Cupcakes·Kerst·Pasen

Paasstol cupcakes

Over 2 weken is het al Pasen! De paaslekkernijen staan al vanaf januari in de winkels. Anders dan bij de decemberlekkernijen kan ik hier heel goed van af blijven. Het gevolg is dan ook dat ik, op een enkel paaseitje na, nog niets van dat alles op heb. Vorige jaar was dat wel anders. Toen was ik volop in de weer met een cupcake receptje. Omdat ik eerst niet tevreden was en het daarna te kort voor Pasen vond schoof ik het door naar dit jaar. Ik maakte de blog al wel zover klaar dat ik hem zo online kon zetten. Toen nog niet wetend dat ik dit jaar een eigen domein zou hebben met een andere naam vandaar ook dat het ‘oude’ watermerk er in staat.

Maar daar gaat het uiteraard niet om in deze blogpost! Waar het wel om gaat? Heb jij ooit bedacht dat je paasstol cupcakes kan maken door de vulling van de paasstol in een cupcake te stoppen? Heb je ook al die narigheid met dat rijzen niet… Daar gaat het bij mij vaak de mist in. 

     

DSC03042 met watermerk

DSC02904 met watermerk

Dit heb je nodig voor ci. 22 cupcakes:

5 eieren M

250 gram zelfrijzend bakmeel

250 gram roomboter

200 gram fijne kristal suiker

50 gram licht bruine basterd suiker

snuf zout

5 gram kaneel

50 gram walnoot

50 gram amandelen

50 gram hazelnoot

125 gram sultana rozijnen

200 gram amandelspijs

15 gram losgeklopt ei

2 eetlepels warm water

1/2 theelepel citroensap

100 gram amandelschaafsel

poedersuiker

En verder:

Cupcake bakblik

Kartelmes

spuitzak zonder spuitmondje

cupcake papiertjes

weegschaal

DSC03057 met watermerk

Zo ga je te werk:

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

Zet de cupcake papiertjes in het cupcake bakblik

Wel de rozijnen in water.

Rooster de hazelnoten en de amandelen in ongeveer 8 – 10 minuten goudbruin en laat ze volledig afkoelen.

Verlaag de oven temperatuur naar 160 graden boven en onder warmte.

Hak alle noten met een groot gekarteld mes.

Laat de rozijnen uitlekken en dep ze goed droog. 

Maak de amandelspijs aan met 15 gram losgeklopt ei, 1/2 theelepel citroensap en 2 eetlepels warm water.

Klop de boter met de suiker licht en luchtig in ongeveer 10 minuten.

Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het ei volledig opgenomen is.

Spatel het zelfrijzend bakmeel door het cakebeslag heen.

Spatel de noten en rozijnen door het beslag heen.

Doe het beslag in de spuitzak.

Spuit op de bodem van ieder cupcake papiertje 20 – 25 gram beslag.

Verdeel 8 – 10 gram amandelspijs op het beslaglaagje.

Verdeel nogmaals 20 – 25 gram beslag in het vormpje. Zorg dat de amandelspijs helemaal bedekt is.

Kijk alle cupcakes even na of er geen rozijnen zichtbaar zijn, deze kunnen tijdens het bakken verbranden. Druk ze zo nodig iets verder het beslag in.

Verdeel het amandelschaafsel over de cupcakes en druk het een beetje aan.

Bak de cupcakes in ongeveer 20 – 25 minuten gaar en lichtbruin.

Na afkoelen of vlak voor het opdienen kun je de cupcakes bestrooien met poedersuiker.

Zo zien de cupcakes er zonder poedersuiker uit. Je ziet het… Die poedersuiker maakt het net af, he!?

DSC02898 met watermerk

En hier zie je nog even het verschil tussen het gebruik van alleen kristalsuiker en van een combi van kristalsuiker en lichtbruine basterdsuiker:

Deze is met alleen kristalsuiker:

DSC02915 met watermerk

En deze met een combi van kristalsuiker en lichtbruine basterd suiker:

DSC03069 met watermerk

tip:

Lees voor je de cake maakt nog even de tips en trucks bij het basisrecept cake door.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *