Kan je je nog herinneren dat ik in maart een prijs won met een pannenkoek? Pannenkoekenhuis ‘Onder de Molen’ had op Facebook een wedstrijd. Als je de lekkerste pannenkoek verzon en daar een foto van instuurde verkochten hun deze pannenkoek een maand lang als ‘Pannenkoek van de maand’. Ik stuurde (op de valreep) een Apple crumble pannenkoek in. Een paar dagen laten kreeg ik ineens een mailtje waar ik helemaal niet op gerekend had: Ik was de winnaar van de wedstrijd. Als dankjewel mocht ik met mijn gezin komen eten bij het pannenkoekenhuis. Daar proefde ik wat hun pannenkoekenbakkers er van bakte. Ik deelde er een foto van op Facebook en begreep al snel dat jullie heel benieuwd waren hoe ik deze gemaakt had. Ik wachtte tot de verkoopmaand van het pannenkoekhuis voorbij was. En de pannenkoek moest in de herhaling want mijn foto’s waren niet zo heel mooi. Inmiddels is de herhaling geweest en zijn deze foto’s een stuk beter dan de eerste (maar nog steeds niet perfect 😉 ) Tijd om het recept met jullie te delen dus!
Dit heb je nodig voor 5 pannenkoeken:
Voor de appelvulling:
450 gram appel, geschild en in stukjes gesneden
25 gram suiker
flinke snuf kaneel
voor de kruimeldeeg:
80 gram koude roomboter
70 gram witte basterd suiker
140 gram tarwe bloem
1,5 gram kaneel
Voor de pannenkoeken
1 ei
250 gram melk
125 gram bloem
snuf kaneel
snufje zout
6 gram suiker
Boter voor het bakken
Voor de garnering:
5 bollen vanilleijs
125 gram slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel poedersuiker
1/2 zakje klopfix
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de appelstukjes met de suiker en de kaneel. Doe ze in een ovenvaste schaal.
Meng de ingrediënten van het kruimeldeeg snel tot een kruimelig deeg. Verdeel dit over de appelstukjes.
Bak de apple crumble ongeveer 20 minuten in het midden van de oven tot de kruimels verkleuren.
Doe de bloem met de suiker, de kaneel en het zout in een beslagkom maak een flinke kuil in het midden.
Breek het ei in de kuil, giet er ook de melk in.
Roer vanuit het midden van de kuil met een garde de bloem door de melk. (Zo heb ik het minste last van klontjes in een beslag.)
Roer het tot een klontvrij beslag.
Verhit boter in een koekenpan. Schep een flinke soeplepel beslag in de pan en bak de pannenkoek goudbruin aan beide zijde.
Herhaal dit met het overige beslag.
Leg iedere pannenkoek op een bord.
Verdeel de apple crumble over de pannenkoeken.
Klop de slagroom met de beide suikersoorten stijf en doe het in een spuitzak.
Schep een bolletje ijs in het midden van de pannenkoek.
Spuit toefjes slagroom om de apple crumble heen.
Serveer ze direct.
Tip:
Kijk voor een uitgebreidere beschrijving bij het recept voor apple crumble
Maak ook je vanilleijs zelf met het recept van de blog
Ik kon niet kiezen tussen pannenkoek en appelcrumble. Dus maakte ik je recept. Het is werkelijk heerlijk!
Leuk om te horen! Mmmh… Echt een recept om af en toe te maken, vind ik nog steeds.