Al heel lang stond het bakken van Amerikaanse Chocolate Chip Cookies op mijn baklijst. En wat vind ik het jammer dat ik ze niet eerder gebakken heb! Wauw! Wat een lekkere koeken zijn dit. Knapperige korst, chewy binnenkant. Verrukkelijk, in één woord. Door de hazelnoot en chocolade zitten ze boordevol smaak. De extra hazelnoot en chocoladestukken bovenop de koek maken het helemaal af.
Ook dit recept is een jaar geleden al ontwikkeld. Sindsdien ben ik lichtelijk verslaafd aan chocolate chip cookies. Al vraag ik mij af of cookies een goede naam is, deze joekels waren maar liefst 12 cm doorsnede en daarmee een lunch op zich. Laat je niet weerhouden en bak ze gerust wat kleiner. Pas de baktijd dan iets aan en zorg dat je ze een minuut of twee eerder uit de oven haalt.
XL hazelnoot – chocolatechip cookies
Categorie
Grote koeken
Personen
20
Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
12 minuten
Totale tijd
22 minuten
Ingrediënten
- Dit heb je nodig voor 20 grote koeken:
- 2 m eieren
- 240 gram roomboter op kamertemperatuur
- 350 gram lichtbruine basterd
- 5 gram baksoda
- 3 gram bakpoeder
- 350 gram bloem
- 125 gram hazelnoten
- vanille extract
- snuf zout
- 300 gram pure chocolade
- En verder:
- bakplaat bekleed met bakpapier
- ijsschep 5 cm doorsnede
Instructies
- Zo ga je te werk:
- Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.
- Rooster de hazelnoten in ongeveer 10 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen.
- (Laat de oven aan staan op 160 graden, hetelucht)
- Hak 50 gram van de hazelnoten grof.
- Maal de overige 75 gram hazelnoten fijn met bijv. een hakmolen.
- Hak de chocolade grof in stukken. Leg 50 gram chocolade apart.
- Meng de bloem, het bakpoeder, de baksoda en de fijngehakte hazelnoten door elkaar.
- Mix de roomboter met de suiker, de eieren, het vanille extract en het zout in ongeveer 3 minuten luchtig.
- Voeg het bloemmengsel toe en mix het door tot het goed gemengd is.
- Voeg 250 gram chocolade toe aan het deeg en mix tot ook dit goed er door gemengd is.
- Schep het koekdeeg op de bakplaat, zorg dat het deeg op ruime afstand van elkaar af ligt. Op mijn bakplaten passen 5 koeken per keer.
- Verdeel nog wat hazelnoten over het koekdeeg.
- Bak de koeken in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
- Druk nog wat extra chocolade in de bovenkant van de koeken zodra ze uit de oven komen.
- Laat de koeken 10 minuten afkoelen op de bakplaat, verplaats ze daarna naar een afkoelrooster.
2 gedachten over “XL hazelnoot – chocolatechip cookies”