Als ik denk aan een tompouce dan denk ik aan iets knapperigs dat gevuld is met banketbakkersroom of Zwitserse room en natuurlijk ook aan dat roze glazuur dat er echt bovenop hoort! Het recept van vandaag heeft dit allemaal: van een knapperige wafel tot een vulling van banketbakkersroom en natuurlijk ook het roze glazuur! De naam tompouce wafelrolletjes is dan ook een perfect passende voor deze heerlijke traktatie.
Tompouce week
De tompouce is in Nederland wel zo’n beetje het nummer 1 gebakje dat we kennen. We hebben ook nog andere nummer 1’s, zoals appeltaart en stroopwafels bij de taarten en de koeken. Bijna in één adem te noemen met de keukenhof, tulpen en klompen, toch? Bekend en minder bekend in het buitenland. Geliefd bij de één en bij de ander een stuk minder. Omdat het volgende week Koningsdag is en dan de oranje tompouces om onze oren vliegen, maken we er deze week alvast een tompouce week van op Bakkriebels. Zal ik je alvast één ding verklappen? Er komt geen crompouce of een croissant tompouce. Door die hype was deze week er bijna niet geweest. Maar eigenlijk zijn alle tompouce baksels die je deze week om de oren gaan vliegen gewoon net zo lekker of nog lekkerder. Dat mag jij bepalen.
We hebben nog meer tompouces voor jullie
Vind jij het nu stiekem of iets minder stiekem maar helemaal niets dat ik deze week zo los ga op de tompouce variaties? Dan heb ik ook iets voor jouw! Namelijk echte tompouces, gevuld met Zwitserse room en slagroom. Dat recept vind je hier. Wil je weten welke smaken tompouces we op Bakkriebels nog meer gemaakt hebben? Klik dan hier voor al onze tompouce recepten.
En terug naar het recept van nu
Terug naar de tompouce wafelrolletjes dan maar. Waarvan de basis stiekem een nieuwjaarsrolletje is. Overigens smaken die in april niet minder lekker. Voor het bakken van deze tompouce wafelrolletjes heb je een wafelijzer voor dunne wafels nodig. Zelf gebruik ik al vrij lang een kniepertjesijzer van Cloer. Daar ben ik erg tevreden over en ik zou dan ook iedereen aanraden om te kiezen voor een wat duurder ijzer. Deze bakken over het algemeen net wat gelijkmatiger dan goedkopere ijzers. Als de wafeltjes uit het ijzer komen en nog echt heet zijn, kan je ze makkelijk om een houten steel rollen. Zo ontstaan de rolletjes die je later vult met banketbakkersroom.
Deze tompouce wafelrolletjes zijn natuurlijk zo onweerstaanbaar lekker dat je ze zeker weten een keer moet maken. Lukt je dat vandaag niet? Sla de foto dan op Pinterest op en maak ze morgen, overmorgen, volgende week of gewoon wanneer het je uitkomt.
Fondantglazuur of waterglazuur
Het roze glazuur bovenop een tompouce wordt traditioneel gezien gemaakt van fondantglazuur. Dit is lastig zelf te maken maar gelukkig hebben we Baktotaal, de webshop met niet één fondantglazuur maar met verschillende keuzes. En laten we ook funcakes niet vergeten. Zij noemen fondantglazuur dip ’n drip. Zelf heb ik altijd witte fondantglazuur in huis. Met een klein beetje rode of roze kleurstof maak je zo de tint tompouce glazuur die je maar wilt. Liever een natuurlijk kleurstof? Gebruik dan bietensap of wat frambozenpuree. Ik kan me voorstellen dat je geen fondantglazuur in huis hebt. Dan kan je er voor kiezen om een dikke glazuur met poedersuiker en een beetje water te gebruiken. Ook deze kun je kleuren tot je favoriete roze tint.
Een tompouce rolletjes plank
Heb je nu de titel van deze alinea gelezen dan ben je waarschijnlijk reuze benieuwd wat ik daarmee bedoel en dat ga ik je dan ook snel uitleggen. Het is namelijk zo dat, wanneer je de rolletjes vult met banketbakkersroom, ze binnen een half uur hun knapperigheid verliezen. Kies er daarom voor om alles voor te bereiden maar de rolletjes nog niet te vullen. Pak een mooie serveerplank uit de kast en leg daar de rolletjes op. Kies er voor om ze zelf alvast van het roze glazuur te voorzien of laat je gasten ook dat zelf doen. Het allerbelangrijkste is dus dat je de rolletjes nog niet vult. Doe de vulling daarom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en leg deze erbij op de plank. Maak je een rolletjes feest voor je kinderen? Dan kan je ook nog leuke sprinkels erbij zetten om er iets feestelijks van te creëren.
Koemelkvrij
Jaah! Weer een recept dat ook prima koemelkvrij gemaakt kan worden. De wafelrolletjes zijn gemaakt met een recept waar geen melk of boter aan te pas komt, daar hoef je dus ook geen ingrediënten bij te vervangen. Voor de banketbakkersroom is het anders, want daarvan is melk het belangrijkste ingrediënt. In plaats van melk gebruik ik zelf graag havermelk. Deze smaak vind ik stukken lekkerder dan die van soya melk.
Tompouce wafelrolletjes
Ingrediënten
- 100 gram witte basterd suiker
- 35 gram boter
- 100 gram bloem
- 1/2 zakje vanille suike1 M ei
- snufje zout
- 100 gram water
- 15 ml vanille brandewijn
- Voor de banketbakkersroom:
- 2 m eieren
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 eetlepel suiker
- 17 gram custard
- 225 gram (haver)melk
- 175 gram fondantglazuur
Instructies
- Doe de basterdsuiker met het water in een pan.
- Verwarm het water tot de suiker opgelost is.
- Voeg de bloem en het zout toe aan het suikerwater en roer dit goed door tot de bloem volledig opgenomen is.
- Voeg het ei en de vanillesuiker toe en roer tot het mengsel goed gemengd is.
- Voeg de brandewijn en het water toe en roer tot het een egaal beslag is.
- Verhit het wafelijzer en vet hem zo nodig in.
- Schep met een saus of kleine juslepel wat beslag op het ijzer en bak de wafel tot hij goudbruin is.
- Haal de warme wafel van het ijzer af en rol hem direct om de steel van een houten lepel. Dit is warm… heel warm! maar zodra de wafel teveel afkoelt, lukt het niet meer.
- Laat het rolletje zo afkoelen en verwijder hem dan van de steel.
- Maak de banketbakkersroom door het ei met de suiker te mengen.
- Los de custard op in een klein beetje melk.
- Voeg de custard toe aan het ei-suiker mengsel en roer het goed door elkaar.
- Voeg nu de overige melk toe en roer ook dit goed erdoor.
- Breng in de magnetron aan de kook en kook door tot het de gewenste dikte heeft.
- Laat op een bord afkoelen tot kamertemperatuur. Koel het daarna in de koelkast.
- Verwarm de fondantglazuur tot 39 graden en bedek ieder rolletje met wat glazuur.
- Laat de glazuur uitharden.
- Doe de banketbakkersroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit aan beide zijden van de rolletjes wat banketbakkersroom erin.