Als er één in huize Bakkriebels het meeste van tompouces houd dan is het onze jarige dame! Tien Jaar geleden werd Rosalie geboren, op een dankdag. Wat ik toen nog niet wist, weet ik nu wel: De tompouce zijn niet meer aan te slepen. Wat is er dan een beter moment om een simpel maar ongelooflijk leuk en lekker recept voor een tompouce cakerol met jullie te delen?
De beste raad is voorraad
Afgelopen jaar zijn jullie er natuurlijk al lang achter gekomen dat wij heel erg van tompouces houden. Na een week vol tompouce recepten bleef er in onze diepvries nog een restje achter. Een restje mini tompouces. Altijd handig om te hebben liggen wanneer ik ineens een recept ermee wil maken. Maar soms ook lastig als de vriezer te vol zit of ze te lang blijven liggen. Gelukkig was dat met dit doosje niet zo. Die kwamen mooi van pas bij het maken van deze tompouce cakerol. Wat maken ze een baksel gezellig en vrolijk, hè?!
Een lange of een korte rol?
Als basis voor deze tompouce cakerol maak je een biscuitplak. Na het bakken van het biscuit rol je deze op in een vochtige theedoek. Voor ieder baksel vraag ik me dan weer af: Wil ik een korte of een lange cakerol? De keuze is vaak afhankelijk van het aantal gasten dat ik verwacht. In dit geval werd het een korte rol en dus werd de biscuitplak in de lengte opgerold. Wil jij liever een lange cakerol? Dat kan ook. Het enige dat je hoeft te doen is de biscuitplak over de breedte op te rollen. De overige hoeveelheden blijven allemaal hetzelfde. Misschien heb je iets meer mini tompouces nodig dan de 12 die in het recept staan.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande afbeelding helpt je om dit artikel en het bijhorende recept makkelijk en snel terug te vinden.
Makkelijke Zwitserse room
Het was een beetje een haastklus om deze tompouce cakerol te maken. Op mijn eigen verjaardag kwamen mijn ouders uit Friesland heen en weer gereden. De kinderen waren de eerste dag naar school. En natuurlijk wilde ik iets snels en lekkers maken, de tompouce cakerol dus. Een idee dat al langer in mijn hoofd zat maar waar ik nog geen tijd voor had. Om het recept snel te kunnen maken gebruikte ik de makkelijke Zwitserse room, een recept dat al een aantal jaar op de blog staat. Hiervoor heb je alleen slagroom en wat banketbakkersroompoeder nodig. Eventueel wat extra suiker om de smaak wat intenser te maken. Hiervoor gebruik ik zelf vanillesuiker. Let er tijdens het maken van deze Zwitserse room op dat je de slagroom niet te stijf klopt. Door de banketbakkersroompoeder stijft het namelijk nog wat verder op.
Tompouce glazuur
Een ander restje dat er nog stond na het bakken van alle tompouce recepten was een potje (zelf gekleurde) roze fondantglazuur van Baktotaal. Mooi moment om ook dat wat verder op te maken. Voor deze cakerol heb je niet zo heel veel nodig: 100 gram. Heb je geen fondant glazuur in huis en wil je het er niet voor bestellen dan kan je ook waterglazuur maken met een klein beetje water en heel veel poedersuiker. Kleur het lichtroze met wat voedingskleurstof.
Koemelkvrij
Helaas zijn de mini tompouces niet vegan of koemelkvrij te koop. Daarom raad ik je aan één van de andere recepten van Bakkriebels te maken wanneer je een koemelkvrij recept zoekt.
Tompouce cakerol
Ingrediënten
- voor de biscuitrol
- 2 m Eieren
- 40 gram suiker
- 1/2 zakje vanille suiker
- 2 gram citroenrasp
- 33 gram bloem
- 10 gram custard
- snufje zout
- voor de Zwitserse room
- 250 ml slagroom
- 30 gram banketbakkersroom mix Dr. Oetker
- 1 zakje vanillesuiker
- voor de afwerking
- 100 gram tompouce glazuur
- 125 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel suiker
- 1/2 zakje klop-fix
- 12 mini tompouces
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat van ca. 27-30 cm.
- Mix de eieren met de beide suiker soorten, het zout en de citroenrasp tot het licht en luchtig is.
- Zeef de bloem en custard boven de kom en spatel dit er voorzichtig door.
- Strijk het biscuitbeslag glad uit op de bakplaat.
- Bak de biscuit in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten lichtbruin en gaar.
- Maak intussen een theedoek licht vochtig en leg deze op het aanrecht neer.
- Keer het biscuit, zodra het uit de oven komt, om op de bakplaat.
- Rol het biscuit op met hulp van de vochtige theedoek.
- Laat het biscuit afkoelen in de theedoek.
- Maak de Zwitserse room. Klop hiervoor de slagroom met de vanillesuiker en de mix voor banketbakkersroom tot het lobbig is.
- Rol de afgekoelde biscuitplak weer uit.
- Verdeel de Zwitserse room over de biscuitplak.
- Rol de plak biscuit strak op.
- Verwarm de tompouce glazuur tot 38 graden.
- Spreid uit over de biscuitplak en zet even in de koelkast om op te stijven.
- Klop intussen de slagroom met de beide suikersoorten en de klop-fix stijf.
- Doe de slagroom in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Spuit de slagroom op het glazuur.
- Verdeel de mini tompouces erover.
- Bestrooi eventueel met sprinkles naar keuze.