Gebak en Tartelettes

Soezenvlaaitje

En nog zo’n heerlijk goed gelukt toppertje die ik voor mijn verjaardagsvisite maakte. Hoewel ik van deze soort er een meer had dan van de anderen was het ook het vlaaitje dat als eerste ‘uitverkocht’ was. Ik was bang dat hij te saai zou zijn maar na het proeven draaide ik als een blad aan de boom om. Hoogste tijd om jullie ook dit heerlijke recept te geven! En ook hiervoor geldt dat je je echt niet tegen moet laten houden door de hoeveel ingrediënten en stappen die je moet maken. Het lijkt heel veel maar gaandeweg merk jij vast ook dat het heel erg meevalt.

DSC05616 met watermerk[1]

Dit heb je nodig voor 12 vlaaitjes:

Voor het deeg:
120 gram roomboter
120 gram witte basterd
10 gram water
3 gram zout
25 gram ei
250 gram bloem
5 gram bakpoeder
Voor de Zwitserse room:

1 M ei

2 zakjes vanille suiker
10 gram custard
115 gram melk

90 gram slagroom

3 gram klop-fix
 
Voor de soesjes:
75 gram melk
75 gram water
75 gram roomboter
75 gram bloem
3 M eieren

snufje zout

Voor de soesjesvulling:
250 ml slagroom
1 zakje klop-fix
2 zakjes vanillesuiker
1 eetlepel poedersuiker
100 gram mascarpone

Voor de decoratie:
Poedersuiker

DSC05619 met watermerk[1]

 En verder:

12 kleine vlaaivormpjes 11 cm doorsnede
blindbakvulling
Maatkan
Deegroller
Huishoudfolie
Uitrollatjes 3 mm
bakpapier
spuitzak met een stervormig en een glad rond spuitmondje
uitsteekvorm ci. 12-14 cm
 

Zo ga je te werk:

Maak het deeg:
Meng de boter met de suiker, het zout en het water tot een samenhangend deeg.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed het kort door.
Leg het deeg op het huishoudfolie en druk het uit tot een plak van circa 1,5 cm dik.

Verpak het deeg in het folie en laat het minimaal 3 uur rusten in de koelkast.

Maak de banketbakkersroom voor de Zwisterse room:

Doe het ei met 1 zakje vanille suiker en de kristalsuiker in de maatkan en roer ze goed door elkaar met de garde.
Voeg de custard toe en klop tot er geen klontjes meer in zitten.
Voeg de melk toe en roer ook dit goed door.
Zet de maatkan in de magnetron.
Stel de magnetron in op vol vermogen, ci 3 minuten.
Roer, tijdens het kookproces, een aantal keer goed door de room heen.
Zet de room, zodra hij op kamertemperatuur is 3 uur in de koelkast.
Ga verder met het deeg:

Beboter en bebloem de vormpjes goed.
Leg een vel bakpapier op je werkblad.
Leg een stuk deeg op het bakpapier en leg hier nog een vel bakpapier op.
Rol het deeg met hulp van de uitrollatjes uit tot 3 mm dikte.  

Steek een cirkel uit het deeg uit.

Bekleed hiermee het vormpje. Druk het deeg goed aan in de opstaande rand.
Prik met een vork gaatje is de bodem.
Zet het vormpje terug in de koelkast.
Bekleed op deze manier alle vormpjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Knip stukjes bakpapier zo groot dat ze over de rand van de vorm heen komen.
Leg in ieder vormpje een stuk bakpapier en vul het bakpapier op met de  blindbakvulling.
Bak de vormpjes in ongeveer 20 minuten gaar.
Vind je de binnenkant nog te licht: Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier bak de bodempjes nog een paar minuutjes langer.
Laat ze volledig afkoelen in de vorm maar verwijder ze daarna uit de vorm.

Maak tijdens het bakken het deeg voor de soesjes:

Doe het water, de melk, het snufje zout en de roomboter in een pan en zet het op een middelhoge hittebron.
Zet de hittebron uit zodra de boter gesmolten is.
Voeg de bloem toe.
Vermeng de ingrediënten goed met elkaar.
Zet de hittebron weer aan en verwarm het deeg nog 2 minuten. Blijf er door roeren.
Zet de hittebron uit en laat het deeg afkoelen tot het handwarm is.
Doe het deeg in de mixerkom en zet de mixer klaar.
Voeg 1 ei toe en mix deze door het deeg tot het volledig is opgenomen.
Herhaal dit met het andere ei.
Vul een spuitzak met het deeg.

Spuit soesjes van 5 gram op de met bakpapier beklede bakplaten.
Bak de soesjes in circa 25 minuten gaar en goudbruin.
Laat de soesjes goed afkoelen.

Ga verder met de Zwitserse room:

Klop de slagroom met de klop-fix en de vanille suiker stijf.
Voeg de gekoelde banketbakkersroom hier aan toe en mix het door elkaar tot het goed gemengd is.

Doe de room in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
Spuit op ieder volledig afgekoeld vlaaibodempje een laagje Zwitserse room.
Zet de taartjes in de koelkast tot je verder kan gaan met de opmaak.

Ga verder met de vulling voor de afgekoelde soesjes:

Klop de slagroom met de klop-fix en de beide suikersoorten tot hij lobbig is.
Voeg de mascarpone toe en klop tot de slagroom de gewenste dikte heeft.
Doe de slagroom in een spuitzak en vul de soesjes er mee. Ga verder met de afwerking:
Leg bij ieder vlaaitje 5 soesjes op de Zwitserse room.
Spuit in het midden wat van de overgebleven slagroom.
Leg hier nog een soesje bovenop.
DSC05622 met watermerk[1]
Tips:
Bewaar de vlaaitjes tot serveren in de koelkast. Bestrooi de vlaaitjes net voor serveren met poedersuiker.
 Lees voor meer tips en trucs voor het bereiden van de banketbakkersroom het recept. Kijk voor tips en trucs voor het bereiden van de soesjes de aanwijzingen bij het basisrecept voor soezen en eclairs. Wil je meer weten over het bereiden van de slagroomvulling voor de soesjes kijk dan bij het recept voor Slagroom-extra.
DSC05613 uitsnede met watermerk[1]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *