Review·Sinterklaas

Review Speculaasplanken van Koekstempel.nl + recept voor speculaasstroopkoeken

Komt er deze week een tweede bericht online terwijl je het rustig aan doet, Adrienne? Ja echt! Ik ben zo enthousiast over de speculaasplanken van Koekstempel.nl. Dat moet ik gewoon met jullie delen. Dat had ik al veel en veel eerder willen doen. Met de nodige inspiratie erbij maar soms gaan dingen anders dan je bedacht heb. Maar de review over deze prachtige speculaas planken wil ik jullie niet onthouden. Al jaren stonden ze op mijn verlanglijst: De plank met sinterklaas, de plank met pieterbaas speculaas, de sint en piet plank en eigenlijk ook wet de taai taai planken van Koekstempel.nl. En dan kwam ik er pas ook nog achter dat hij deze afbeeldingen als echte koekstempels heeft…  Die planken komen echter niet vanzelf aanwaaien en daarom stuurde ik Jan een mailtje dat ik graag de planken wilde bestellen en er een review over wilde schrijven voor jullie. Jan reageerde gelukkig enthousiast, mijn pakketje met planken was na het bestellen snel binnen en ik kon niet wachten om voor jullie aan de slag te gaan. Maar helaas… Het duurde zo veel langer dan ik hoopte. Al is het nu op de valreep: Ik heb ze getest en wauw! De foto’s op de site zien er niet alleen prachtig uit, de planken zelf zijn ook prachtig! Heb jij nu nog een cadeautje nodig voor Sinterklaas? Wie weet… Bestel vandaag nog. Ik duim dat je ze op tijd in huis heb.

Bij een prachtige plank hoort natuurlijk ook een lekker en goed recept. Ik heb in het verleden al een paar keer een poging gedaan maar helaas… Ik was nooit echt tevreden. Daarom probeerde ik het nog een keertje. Waarbij ik vooral vond dat de bite beter moest. De speculaasjes die ik tot nu toe bakte waren niet ‘kruimelig’ en bros maar altijd ‘vast’ en hard. Verschillende recepten vergelijkend en uiteindelijk een eigen recept uitschrijvend was ik ontzettend benieuwd naar hoe dat uitpakte. Dat weet je echter pas als ze uit de oven komen. De smaak van het deeg was al veelbelovend.

De meeste mensen hoor je zeggen dat je het beste een speculaasplank kan gebruiken die oud en veelvuldig gebruikt is. Die laat de speculaas het beste los. Koop je een nieuwe plank dan is het veel al zweten geblazen. Met die gedachte in mijn achterhoofd ging ik aan de slag. En ook bij deze planken lukte het mij in eerste instantie niet. Ik stond op het punt een collega blogger om tips te gaan vragen toen ik bedacht dat ik het misschien anders moest doen. Weg deegroller, hallo handen 😉 Phoe! Wat was ik blij dat dat de oplossing was… En nu ben ik er van overtuigd: Een oude speculaasplank is niet het beste. Een nieuwe, van Koekstempel werkt ook perfect. Wauw! De details zijn niet alleen prachtig om te zien. Het deeg neemt deze details ook prachtig over. Hoe de speculaas er na het bakken uit ziet hangt dan natuurlijk weer van het recept af dat ik uitschreef en gebruikte.

Gelukkig was ook dat helemaal perfect! Waardoor ik jullie nu niet alleen een review van de planken kan geven maar ook een te lekker recept voor speculaas stroopkoeken.

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 30* (enkele) speculaasjes:

190 gram roomboter op kamertemperatuur

4 gram zout

220 gram licht bruine basterd suiker

50 gram karnemelk

380 gram Zeeuwse bloem

30 gram speculaaskruiden (Het lekkerste resultaat behaal je met Polak kruiden deze zijn bijv. te koop bij de bakzolder.)

10 gram bakpoeder

10 gram baking soda

1/2 theelepel citroenrasp

*Ik heb hierbij rekening gehouden met het gebruik van de 3 planken die ik heb. Bij gebruik van andere speculaasplanken kan dit aantal afwijken.

 

En verder:

Speculaas planken

bakplaten bekleed met bakpapier

huishoudfolie

mes zonder kartels

Zo ga je te werk:

Maak het deeg de avond van te voren klaar.

Meng de roomboter met de suiker, de karnemelk, een snuf zout en de citroenrasp tot het goed gemengd is.

Zeef de Zeeuwse bloem, baking soda, bakpoeder en speculaaskruiden boven de kom.

Kneed alles tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg zo kort mogelijk maar zorg wel dat alles goed gemengd is.

Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het één nacht rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Bekleed de bakplaten met bakpapier.

Doe een theelepel bloem in de speculaasplank. Tik en draai met de plank om de bloem overal goed te verdelen.

Tik de overtollige bloem uit de plank.

Haal het deeg uit de koeling.

Neem een bolletje deeg, ruim voldoende voor het figuur dat je wil maken. Verdeel het over de plank. Druk het deeg stevig aan zodat het goed in de details van de plank terecht kom.

Snij vanuit het midden, met één snijbeweging het overtollige deeg naar één kant weg. Herhaal dit ook naar de andere kant toe.

Draai de speculaasplank om. Geef zo nodig een paar tikken op je aanrechtblad om het deeg los te maken van de plank.

Haal het deeg voorzichtig uit de plank.

Herhaal dit tot het deeg op is.

Wil je alleen speculaasjes maken dan kan je al het deeg bakken met de details naar boven. Wil je speculaas stroopkoeken maken dan keer je de helft van de speculaasjes voor het bakken om. Je bakt dan de helft met de details naar boven en de helft met de details naar beneden.

Leg het deeg op ruime afstand van elkaar. (Het deeg zet in de oven eerst uit en krimpt daarna ook weer wat)

Bak de speculaas in ongeveer 30 – 35 minuten gaar.

Verwijder de speculaas na het bakken direct van de warme bakplaat en laat het afkoelen op het rooster.

 

Dit heb je nodig voor de stroopsaus voor speculaas stroopkoeken:

125 gram schenkstroop Karamel

65 gram witte basterd suiker

50 gram roomboter

 

Zo ga je te werk:

Doe deze ingrediënten in een pan en breng het al roerend aan de kook.

Laat het ongeveer 3 minuten (al roerend) pruttelen zodat het wat indikt.

Haal de stroopsaus uit de pan en laat het afkoelen op een bord.

Vergeet niet om het af te dekken met een stukje huishoudfolie.

Smeer wat afgekoelde stroopsaus op een speculaasje.

Druk de tweede er boven op. Let op dat je er telkens één met details en eentje zonder details gebruik.

Tip: Gebruik je je speculaasplank voor de allereerste keer? Neem een bolletje deeg en stempel hier de hele plank mee. Druk het goed aan zodat het deeg ook in de details terecht komt. Hierdoor blijft de bloem waar je de plank mee bestrooid goed ‘plakken’.

 

 

Een gedachte over “Review Speculaasplanken van Koekstempel.nl + recept voor speculaasstroopkoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *