Moederdag… Aanstaande zondag is het (weer) zover! De dag waarop alle moeders extra in het zonnetje gezet worden. Ik loop al hele poos met het idee rond om dit jaar een themaweek over Moederdag te doen maar helaas… Het kwam er ook dit jaar niet van. Nadat ik januari een maand vakantie nam vanwege een bijna burn-out (wat ik toen eigenlijk niet eens echt besefte) stonden alle blogberichten ingepland en had ik de hele maand weinig of geen omkijken naar de nieuwe berichten. Gelukkig gaat het nu een stuk beter maar af en toe heb ik nog een periode dat het wat minder gaat, zoals nu. Dat is de reden waarom er de laatste 2 weken minder berichten online gekomen zijn. Dat is ook de reden waarom er ook dit jaar geen Moederdag thema is. Ik heb echter wel een heerlijke taart voor moeder gemaakt. Want zeg nu zelf… Die mag toch zeker niet ontbreken! Het is een heerlijke aardbeienkwarktaart geworden.
Zoals je op de foto al ziet ligt er een berg op van aardbeien, slagroom en soezen. En weet je… Binnen in zitten er ook nog soezen verstopt. Heerlijk!
Dit heb je nodig voor de bodem:
1/2 pak Dr. Oetker wolkencakemix
100 gram slagroom
75 gram ei
En verder:
Springvorm 22 cm
Bakpapier
Zo maak je de bodem:
Bekleed de springvormbodem met bakpapier. Vet de rand van de springvorm heel licht in met boter (gebruik geen vloeibare). Knip een stroop bakpapier af en plak deze langs de rand. Knip en plak zo nodig een tweede strook om de rand dicht te maken.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Mix alle ingrediënten 3 minuten op hoge snelheid door elkaar.
Stort het beslag in de springvorm en bak de bodem in ongeveer 35 minuten gaar.
Laat de bodem volledig afkoelen.
Dit heb je nodig voor de soezen:
50 gram melk
50 gram water
50 gram roomboter
50 gram bloem
2 M eieren
En verder:
Spuitzak
Bakplaat bekleed met bakpapier
Steelpan
Siliconen spatel
Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de roomboter, de melk en het water in de steelpan en verwarm het tot de roomboter gesmolten is.
Haal de pan van de hittebron. Voeg de bloem toe en roer het met een siliconen spatel goed door elkaar.
Zet de pan terug op de hittebron. Gaar de bloem nog minimaal 2 minuten terwijl je het in beweging hou met de siliconen spatel. Schakel de hittebron uit.
Breek de eieren in een kommetje.
Mix met je ene hand (met de mixer he 😉 ) het bloemmengsel door elkaar. Giet met je andere hand 1 ei uit het kommetje erbij en mix deze goed door de bloem. Voeg daarna de tweede toe en mix ook deze goed door.
Doe het soezenbeslag in de spuitzak. Spuit soezen van 8 tot 10 gram op de bakplaat.
Bak de soezen in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen in de oven.
Dit heb je nodig om de taart af te maken:
500 gram slagroom
500 gram magere kwark
50 gram suiker
6 blaadjes gelatine
500 gram aardbeien
2 zakjes vanillesuiker
1 eetlepel poedersuiker
En verder:
Steelpan
Bakje met koud water.
spuitzak met glad spuitmondje
taartbord
Zo ga je te werk:
Week de gelatine in ruim koud water.
Pureer de helft van de aardbeien. Zorg dat je de mooiste exemplaren achterhoud.
Knijp de gelatine uit, doe ze in de steelpan en smelt ze op een lage hittebron.
Voeg een paar eetlepels aardbeienpuree toe aan de gelatine en roer het goed door elkaar.
Voeg het aardbeien-gelatine mengsel toe aan de overige aardbeienpuree. Laat het mengsel staan tot het begint te geleren.
Doe de kwark in een kom en roer het met een garde een beetje los.
Voeg een paar eetlepels kwark toe aan de aardbeienpuree en roer het goed door elkaar.
Voeg daarna de aardbeienpuree toe aan de overige kwark en roer het goed door elkaar.
Klop 250 gram slagroom met 2 zakjes vanillesuiker en de eetlepel poedersuiker stijf.
Doe dit in een spuitzak met een glad spuitmondje
Vul ongeveer 12 soezen met de slagroom. Bewaar ze zolang in de koelkast.
Klop de andere 250 gram slagroom met de 50 gram suiker stijf.
Spatel de slagroom door het kwarkmengsel tot het egaal gemengd is.
Snij de wolkencake in de gelijke plakken.
Zet de schone springvormrand open op een taartbord.
Leg één wolkencake plak er in als bodem.
Verdeel ongeveer 1/5 deel van het kwark mengsel gelijkmatig over de bodem.
Steek hier de 12 gevulde slagroomsoesjes in, zorg dat je minimaal 1,5 cm uit de rand blijft.
Vul de rest van de vorm op met het kwarktaartmengsel. Hou ongeveer 1/5 deel achter.
Leg de tweede plak wolkencake op de kwarktaart en druk hem voorzichtig iets aan.
Laat de taart ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast.
Vul ondertussen de overige soezen met de achtergehouden aardbeienkwark.
Bestrooi de bovenkant van de taart met poedersuiker.
Garneer de taart afwisselend met toeven slagroom, de achtergehouden aardbeien en de soezen die gevuld zijn met aardbeienkwark.
Laat de taart verder opstijven in de koelkast.
Tip:
Voor de zekerheid kun je de rand van de springvorm na het afwassen opnieuw bekleden met bakpapier. Zo weet je zeker dat je taart met aansnijden niet vastgeplakt zit aan de rand.
Ik ga mijn taart niet aan mijn moeder maar aan mijn zus en zwager. Van hen kreeg ik deze foto van de binnenkant. Ziet het er niet heerlijk uit?
Zo’n leuk idee met die soezen erin! Ga ik ook een keertje proberen. 🙂
Ziet er heerlijk uit!
Kan ik de taart ook een dag bewaren of wordt het biscuit dan zacht door de kwark?
Hoi Ellen,
Een dag gaat prima hoor! Maar na een dag of 2 heb je inderdaad kans dat de biscuit papperig wordt. Sowieso is het natuurlijk altijd beter als taarten met slagroom binnen een dag (of 2 voor eigen gebruik) opgegeten worden.
Groetjes,
Adrienne