Oef! Wat is dit lekker, zeg. Ken jij de Schwarzalder Kirschtaart? Daar heeft deze boterkoek wel een tikkeltje van weg. Net als bij die klassieke Duitse taart heeft ook deze boterkoek een smaakcombinatie van chocolade en kersen. Wil je al die poespas niet? Dan is een chocolade boterkoek ook lekker genoeg om zonder de crème en vlaaivulling te eten.
Bakken met ‘De Zoetekauw’
Chocolade boterkoek is geen idee van mijzelf. Er zijn inmiddels verschillende bloggers die hier een recept voor gedeeld hebben. Zelf had ik mij er nog nooit aangewaagd tot Lianne van de blog ‘De Zoetekauw’ een middagje / avondje kwam bakken. Op haar blog vind je al langer een recept voor chocolade boterkoek. Zo af en toe spreken we af wagen we ons dan aan iets wat we allebei nog nooit gemaakt hebben of allebei graag eens willen proberen. Meestal zijn de recepten niet te ingewikkeld maar bakken we vooral voor de ontspanning. De laatste keer maakten we een snickertaart. Daarvoor gebruikten we dus chocolade boterkoek als bodem. Dat viel hier zo in de smaak dat ik al snel aan deze variant moest denken. En dat pakte goed uit
Aanpassen van recepten
Voor chocolade boterkoek moest ik mijn basisrecept aanpassen. Zo gebruikte ik minder bloem omdat ik een deel verving door cacao. De cacoa heb ik aangemaakt met water. Wist je dat de chocoladesmaak daardoor intenser wordt? Voor nog net dat beetje extra smaak, heb ik ook wat pure chocoladestukken toegevoegd. Perfectie! Echt waar. Zo lekker, joh! Het is ook enorm leuk als het dan net zo uit de oven komt als je in je hoofd had. Dat voelt elke keer weer als een cadeautje.
De echte Schwarzwalder Kirsch
Appels vergelijk je met appel, niet met peren. Ga je dan een boterkoek vergelijken met een appeltaart? Nee, want de recepturen zijn in de basis al heel anders. Dat is ook de reden waarom ik deze boterkoek bewust geen Schwarzwalder boterkoek noem. Daarnaast heb ik nog een belangrijk onderscheid gemaakt, namelijk met de crème. Bij dè taart wordt namelijk altijd slagroom gebruikt. Ik heb echter gekozen voor een crème, zo was ik er zeker van dat de boterkoek niet uitdroogt in de koelkast. Want een crème hoef je niet in de koelkast te bewaren.
Koemelkvrij
Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van FloraPlant, een plantaardige boter die qua smaak heel dicht in de buurt komt van roomboter. Deze boter heb ik zowel in de crème als in de boterkoek gebruikt. Verder zijn er geen ingrediënten die koemelk bevatten.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding zodat je het altijd makkelijk terug kunt vinden.
Chocolade boterkoek met kersenvlaaivulling
Ingrediënten
- Wat heb je nodig:
- 320 gram bloem
- 30 gram cacao
- 90 gram water
- 250 gram roomboter of FloraPlant
- 100 gram bruine basterd suiker
- 100 gram fijne kristal suiker
- 1 ei
- 180 gram pure chocolade
- Snuf zout
- Voor de crème:
- 1 M eiwit
- beetje water
- 70 gram suiker
- 85 gram roomboter of FloraPlant
- Kirsch of een andere kersenlikeur naar keuze
- kersenvlaaivulling
- En verder:
- Springvorm van 24 of 26 cm.
- Bakpapier
- Vork
- Lepel
- voedingsthermomer
- Spuitzak met gekarteld spuitmondje
Instructies
- Mix de boter met de beide suiker soorten goed door elkaar.
- Voeg het ei toe en mix tot het volledig opgenomen is.
- Meng de cacao met het water tot een dik papje.
- Voeg de bloem en het zout toe aan de boter/suiker mix en mix tot er een egale deegmassa ontstaat.
- Voeg het cacaopapje toe en mix ook dit er goed door.
- Voeg de chocoladestukken toe en mix ook dit door tot het goed verdeeld is.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en klem de rand om de bodem.
- Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem.
- Zet de springvorm een half uur weg in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht.
- Maak een lepel nat en strijk met de achterkant het deeg vlak. Ieder keer dat de lepel aan het deeg blijft plakken maak je hem opnieuw nat.
- Maak met de vork het welbekende ruitjespatroon in het deeg.
- Bak de koek in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
- Laat de koek volledig afkoelen.
- Doe intussen de suiker voor de crème in een pan en voeg er een klein beetje water aan toe.
- Breng het aan de kook, tot het een temperatuur van 116 graden bereikt heeft.
- Zodra de suikersiroop een temperatuur van 112 graden bereikt doe je het eiwit in een vetvrije kom en klop je het schuimig.
- Voeg de suikersiroop toe aan het eiwit en mix tot het afgekoeld is naar kamertemperatuur.
- Voeg eetlepel na eetlepel de boter toe en klop nog ongeveer 10 minuten tot er een mooie lichte en luchtige crème is ontstaan.
- Voeg na de boter ook de kersenlikeur toe.
- Doe de crème in een spuitzak en spuit naar eigen inzicht de crème op de boterkoek.
- Verdeel na eigen inzicht de vlaaivulling over het midden van de boterkoek, chep het net voor serveren naar de boterkoek of serveer het in een apart bakje naar de boterkoek.