Iedereen weet dat er witte, melk en pure chocolade op de markt is. In 2017 bracht Callebaut nog een vierde chocolade op de markt. Deze chocolade heet Ruby en heeft een mooi roze kleurtje. Door zijn fruitige smaaktonen combineert hij heel lekker met fruit en met kokos. Ondanks dat Ruby chocolade al zo lang te koop is, stond er nog altijd geen recept mee op Bakkriebels. Daar breng ik vandaag verandering in met deze Ruby chocolade – kokosslof.
Ruby Chocolade
Ruby chocolade is de nieuwste chocolade die er op de markt is. Het is, ondanks de vele aandacht die er besteed is aan de introductie, lang niet zo bekend en verkrijgbaar als melk, puur en witte chocolade. Toch zie je regelmatig producten met deze chocolade langskomen. Zo heeft Kitkat een poosje een Ruby KitKat in het assortiment gehad. Inmiddels is deze niet meer te koop, maar wellicht komt hij weer een keer terug. Ook G’woon heeft een tijdje een heerlijke kokos – framboos reep gehad, helaas geldt hiervoor hetzelfde als voor de KitKat. De inspiratie van deze slof komt van de reep van G’woon. Ondanks dat die niet meer verkrijgbaar is, kunnen we deze Ruby chocolade – kokosslof gelukkig nog steeds maken. Jumbo heeft namelijk Ruby smeltchocolade in het assortiment.
Kokospasta en kokosblokjes
Naast chocolade en hazelnoot, hou ik ook heel erg van kokos. Als kind genoot ik altijd al volop van de kokoskoekjes van mijn oma, een recept dat ik nog steeds regelmatig maak. Gelukkig kunnen we kokos in heel veel verschillende variaties kopen. Twee van die favorieten heb ik verwerkt in dit recept. Als eerste is dat kokospasta, hiervoor gebruik ik altijd de pasta van So Vegan So Fine omdat deze koemelkvrij is. Er is ook niet koemelkvrije kokospasta op de markt. Welke je voor dit recept gebruikt, mag je zelf weten. Dan hebben we ook nog kokosblokjes, deze koop ik online of bij een notenkraam op de markt.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande afbeelding helpt je het recept te herkennen en terug te vinden.
Koemelkvrij
Ruby Chocolade is niet koemelkvrij, daardoor is het niet mogelijk om een koemelkvrije ruby chocolade slof te maken. Uiteraard is het mogelijk om de Ruby chocolade ganache te vervangen voor een pure chocoladeganache. Hiervoor gebruik je 175 gram Alpro Soya om op te kloppen en 175 gram pure chocolade zonder melk. De werkwijze is wel hetzelfde als die voor de Ruby ganache.
Ruby chocolade – kokosslof
Ingrediënten
- Voor het sloffendeeg:
- 90 gram koude roomboter
- 100 gram witte basterd
- 1 gram zout
- 25 gram ei
- 75 gram patentbloem
- 75 gram Zeeuwse bloem
- 5 gram bakpoeder
- Voor de frangipane:
- 100 gram amandelspijs
- 25 gram koude boter
- 25 gram ei
- 10 gram bloem
- voor de Ruby ganache
- 100 gram slagroom
- 275 gram Ruby chocolade
- evt. 2 gevriesdroogde frambozen en een theelepel kokosrasp
- voor de decoratie
- 3 el kokospasta of frambozenjam
- kokosblokjes
- verse frambozen
- Ruby chocolade
Instructies
- Maak als eerste de ruby ganache: Breng hiervoor de slagroom aan de kook.
- Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een kom.
- Giet de hete slagroom over de chocolade en laat het afgedekt 5 minuten staan.
- Roer goed door elkaar, tot er een gladde massa ontstaat.
- Voeg nu eventueel de kokosrasp en in kleine stukken gemaakte gevriesdroogde frambozen toe en roer ook deze er goed door.
- Laat de ganache afkoelen en dikker worden.
- Maak nu de sloffenbodem: Mix hiervoor de boter met de witte basterd, het zout en het ei tot het goed gemengd is met elkaar.
- Zeef de beide bloemsoorten en de bakpoeder.
- Voeg ze toe aan het boter-suiker mengsel en kneed er een deegbal van.
- Druk het deeg wat plat, verpak het in huishoudfolie en leg het 1 uur te rusten in de koelkast.
- Maak intussen de frangipane: Mix hiervoor de amandelspijs met de boter tot er geen klontjes meer in zitten.
- Voeg het ei toe en mix tot het ei opgenomen is in de amandelspijs.
- Voeg de bloem toe en mix tot ook dit goed er door gemengd is.
- Doe de frangipane in een spuitzak en zet het weg tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Leg het deeg op bakpapier en dek het af met huishoudfolie.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dik.
- Zorg voor een langwerpige deeglap die groot genoeg is voor je vorm.
- Verwijder het huishoudfolie van het deeg en leg het deeg op een bakplaat.
- Druk de sloffenvorm in het deeg. Verwijder de overtollige randjes deeg.
- Spuit de frangipane op het deeg. Zorg dat je ongeveer 1,5 – 2 cm van de vorm blijft
- Bak de slof in ongeveer 15 minuten gaar.
- Verwijder de sloffenvorm direct nadat je de bakplaat uit de oven gehaald hebt.
- Laat de slof volledig afkoelen.
- Klop de koud en dikker geworden ganache luchtig met een mixer.
- Verdeel de kokospasta of frambozenjam over de sloffenbodem.
- Spuit de Ruby ganache over de sloffenbodem.
- Decoreer de slof met verse frambozen, kokosblokjes en ruby chocolade
Klinkt lekker, dank je voor het recept.
Wat leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie en veel bakplezier.
Groetjes, Adriënne