Onlangs leende ik van een vriendin een kinderkookboek. Er uit gekookt heb ik nog niet, dat komt binnenkort maar er stond ook een receptje in voor kruimelkoeken. En die zagen er zo lekker uit dat Steven die heel graag wilde maken. Dus gingen wij samen aan de slag. We sneden de boter in kleine stukjes en wogen de bloem en suiker samen af. En toen begon het kneden… Natuurlijk moest daar ook mee geholpen worden. Dat mag hij alleen doen als ik iets bak dat voor ons zelf is. Groot feest natuurlijk! Het was best zwaar werk maar Steven liet zich niet kennen… hij kneedde dapper door. En zoals het hoort zat het deeg niet alleen in maar ook naast de kom. Toen mama’s duim helemaal verkrampte tijdens het kneden vond hij dat maar gek. (Dat zegt niets over hoe zwaar het deeg is maar meer over een overwerkte duim, haha) Een paar minuutjes laten hadden we samen een mooi deegje gekneed. Helaas was de koek na het bakken niet helemaal gaar. Shht… Niet tegen Steven vertellen maar die is de weg van alle mislukkingen gegaan en mama heeft ’s avonds een nieuwe gemaakt 😀 Het recept werd aangepast aan mijn eigen gevoel en tada… Daar was een super mooi kruimeldeeg! Regelmatig merk ik dat een kruimeldeeg niet echt kruimelig is. Het is vaak te vet. Dat is met deze niet zo. Zoek jij dus nog een basis kruimeldeeg? Probeer dan zeker deze eens:
Dit heb je nodig:
60 gram koude roomboter
100 gram tarwebloem
snufje zout
50 gram witte basterdsuiker
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Snij de boter in kleine blokjes.
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het snel tot een samenhangend deeg. Zorg dat alle klontjes boter echt door het deeg gekneed zijn.
Bak de kruimels goudbruin en gaar.
Tips:
De smaak van het deeg is heel neutraal. Je kunt een deel van de suiker vervangen voor vanillesuiker voor een vanillesmaakje. Of vervang een deel van de bloem door cacao voor chocoladedeeg. Je kunt ook kaneel toevoegen voor kaneelkruimels.
Strooi het ongebakken deeg over cupcakes, koekjes, taartjes.
Gaat het deeg plakken? Zet het een poosje in de koelkast (15 minuutjes is voldoende) en kruimel het deeg daarna tussen je handpalmen.
De foto’s in deze post zijn gemaakt van het ongebakken kruimeldeeg.
Een gedachte over “Kruimeldeeg”