mijn nieuwste bakvorm. Al langere tijd zocht ik naar een vorm die ik kon ‘vullen’. Nordic Ware heeft bijvoorbeeld zo’n vorm. Maar ik zwichtte voor de vlaaivorm van Chicago Metallic. Deze vond ik zelf nog niet iets mooier dan de Nordic Ware. En ook het prijsverschil tussen deze twee maakte de keuze makkelijker. Het leuke aan deze bakvormen is dus dat de cake een verdieping heeft die je kan vullen met een vulling naar keuze. Dat is ideaal voor deze Amarula Koffiemousse, die zo luchtig is dat hij wel een extra steuntje kan gebruiken. Overigens wil dat niet zeggen dat je deze cake alleen maar in deze vorm kunt maken. De cake kan ook prima in een gewone ronde vorm gemaakt worden. Persoonlijk zou ik dan wat meer gelatine in de mousse gebruiken, zodat deze wat steviger is.
Koemelkvrij
Het is mogelijk om deze cake volledig koemelkvrij te maken. In dat geval moet je een plantaardige boter, bijvoorbeeld VioBlock gebruiken. Let er ook op dat de pure chocolade die je gebruikt koemelkvrij is. Gebruik Soya Whipping of FloraPlant room in plaats van slagroom. Laat de amarula achterwege of vervang deze voor een andere koffielikeur zoals Tia Maria. Bij het recept vermeld ik bij de ingrediënten telkens de keuze tussen een koemelkvrij en een koemelkrijk ingrediënt.
Chocolade – Hazelnootcake met Amarula Koffiemousse
Ingrediënten
- voor de cake
- 200 gram pure chocolade
- 200 gram roomboter of plantaardige boter
- 4 M eieren
- 200 gram suiker
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram hazelnootmeel (of hak zelf 100 gram hazelnoten fijn)
- 15 gram cacao
- 35 ml koude espresso
- 25 ml hazelnootmelk of andere melk naar keuze
- voor de ganache
- 125 ml slagroom of Soya Whipping
- 125 gram pure chocolade
- 25 gram hazelnootmelk of andere melk naar keuze
- voor de koffiemousse
- 2 blaadjes gelatine
- 2 m eieren
- 50 gram suiker
- 70 ml koude espresso
- 125 ml slagroom of Soya Whipping
- 3 doppen amarula Ethiopian Coffee + extra voor o.a. het tempereren
- overige
- decoratie naar keuze, ik gebruikt hazelnootgianduja, hele hazelnoten en mokkaboontjes
- pan
- bakvorm van 28 cm doorsnede
Instructies
- Begin met het maken van de cake. Vet hiervoor een bakvorm van ci. 28 cm doorsnede in.
- Verwarm de oven voor op 140 graden hetelucht.
- Week ook alvast de gelatine voor de mousse in ruim koud water.
- Smelt de boter in een pan op laag vuur. Schakel de hittebron uit zodra de boter gesmolten is.
- Hak de chocolade zo nodig in kleinere stukken en doe het bij de gesmolten boter. Laat het zo ongeveer 5 minuten staan.
- Scheid de eieren, doe het eiwit in een vetvrije kom.
- Verdeel de suiker over het eiwit en het eigeel.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met de cacao, een snuf zout en het hazelnootmeel.
- Meng de boter en de chocolade door elkaar en zet het apart.
- Klop het eigeel met de suiker tot het witter en dikker is.
- Klop ook het eiwit met de suiker stijf.
- Voeg het opgeklopte eigeel toe aan het boter-chocolade mengsel en spatel het voorzichtig door elkaar.
- Voeg de hazelnootmelk en de espresso toe en spatel ook dit erdoor.
- Voeg het bloem mengsel toe en spatel opnieuw tot het goed gemengd is.
- Voeg als laatste het stijfgeklopte eiwit toe en spatel opnieuw rustig door het beslag heen.
- Doe het beslag in de ingevette bakvorm en bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar.
- Verwijder de cake voorzichtig uit de bakvorm. Laat de cake daarna afkoelen tot kamerteperatuur.
- Maak intussen de ganache. Breng hiervoor de slagroom/ soya whipping aan de kook. Zodra de room kookt, kan de hittebron uitgeschakeld worden.
- Voeg de chocolade toe en laat het 5 minuten staan.
- Voeg de hazelnootmelk toe en roer tot er een gladde homogene massa ontstaat.
- Laat de ganache volledig afkoelen.
- Maak intussen de koffiemousse. Splits hiervoor de eieren.
- Doe de eiwitten in een vetvrije kom.
- Zet een pan met een klein beetje water op het vuur en breng het water aan de kook.
- Zoek een pan of kom die precies in deze pan past. Doe hier de eigelen met de suiker in.
- Klop het eigeeel au-bain-marie op tot het dik en warm is. Haal het dan van de hittebron af.
- Knijp de gelatine uit en leg het op het eigeel. Meng het voorzichtig door elkaar als de gelatine gesmolten is.
- Klop de slagroom / soya Shipping lobbig. Spatel dit voorzichtig door de eigelen heen.
- Voeg de espresso en amarula toe en spatel ook dit er voorzichtig door. Gebruik de dop van de fles Amarula als maatbeker.
- Voeg de room toe aan het eigeel en spatel het er voorzichtig door.
- Klop het eiwit stijf.
- Voeg het eiwit toe aan de mousse en spatel het door de mousse heen.
- Werk nu de cake af. Hiervoor tempereer je de cake met amarula door met een bakkwast wat amarula over de cake te verspreiden.
- Controleer of de ganache de juiste dikte heeft om een drip te kunnen maken. Is het nog te dun, zet het dan in een bak koud water en roer er even door. Is het te dik, zet het dan een paar seconden in de magnetron en roer het goed door. Het is even aanvoelen wanneer de ganache dik of dun genoeg is. Hij is te dik als hij stroperig is, en te dun als hij zo dun als siroop is. Ook yoghurt dikte is nog net te dik.
- Doe de ganache in een spuitzak en spuit het op de rand van de cake zodat een drip ontstaat.
- Spuit daarna nog wat ganache over de hele bovenkant van de taart en strijk dit met een lepel uit tot een dunne laag. Zorg dat je meer dan de helft van de ganache overhoudt.
- Voeg amarula naar smaak toe aan de overgebleven ganache en zet het apart.
- Vul de cake met de Amarula koffiemousse.
- Zet de cake in de koelkast om op te stijven.
- Klop de ganache met de handmixer op zodat je er toeven mee kunt spuiten.
- Doe de ganache in een spuitzak en spuit toeven op de mousse.
- Decoreer de cake naar eigen inzicht.
- De cake moet in koelkast bewaard blijven.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande foto zodat je het recept altijd makkelijk terug kunt vinden.
Ben je benieuwd welke recepten ik eerder maakte met Amarula? Kijk eens bij het recept voor deze Amarula-tiramisu vlaai of bij deze heerlijke Hazelnoot-Caramelslof
hoi hoi
het ziet er heerlijk uit en wil het graag proberen. maar waar kan ik hazelnootmelk kopen?, of is halfvolle melk ook goed?.
vr gr samantha
hoi hoi ik heb de cake 2keer geprobeerd te maken maar zodra ik hem wil omdraaien om hem uit de vorm te halen/krijgen bleef de cake steeds gedeeltelijk in de vorm plakken dus helaas 2keer kapotte cake . heb je hiet tips voor om dat te voorkomen?.
vr gr
Hoi Samantha,
Oh dat is echt heel vervelend! Helaas gebeurt dat bij de ene vorm ook vaker dan bij de andere. Bij de bakvorm die ik voor deze cake gebruik is een bakspray voldoende. Heb je dat al eens bij jouw vorm geprobeert? Na het invetten met bloem bestrooien kan helpen. Of een papje maken van bloem en olie. De juiste verhoudingen daarvan weet ik helaas niet. Hopelijk helpt één van deze dingen jouw ook.
Groetjes,
Adriënne