Hey psst… Ben je al een beetje aan het verzinnen wat je deze feestdagen voor cadeautjes ga weggeven? Ik heb echt een super lekkere en leuke tip voor je! Met een handje vol ingrediënten kan je zelf een heerlijke pot vol zachte caramel te maken. Dat handje vol bestaat uit gecondenseerde melk, roomboter, een snufje zout en wat caramelstroop. Voeg er nog wat extra ingrediënten aan toe om te variëren en je kunt een heel assortiment maken. Met één keer dit recept maakte ik namelijk 4 verschillende versies. En lekker dat ze zijn! Mijn favoriet is die met chocolade en hazelnoot. Of de kleine caramelstukjes. Die kan je namelijk ook gebruiken om cupcakes te decoreren, of met bijv. koekjes mee bakken. Als je ze gemaakt heb, laat je dan even weten welke jouw favoriet is?
Dit heb je nodig voor de basis:
1 blikje gecondenseerde melk
25 gram roomboter
30 gram karamelstroop
snuf zout
voor de afwerking:
choocolade naar keuze
hazelnoten
zeezout
En verder:
schaar
deegschrapper
siliconen spatel
pan
bakpapier
Zo ga je te werk:
Doe alle ingrediënten voor de basis in de pan.
Zet de pan op een gemiddeld hete warmte bron.
Breng het al roerend aan de kook.
Blijf roeren tot de caramel indikt en van kleur veranderd. Dit duurt ongeveer 15 – 20 minuten. De massa is dan ongeveer 114 graden, pas op voor je vingers dus.
Doe de caramel op het bakpapier en laat het ongeveer 15 minuten afkoelen.
Deel het in vier gelijke delen met bijv. een deegschrapper.
Laat het zo afkoelen tot het nog steeds heet is maar wel te verwerken.
Zo maak je de ‘gewone toffee’:
Kneed de caramel even goed door. Rol één of twee strengen van de caramel. Laat ze zo verder afkoelen.
Snij of knip de streng in gelijke stukken.
Zo maak je de mini toffees:
Verdeel 1/4 deel nog eens in 4 delen. Rol hier hele dunne strengen van.
Laat ze afkoelen.
Knip het in kleine stukjes. Zorg dat het los van elkaar, nog even verder uit hard.
Zo maak je de zeezout toffees:
Weeg stukjes van 10 gram af.
Rol hier ronde bolletjes van.
Druk ieder bolletje plat.
Smelt wat chocolade en drizzle dit er over.
Bestrooi met wat grof zeezout.
Laat de chocolade uitharden.
Voor de hazelnoot toffee:
Weeg stukjes van 8 gram af.
Rol hier mooie bolletjes van.
Druk met een ronde stok een putje in. (ik gebruikte het handvat van een houten deegroller)
Smelt de chocolade.
Vul ieder putje met chocolade. Druk er daarna een hazelnoot in.
Laat de chocolade uitharden.
Hey, tof recept! Karamelstroop.. vind ik dat gewoon in de supermarkt of kan ik ook gewone stroop gebruiken? Ik ken het namelijk niet. 🙂
Dankjewel, Lian! Karamelstroop is van Van Gilse. Je vind het in de supermarkt bij de pannenkoekenstroop.