Oh, misschien vinden we dit wel het leukste en lekkerste recept dat we deze week met jullie delen. IJs is natuurlijk heel erg lekker. Nog lekkerder wordt het wanneer je er een ijstaart van maakt. En wanneer wordt een ijstaart helemaal perfect? Juist! Als je er een smarties ijstaart van maakt. Het perfecte dessert voor jong en oud. Perfect voor een feestje, perfect voor een lekkere afsluiting van een gezellige maaltijd wat ons betreft.
Een handje vol ingrediënten
Om zelf ijs te maken, heb je – in tegenstelling tot de grote fabrikanten- maar een handje vol ingrediënten nodig. De makkelijkste en lekkerste basis voor je zelfgemaakte roomijs is een mengsel van gecondenseerde melk, slagroom, vanille aroma en melk. Enkel en alleen die vier. Om er een smarties ijstaart van te maken, voegen we daar nog een paar andere ingrediënten aan toe. Natuurlijk kunnen de smarties hier niet ontbreken! Ben je trouwens bekend met de smarties pop-up ijsjes? Die zou je ook kunnen maken met dit recept. Het enige wat je – naast het ijs en smarties- extra nodig hebt zijn Push up cake pops. Jaren geleden waren deze razend populair, inmiddels zijn ze bijna niet meer verkrijgbaar helaas! Wij hebben eerst getwijfeld of we die ijsjes ervan wilden maken maar uiteindelijk werd het toch een Smarties ijstaart waar iets meer werk in zit.
Een oude bekende van Bakkriebels
Jaren geleden maakten wij regelmatig ons eigen vanille roomijs. Maar de ijsmachine ging kapot en er kwam in eerste instantie geen nieuwe. Tot ik van iemand een ijskom kreeg die op mijn KitchenAid pastte. Wat een geluk! Sindsdien wordt er zo af en toe weer ijs gemaakt in huize Bakkriebels. We vinden het nog net zo leuk als destijds en zijn echt van plan om de ijskom vaker te gaan gebruiken. Wie weet komen er dan ook weer wat meer ijsrecepten online. De meest ideale tijd van het jaar om zelf ijs te maken is alleen niet dezelfde tijd als we het meeste ijs eten, haha! Maar nu het herfst is en het buiten en in huis wat koeler is, komt de ijskom ook wat vaker tevoorschijn. Heerlijk! Zo genieten om dit met elkaar te maken. Het is namelijk echt vechten om een bolletje ijs in huize Bakkriebels als het ijs zelf gemaakt is.
Geen ijsmachine? Geen nood!
Wil je dit recept maken maar heb je geen ijsmachine? Gelukkig kan dat alsnog. Koop een bak van jullie favoriete vanille roomijs en gebruik dat in plaats van het zelfgemaakte ijs. Haal het ijs uit de diepvries en laat het ongeveer 10 minuten staan. Maak je dit recept op een warme dag? Zet het ijs dan ruim een half uur in de koelkast. Is het ijs zacht genoeg geworden? Dan kan je alle verdere stappen van het recept volgen.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Gebruik onderstaande afbeeldingen om het recept makkelijk en snel terug te kunnen vinden.
Van ijs naar ijstaart
Nu hebben we het elke keer alleen over het ijs maar bij dit recept is het uiteindelijke doel natuurlijk een smarties ijstaart. Om het ijs om te toveren tot een echte taart maken we hierbij een bodem van chocolade biscuit. Het voordeel daarvan is dat biscuit niet knettertje hard wordt in de diepvries en ook nog eens snel ontdooid. Wat mij betreft dus een ideale bodem voor een ijstaart. En om ook bovenop duidelijk te maken dat we een echte ijstaart gemaakt hebben garneren we de taart met een laagje melkchocolade ganache en een flinke hoeveelheid smarties. Eerst een laag fijngehakte smarties en na het spuiten van de slagroomtoeven bestrooien we die ook nog eens royaal met smarties. Jaja… Vandaag is het de dag dat we eindeloos veel smarties in ons recept gebruiken.
Koemelkvrij
Wil je dit recept koemelkvrij maken? Helaas is dat door het gebruik van de smarties niet mogelijk. Wanneer je echter het zelfgemaakte ijs vervangt door bijvoorbeeld het vegan vanille ijs van den hertog is de basis van de taart al koemelkvrij. De smarties die aan het ijs toegevoegd worden, kunnen vervangen worden door fijngehakte (koemelkvrije) chocolade (oeh! Lekker stracciatella ijs!) De ganache kan koemelkvrij gemaakt worden door 65 gram pure chocolade en 65 gram alpro soya whipping te gebruiken. Zo kan je ook met een koemelkallergie genieten van een heerlijke ijstaart.
Smarties ijstaart
Ingrediënten
- Voor de chocolade biscuitbodem:
- 20 gram bloem
- 10 gram maizena
- 10 gram cacao
- 30 gram suiker
- 2 M eieren
- 1/2 dopje vanille aroma
- snuf zout
- Voor het vanille roomijs:
- 225 ml slagroom
- 1/2 blikje gecondenseerde melk
- 10 gram vanille aroma
- 175 ml melk
- Voor de ganache:
- 50 gram slagroom
- 75 gram melk chocolade
- Voor de slagroom:
- 100 ml slagroom
- 1/2 zakje klop-fix
- 1 zakje vanille suiker
- 1el fijne kristalsuiker
- Voor de afwerking:
- 45 gram kleine smarties voor in de ijstaart
- 50 gram grote en/of kleine smarties fijngehakt voor op de ganache
- extra smarties ter decoratie van de toeven slagroom.
Instructies
- Gebruik je een ijsmachine die van te voren in de vriezer moet? Doe dit dan op tijd!
- Begin met het maken van de ijsmix: Meng hiervoor alle ingrediënten voor het vanille roomijs goed door elkaar.
- Doe de ijsmix in een kom en zet deze voor ongeveer 1u in de koelkast zodat het goed koud wordt.
- Maak nu de chocolade biscuit: Verwarm hiervoor de oven voor op 160 graden.
- Bekleed de bodem en randen van een springvorm van 16 cm doorsnede met bakpapier.
- Weeg bloem, maïzena en cacao in één kom af. Meng het met de garde goed door elkaar.
- Mix de eieren met de suiker in ongeveer 5 minuten licht en luchtig.
- Zeef de bloem/cacao massa boven de kom.
- Spatel het luchtig en goed door elkaar.
- Bak het biscuit in ongeveer 20 minuten gaar.
- Laat het biscuit volledig afkoelen voor je het ijs gaat maken.
- Zet alvast een springvorm van 18 cm doorsnede klaar. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier.
- Zodra het biscuit volledig afgekoeld is en de ijsmix voldoende koud is kan je het ijs gaan draaien.
- Bereid je ijskom voor zoals aangegeven is door de fabrikant.
- Giet de koude ijsmix in de voorbereide ijskom en draai het tot een luchtig ijs.
- Snij zo nodig de plak biscuit bij tot een dikte van 1,5 cm.
- Leg de plak biscuit op de bodem van de met bakpapier bekleedde springvorm.
- Strooi wat smarties op de biscuitplak.
- Verdeel wat lepels ijs over de biscuitplak. Zorg dat het ook in het kleine randje tussen het biscuit en de springvorm loopt.
- Strooi wat smarties over het ijs. Verdeel hier weer ijs over. Herhaal deze stappen tot het ijs en de smarties op zijn.
- Zet de ijstaart voor ongeveer 12u in de diepvries.
- Maak intussen de chocolade ganache: Breng hiervoor de slagroom aan de kook.
- Breek de melkchocolade in stukken en leg deze in de hete slagroom.
- Roer na ongeveer 5 minuten goed door tot een gladde ganache.
- Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur.
- Wanneer de ijstaart goed bevroren is, hak je grote en kleine smarties voor bovenop de ijstaart in kleine stukken.
- Maak de ganache zo nodig iets warmer zodat het weer goed vloeibaar is.
- Verdeel de ganache over de ijstaart en bestrooi met de fijngehakte smarties.
- Zet de ijstaart nu ongeveer een half uur in de vriezer zodat de ganache ook goed koud kan worden.
- Klop de slagroom met de klop-fix en beide suikersoorten stijf. Doe dit in een spuitzakje met een stervormig spuitmondje.
- Maak een vaatdoek nat met heet water. Haal de vaatdoek langs de rand van de springvorm om die makkelijk te kunnen verwijderen.
- Spuit toeven slagroom op de ijstaart.
- Bestrooi als laatste de toeven nog met grote en kleine smarties.
- Bewaar de ijstaart tot serveren in de diepvries.
hoe schrijf ik mij uit bij jullie
Hoi Frank,
Wat jammer, zeg! Ik neem aan dat dit gaat om de mail die je krijgt wanneer er een nieuw bericht online gaat. Daar heb je jezelf in het verleden voor aangemeld, denk ik. Ik krijg deze vraag vaker, daarom heb ik me even op mijn eigen blog geabonneerd. Wat ik tot nu toe weet is dat het kan via de website wordpress.com kan en dan bij beheer abonnementen. Nadat je hebt aangemeld heb je ook een mail met de titel ‘welkom bij Bakkriebels’ ter bevestiging gekregen. In die mail staat ook een optie om je af te melden. Ik verwacht dat er ook in de mails die je krijgt een knopje met ‘afmelden’ is, daar kan ik je eventueel morgen meer over zeggen.
Groetjes,
Adriënne