In oktober 2022 werd ik twee keer tante. Daardoor kreeg ik me toch een partijtje inspiratie voor geboorte baksels. Eén van de dingen die ik gebakken heb zijn beschuit met muisjes cupcakes. Oftewel een cupcake die naar beschuit met muisjes smaakt. Naast dat het er heel lekker en feestelijk uitziet, smaakt het ook nog heerlijk.
Cupcake lover
Ik hou er echt zo van om cupcakes te maken! Altijd al gedaan, maar ik merk dat ik het de laatste tijd bewust wat vaker doe omdat ik er zoveel plezier aan beleef. Een lekkere cake, een niet te grote toef en een leuke decoratie, dat zijn zo’n beetje de drie punten waar het voor mij om draait. En daar kan ik mij heerlijk in uitleven. Kijk maar eens naar deze beschuit met muisjes cupcakes. En wat denk je van de chocoladeletter cupcakes en café noir cupcakes met amaretto? En dan verschijnt er vandaag ook nog een Vriendin waarin een cupcakerecept van mij staat. Weet jij al wat voor cupcakes ik daarvoor gemaakt heb?
Herkomst van de traditie
Heb jij een idee hoe lang de traditie van een beschuit met muisjes voor de kraamvisite bestaat? Het begon al in 1800, toen Firma De Ruijter begon met maken van muisjes. Maar het werd pas echt een traditie nadat Prinses Beatrix geboren werd. En pas rond 1990 kwamen er, naast roze met witte muisjes ook blauwe met witte muisjes op de markt. Ben je nu heel benieuwd hoe het nu echt met deze traditie zit dan moet je wikipedia er even op na lezen. Daar staat een heel artikel geschreven over deze Nederlandse traditie. Nu we echter nog een aantal generatie verder zijn zien we deze traditie weer een beetje veranderen. Tegenwoordig kiezen kersverse ouders ook vaak voor iets anders, zoals een plak cake met slagroom en muisjes. Toch blijven de muisjes vaak terugkeren bij geboorte traktaties.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Onderstaande afbeelding helpt je bij het herkennen en terugvinden van de afbeelding en het recept.
Beschuit maar dan als cupcake
En laten we eerlijk zijn: Het gaat er ook eigenlijk altijd wel in en er zijn weinig mensen die niet van beschuit met muisjes houden. Bovendien is het een goedkope en makkelijke traktatie. Maar soms ben je op zoek naar iets anders. Iets dat er anders uitziet en net anders smaakt. En daarvoor zijn deze beschuit met muisjes cupcakes ideaal. De smaak van cake en beschuit zijn beide neutraal. Bij de beschuit zijn het vooral de muisjes die de smaak geven. Daarom smaken deze cupcakes ligt naar anijs door het toevoegen van anijszaad en gemalen anijs. Muisjes toevoegen aan het cakebeslag heeft weinig effect, tijdens het bakken verdwijnt sowieso de kleur. Die kleur brengen we weer terug door op de cupcakes en onder de toef, een laagje suikerglazuur te doen. De toef bestaat uit twee kleuren anijscrème, dat geeft een leuk effect.
Decoreren is het allerleukste!
Als decoratie voor deze cupcakes haalde ik de superfijne en altijd makkelijk te gebruiken geboorte stamps van Partycupcakes weer eens tevoorschijn. Deze behoren echt tot mijn meest favoriete manier decoratie. Naast de stamps heb ik uiteraard ook muisjes gebruikt. Beschuit met muisjes cupcakes zonder de echte muisjes zou natuurlijk wat gek zijn. Die mochten dus echt niet ontbreken! En als laatste die schattige kleine roze hartjes. Die kocht ik bij Bouwhuis, maar het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om deze zelf te maken met fondant en een hartvormige uitsteker. Eigenlijk wilde ik deze cupcakes decoreren met geboortekoekjes. Maar helaas, die verkopen ze niet bij elke supermarkt. Hou het echter in je achterhoofd, want misschien is dat voor jou juist een goed idee.
Koemelkvrij
Deze cupcakes kunnen ook koemelkvrij gemaakt worden. Hiervoor gebruik je een goede kwaliteits margarine, zowel voor de cupcakes als voor de botercrème. Daarnaast gebruik ik ook witte chocolade voor de toef, deze kan vervangen worden door vegan witte chocolade. De vegan witte chocolade van Jumbo werkt voor mij het beste en ik wil je dan ook het advies geven om deze te gebruiken.
Beschuit met muisjes cupcakes
Ingrediënten
- voor de cupcakes
- 100 gram boter
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 m eieren
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- Scheutje melk of soya Whipping
- 1 tl anijszaad
- 1/2 theelepel gemalen anijszaad
- Voor het glazuur
- 100 gram poedersuiker
- Paar druppels water
- Roze of blauwe voedingskleurstof
- Of 100 gram (roze of blauwe) fondant glazuur
- Voor de witte chocolade crème
- 125 gram (plantaardige) (room)boter
- 20 gram poedersuiker
- 100 gram (vegan) witte chocolade
- Roze of blauwe voedingskleurstof
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zet 8 cupcake bakpapiertjes in een cupcake bakblik.
- Mix de boter met de suiker, het zout en het anijszaad in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Voeg één voor één de eieren toe en mix deze er goed door.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel het door het beslag.
- Voeg een scheutje melk of soya Whipping toe en spatel ook dit erdoor.
- Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes.
- Bak de cupcakes in ongeveer 22 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen voor je ze decoreer.
- Smelt de witte chocolade en laat het afkoelen.
- Mix de boter voor de botercrème met de poedersuiker licht en luchtig in ongeveer 10 minuten.
- Voeg de afgekoelde witte chocolade toe en mix tot je een mooie luchtige crème heb.
- Verdeel de crème in twee gelijke porties.
- Kleur één deel crème lichtroze of lichtblauw.
- Leg een stukje vershoudfolie op het aanrecht. Verdeel de witte botercrème in een lange baan over het vershoudfolie.
- Verdeel de roze/blauwe crème naast de witte.
- Rol het vershoudfolie op zodat de crème erin verpakt zit.
- Knip een puntje van het vershoudfolie af.
- Doe de crème met de folie, in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Zet apart tot je de cupcakes ga decoreren.
- Meng 100 gram poedersuiker met een paar druppels water en een heel klein beetje voedingskleurstof tot een dikke glazuur. Voeg echt weinig kleurstof toe, meer kan altijd nog.
- Verdeel op elke cupcake een theelepel glazuur en spreid dit gelijkmatig uit.
- Laat het staan tot de glazuur uitgehard is.
- Spuit dan een toefje crème op de cupcakes.
- Decoreer de cupcakes met bijvoorbeeld een beschuit met muisjes koekje, een fondant schildje, hartjes of sterretjes sprinkels en wat geboortemuisjes.
hoi
bij ingrediënten staat een scheutje melk hoeveel ml is ervoor nodig dan?.
vr gr
Hoi Samantha,
Ik weeg het eigenlijk nooit af en laat het ook vaak achterwege. tegen mijn kinderen zeg ik altijd: giet langzaam en slik een keer. zoveel heb je nodig creatieve oplossing omdat ik het nu niet voor je kan checken.
Groetjes, Adriënne
hoi
als ik er 12 in plaats van 8 wil maken hoeveel heb ik dan nodig van de ingrediënten?. of gewoon een basis vanillie cupcake recept en daaraan dan de anijs/gemalen anijszaad aan toevoegen?.
vr gr
hoi Samantha,
Dit recept is heel erg makkelijk te vermenigvuldigen. Je kunt overal de helft van de ingrediënten erbij optellen om 12 cupcakes i.p.v. 8 te maken.
Groetjes, Adriënne