Vandaag opnieuw een recept voor een heerlijke traktatie met banaan. Deze dag gaan we voor een banaan slagroomvlaai. Dankzij de verse banaan die in de banketbakkersroom verwerkt is, krijgt deze taart een echte bananen smaak. In combinatie met slagroom is dat echt zo ongelooflijk lekker! Wat pure chocoladeschaafsel geeft nog net even dat kleine beetje extra om van deze vlaai een waar feestje te maken.
Waar was Bakkriebels zonder de basisrecepten
Het is zo fijn om met een hoop basisrecepten te werken. Op Bakkriebels zijn basisrecepten misschien niet de meest bezochte recepten. Maar het zijn wel de recepten waar telkens weer naar verwezen wordt wanneer ze gebruikt worden. In het artikel van een basisrecept staan vaak nog extra tips of handige informatie. Daarnaast is er bij veel basisrecepten een rijtje met recepten die je op Bakkriebels vind en waar dat betreffende basisrecept voor gebruikt is. Als er een recept is waar een flinke lijst bij staat, dan is dat het recept voor een zandtaartdeeg vlaaibodem wel. Dit fijne recept heb ik in de loop van de jaren al voor zoveel recepten gebruikt. Daarmee is het bijna een Bakkriebels klassieker geworden. Ook deze banaan slagroomvlaai heeft deze heerlijke krokante vlaaideegbodem gekregen. Het enige nadeel is dat de hoeveelheid deeg een tikkeltje veel is voor de maat van de vorm die ik voor dit recept gebruikt heb. Hierdoor hou je wat vlaaideeg over, helaas. Eventueel is het mogelijk om 3/4 van het vlaaideeg te maken in plaats van een heel recept.
Een nieuwer basisrecept
Het tweede recept dat ik vandaag gebruikt heb en wat ook een los recept is op Bakkriebels: de banaan banketbakkersroom. Dit recept staat nog niet zo lang online en de lijst met recepten die daarbij kunnen staan dus nog maar heel kort. Toch heeft ook dit recept al zijn waarde gekregen. Want man man… Wat is dat lekker! Als je tot nu toe nog niet van plan was om de banaan banketbakkersroom te gaan maken dan hoop ik dat je je door deze taart bedenkt en nu alsnog de keuken in duikt. Het kost even tijd (maar dat is passieve tijd want jij kan ondertussen gewoon een nachtje slapen) om de banaansmaak aan de banketbakkersroom te krijgen. Die tijd is het echter meer dan waard! Ik vind het zo mooi om te zien hoe je op deze manier een volledig natuurlijke banaansmaak krijgt.
Kom je er vandaag niet aan toe om met dit recept aan de slag te gaan? Sla onderstaande afbeelding dan op je Pinterest account op. Zo kan je dit recept en het artikel altijd makkelijk terugvinden.
En nog even wat chocolade schaven
Chocolade is tegenwoordig weer een heel duur product geworden. In pakweg 1,5 jaar verdriedubbelde de prijs zo ongeveer. Waar eerst vooral de chocolatier of de bakker dit merkt, merken we het als consument inmiddels ook. Veel chocoladerepen zijn afgelopen jaar in prijs verdubbeld. Daarom ga ik proberen om wat minder chocolade in recepten te gebruiken of om er wat zuiniger mee om te springen. Dat is bij deze banaan slagroomvlaai alvast heel goed gelukt! Hiervoor gebruik je in gewicht amper chocolade. Toch heb je wel een hele reep nodig. Waarom? Je schaaft de chocolade boven de taart. Met een hele reep in je hand is dat net wat handiger en veiliger dan met een blokje chocolade. Wil je liever geen reep chocolade gebruiken? Denk dan eens over chocolade vlokken of hagelslag na.
Koemelkvrij
Een slagroomtaart koemelkvrij maken is altijd een beetje lastig. Toch zijn sinds kort de kansen daarop aanzienlijk vergoot. BlueBand bracht vorig jaar namelijk een plantaardig alternatief voor slagroom op de markt. Hoewel ik dit product zelf nog steeds niet getest heb, hoor ik er hele positieve verhalen over. Hoe dit stukje in de gaten en wie weet deel ik binnenkort hoe je van dit recept een koemelkvrij recept kan maken.
Banaan slagroomvlaai
Ingrediënten
- Voor de bodem
- 120 gram koude roomboter
- 120 gram witte basterdsuiker
- 10 gram koud water
- 3 gram zout
- 25 gram ei
- 250 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- voor de banaanbanketbakkersroom
- 300 ml melk
- 200 gram banaan
- 50 gram suiker
- 2 m eieren
- 25 gram custard
- voor de slagroomlaag
- 250 ml slagroom
- 50 gram mascarpone
- 1 zakje vanillesuiker
- kristalsuiker naar smaak
- extra
- 1 middelgrote banaan
- reep pure chocolade (niet helemaal nodig maar wel handig voor het schaven)
Instructies
- De dag voor je dit recept gaat maken: snij de banaan voor de banketbakkersroom in plakken.
- Voeg de melk toe aan de banaan plakken, dek goed af en zet voor een nacht weg in de koelkast.
- Maak de andere dag als eerst het zandtaartdeeg voor de bodem
- Meng de boter met de suiker, het ei, het zout en het water tot een samenhangend deeg.
- Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed het kort door.
- Leg het deeg op het huishoudfolie en druk het uit tot een plak van circa 1,5 cm dik.
- Verpak het deeg in het folie en laat het minimaal 3 uur rusten in de koelkast.”
- Maak intussen de banaanbanketbakkersroom: Zeef de banaan uit de melk.
- Je hebt nu ongeveer 200 gram banaanmelk. Roer met een lepel door de bananen in de zeef en vul het gewicht van de banaanmelk zo aan tot 250 gram. (De overige banaanplakjes gebruik je niet meer)
- Breng de banaanmelk aan de kook.
- Ondertussen meng je in een andere kom de custard met de suiker en het ei tot het klontvrij is.
- Voeg wat van de hete melk toe aan het custardmengsel en roer dit met een garde goed door elkaar.
- Voeg het custard mengsel al roerend toe aan de hete melk.
- Kook de banaan banketbakkersroom al roerend tot het ingedikt is.
- Doe de banaan banketbakkersroom op een schotel en dek het af met vershoudfolie. Ook hiervoor geldt dat de folie rechtstreeks op de room moet liggen.
- Laat de banaan banketbakkersroom afkoelen tot kamertemperatuur.
- Koel het daarna verder terug in de koelkast.
- Ga verder met het maken van de vlaaibodem: Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Beboter en bebloem een vlaaivorm van ongeveer 20 cm doorsnede goed.
- Rol het vlaaideeg uit tot ongeveer 3mm dikte.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de vorm op met een blindbakvulling.
- Bak de bodem in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
- Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier.
- Laat de bodem volledig afkoelen.
- Klop de slagroom met de mascarpone en beide suiker soorten stijf. Doe een deel in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Snij de extra banaan in dunne plakken. Hou circa 12 plakjes banaan achter voor de decoratie.
- Leg op de bodem van de vlaai plakjes banaan.
- Schenk hier de banaanbanketbakkersroom op en strijk glad met de achterkant van een lepel.
- Breng een paar eetlepels slagroom aan en spreid dit uit over de bovenkant van de vlaai.
- Schaaf wat pure chocolade over de taart. Doe dit met bijvoorbeeld een dunschiller.
- Spuit toefjes slagroom op de taart.
- Garneer de taart met de achtergehouden plakjes banaan.
- Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.