Vandaag het laatste recept van de tompouce week. Dit is één van de sloffen waar Jasper dit jaar zijn collega’s op trakteerde. Hij trakteerde op verschillende soorten sloffen en deze tompouce sloffen hoorden daar dus ook bij. Het was de favoriet van dit jaar. Zo leuk om te zien dat dat elk jaar weer anders is. De tompouce sloffen zijn gevuld met banketbakkersroom, Zwitserse room en slagroom. Als decoratie kan een tompouce natuurlijk niet missen.
Sloffen, een Bakkriebels favoriet!
Ik heb zo mijn favorieten om te bakken en daar horen sloffen ook zeker bij. Over het algemeen zijn ze makkelijk en snel te maken en je kunt er alle kanten mee op. Sinds jaar en dag heb ik ook een favoriet recept voor sloffendeeg. Dit recept vind je hier op de blog. Wanneer je – net als ik – een traktatie voor een flinke groep moet maken, zijn sloffen helemaal ideaal! De gebakken bodems kunnen namelijk makkelijk in de vriezer bewaard worden. Hoe fijn is dat?
Baklijsjes
Sloffen zijn de ideale gebakjes om je eigen favorieten mee te ontwikkelen. Het krokante koekdeeg in combinatie met de spijs leent zich perfect voor heel veel smaakcombinaties. Ik heb dan ook al wat sloffen en slofjes gemaakt. Tompouce slofjes heb ik nog nooit gemaakt maar het idee stond al wel lang op mijn baklijstje. Zo’n week als dit is dus ook ideaal om het één en ander van die lijst weg te kunnen strepen. En natuurlijk hoop ik dat deze te lekkere tompouce sloffen nu ook een plaatsje op jouw baklijst krijgen.
Bewaar je dit idee liever tot een andere keer? Maak een digitale baklijst op Pinterest en pin één van de onderstaande afbeeldingen daarop.
Banketbakkersroom en Zwitserse Room
In dit recept maak je in één keer alle banketbakkersroom die je nodig hebt. Nadat de banketbakkersroom gekookt is, weeg je een grote en een kleine portie af. Als beide porties afgekoeld zijn ga je pas verder met het maken van de tompouces sloffen. De kleine portie banketbakkersroom gebruik je zo op de sloffen. Dat zie je niet terug op de foto’s omdat het in het midden van de sloffen verstopt zit. De grote portie banketbakkersroom gebruik je om Zwitserse room te maken. Dit betekend dat je er geklopte slagroom door spateld.
Opbouwen van de tompouce sloffen
Wanneer je de tompouce sloffen uiteindelijk gaat maken gebruik je als eerste de Zwitserse room. Deze spuit je in kleine toefjes op de sloffenbodem. Het midden hou je vrij, daar komt een toefje banketbakkersroom. En dat toefje banketbakkersroom dek je weer af met een volgende toef, namelijk een slagroom toef. Tompouce sloffen zonder tompouces zijn natuurlijk geen tompouce sloffen. Daarom mogen de mini tompouces dan ook zeker niet ontbreken. Eén is karig, twee vond ik wat veel. De middenweg is daarom dat je er één mini tompouce op zet en van een tweede mini tompouce alleen de roze bovenkant gebruikt. Zo breng je net iets meer kleur en tompouce feelings aan.
Koemelkvrij
Het is mogelijk om deze sloffen koemelkvrij te maken. Hiervoor gebruik je een goede plantaardige roomboter vervanger zoals BleuBand roombeter. Bij de banketbakkersroom wordt melk gebruikt, dit kan je vervangen door havermelk. Persoonlijk vind ik dat de lekkerste melk om melkvrije banketbakkersroom mee te maken. Dan heb je ook nog slagroom nodig, vervang dit door Soya Whipping. Hou er wel rekening mee dat soya whipping veel minder lang stijf blijft. De mascarpone kan je vervangen door philadelphia plantaardig. Dan houden we de mini tompouces nog over. Helaas zijn koemelkvrije tompouces niet in de winkel te koop. Maar je kan ervoor kiezen om deze zelf te maken.
Tompouce slofjes
Ingrediënten
- Voor het sloffendeeg:
- 90 gram koude (room)boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 1 gram zout
- 25 gram ei
- 75 gram patentbloem
- 75 gram Zeeuwse bloem
- 5 gram bakpoeder
- Voor de frangipane:
- 100 gram amandelspijs
- 25 gram (room)boter
- 25 gram ei
- 10 gram bloem
- Voor de banketbakkersroom en Zwitserse room:
- 2 eieren
- 2 zakjes vanille suiker
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 20 gram custard
- 250 gram melk
- voor de slagroom:
- 250 ml slagroom of soya whipping
- 25 gram mascarpone of 1/2 zakje klop-fix
- suiker naar smaak
- Voor de afwerking:
- 12 mini tompouces.
Instructies
- Maak als eerste het sloffendeeg: Mix hiervoor de boter met de witte basterdsuiker, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.
- Zeef de beide bloemsoorten en het bakpoeder.
- Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.
- Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.
- Maak intussen de frangipane: Mix hiervoor de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.
- Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.
- Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.
- Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.
- Zet een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.
- Zet hier ook 6 sloffenvormpjes van ca. 7 cm doorsnede op.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Maak ook de banketbakkersroom. Doe hiervoor de eieren met de beide suikersoorten in een kom en roer het met een garde goed door elkaar.
- Voeg nu de custard toe en roer opnieuw met de garde tot de custard opgelost is.
- Voeg nu de melk toe en roer ook dit er goed door.
- Kook in de magnetron tot banketbakkersroom. Roer tussentijds één of twee keer door.
- Wanneer de banketbakkersroom de juiste dikte bereikt heeft, mix je het met de garde even goed door.
- Verdeel de banketbakkersroom in twee porties: 1 van circa 60 gram. De andere portie is de rest en wordt gebruikt voor de Zwitserse room.
- Laat beide porties afgedekt afkoelen tot kamertemperatuur.
- Wanneer het deeg lang genoeg gekoeld heeft: Rol het uit tot ongeveer 1 cm dik.
- Steek rondjes uit het deeg die net zo groot zijn als de sloffenvormpjes.
- Leg de deegrondjes in de sloffenvormpjes.
- Spuit de frangipane op het deeg. Zorg dat je ongeveer 0,5 – 1 cm van de vorm blijft.
- Bak de slofjes in ongeveer 17 minuten gaar.
- Verwijder de sloffenvormen direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald hebt.
- Laat de sloffen volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop intussen 125 ml slagroom met wat suiker stijf.
- Spatel hier de grote portie banketbakkersroom door. Doe dit voorzichtig om zoveel mogelijk luchtigheid te behouden.
- Doe de Zwitserse room in een spuitzak met een glad spuitmondje.
- Spuit op iedere slof 6 of 7 toefjes Zwitserse room. Zorg hierbij dat het midden open blijft.
- Doe de kleine portie banketbakkersroom in een spuitzak met spuitmondje en spuit in het midden van elke slof een toefje banketbakkersroom.
- Klop de overige slagroom met de mascarpone en suiker stijf.
- Doe in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit op elke slof een toef slagroom
- Decoreer de sloffen met mini tompouces. Ik gebruikte op elke slof 1 heel tompouceje en 1 deksel van een tompouceje.