Ik heb vandaag een lekkere variatie op de welbekende klassieke slagroomtaart. We bakken er vandaag een heerlijke Oranje – slagroomtaart van. Een leuk en lekker recept voor de komende Koningsdag, maar ook voor de andere 364 dagen van het jaar.
Combineren maakt iets nieuws
In ons gezin hebben Steven en ik een koemelkallergie. Jasper en Rosalie hebben dit gelukkig niet. Dat betekent voor mij dat ik niet altijd volledig koemelkvrij bak. Jasper is bijvoorbeeld gek op slagroomtaart. En de sinaasappel banketbakkersroom die ik met kerst ontdekt heb, is inmiddels één van zijn favorieten. Door die twee favorieten te combineren, kwam ik op het idee van deze Oranje – slagroomtaart.
Nieuwe favoriet: sinaasappelbanketbakkersroom
Met kerst was ik verantwoordelijk voor het dessert en maakte ik o.a. een sinaasappel crème brûlée. Die crème brûlée zette mij aan het denken, waardoor ik een paar weken later dus een nieuwe favoriete banketbakkersroom maakte. Het recept is echt verrukkelijk! De meeste sinaasappel smaak komt door het toevoegen van de sinaasappelrasp. Het raspen van sinaasappels is niet echt mijn favoriete klusje tijdens het bakken, haha. Maar het is dus onmisbaar voor een rijke sinaasappelsmaak, zeker in dit recept.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande afbeelding helpt je het recept makkelijker te herkennen en terug te vinden tussen al je andere pins.
Het biscuit
De taart ontleent zijn sinaasappelsmaak niet alleen aan de sinaasappelbanketbakkersroom, maar ook aan de sinaasappelrasp in het biscuit beslag. Door sinaasappelrasp in plaats van vanille toe te voegen en wat citroenrasp erbij te doen, komt de sinaasappelsmaak heerlijk uit in het biscuit. Het is een eenvoudige maar lekkere smaakverandering van het basisrecept voor biscuit. Voor deze taart heb ik een springvorm van 20 cm en de daarbij horende hoeveelheden gebruikt. Mocht je deze springvorm maat niet hebben dan kan je ook een springvorm van 22 cm gebruiken. Hiervoor hoef je de hoeveelheden van de slagroom en de banketbakkersroom niet aan te passen. Wat je wel aan moet passen is het biscuit, kijk hiervoor bij het basisrecept.
Koninklijk tintje
Op een slagroomtaart hoort natuurlijk fruit en chocolade als decoratie. Sinaasappel combineert heel lekker met aardbeien. En voor het rood-wit-blauwe kleurtje heb ik ook blauwe bessen gebruikt. De leuke vlaggen decoratie kocht ik bij ‘De Bakzolder’. Daar hebben ze altijd super leuke decoraties die je bijvoorbeeld per 12 stuks kunt kopen. Wanneer we in de buurt van Elburg zijn, moet ik hier altijd even langs. Gelukkig hebben ze ook een webshop waar het grootste deel van het assortiment te vinden is. Helaas vind ik de vlaggen niet in de webshop. Deze zijn wel weer bij diverse verkooppunten te koop. Ook de oranje chocoladekrullen die op de zijkant van de taart zitten koop ik bij De Bakzolder. Gelukkig zijn die wel terug te vinden in de webshop, je vind ze hier.
Koemelkvrij
Het is lastig om een slagroomtaart koemelkvrij te maken. Zelf waag ik mij er niet aan. Koemelkvrije slagroomvervangers werken en smaken zo anders dat het recept voor een koemelkvrije slagroomtaart heel anders zou zijn dan dit recept. Om die reden geef ik bij dit recept geen advies voor het vervangen van de ingrediënten.
Oranje – Slagroomtaart
Ingrediënten
- voor het biscuit
- 7 m eieren
- 150 gram suiker
- 150 gram bloem
- snuf zout
- rasp van 2 sinaasappels
- 15 ml sinaasappelsap
- 5 gram cointreau
- 3 gram citroenrasp
- voor de sinaasappelbanketbakkersroom
- 3 m eieren
- rasp van 1,5 sinaasappel
- 45 ml sinaasappelsap
- 30 gram custard
- 375 gram melk
- 55 gram suiker
- voor de slagroom
- 750 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 5 zakjes vanillesuiker
- kristalsuiker naar smaak
- voor de afwerking
- verse sinaasappelsap
- decoratie bijv. schijfjes sinaasappel, aardbeien en blauwe bessen
- oranje chocoladekrullen
- vlaggen van chocolade
Instructies
- Begin met het maken van het biscuit. Verwarm hiervoor de oven voor op 160 graden.
- Bekleed de bodem en de zijkanten van een springvorm van 20 cm met bakpapier.
- Klop de eieren met de suiker, de sinaasappelrasp, de citroenrasp en het zout in ongeveer 10 minuten licht en luchtig.
- Klop de laatste 2 minuten de sinaasappelsap en coitreau mee.
- Zeef de bloem boven de kom en spatel het er voorzichtig door.
- Doe het biscuitbeslag in de bakvorm.
- Zet het biscuit iets onder het midden in de oven en bak het biscuit in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het biscuit eerst 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal het biscuit daarna uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een taartrooster.
- Verpak het biscuit in vershoudfolie en laat het zo een nacht tot rust komen (hierdoor kruimelt het biscuit niet. Heb je deze tijd niet wacht dan tot het biscuit echt goed afgekoeld is)
- Maak nu de banketbakkersroom
- Mix de eieren met het sinaasappelsap en de sinaasappelrasp tot het goed gemengd is.
- Meng de custard met een paar eetlepels melk tot het klont vrij is.
- Breng de melk met de suiker aan de kook.
- Haal de pan van de warmtebron.
- Meng de custard met het eimengsel
- Meng wat warme melk met het custard-eimengsel en roer het goed door.
- Voeg het nu toe aan de warme melk en roer het opnieuw goed door.
- Zet terug op de hittebron en breng al roerend aan de kook.
- Kook de banketbakkersroom tot de juiste dikte bereikt is.
- Laat de banketbakkersroom op een bord afkoelen. Ter voorkoming van velvorming leg je een vel vershoudfolie direct op de banketbakkersroom.
- Plaats de banketbakkersroom in de koelkast om goed koud te worden.
- Klop de slagroom met de mascarpone en beide suikersoorten stijf.
- Doe de slagroom en de banketbakkersroom in een spuitzak. Gebruik voor de slagroom een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Draai het biscuit om, zodat de rechte onderkant de bovenkant van de taart wordt.
- Snijd het biscuit in 4 plakken.
- Leg de eerste plak biscuit op een bord.
- Besprenkel de plak met sinaasappelsap.
- Spuit een rand slagroom op de rand van het biscuit. Vul de binnenkant op met banketbakkersroom.
- Leg de tweede plak erop en besprenkel deze ook met sinaasappelsap.
- Spuit hier een laag slagroom op.
- Leg de derde plak biscuit erop en besprenkel ook deze met sinaasappelsap.
- Spuit hier opnieuw een rand slagroom op en vul hem daarna op met banketbakkersroom.
- Leg de laatste plak biscuit erop.
- Bestrijk de zijkanten en de bovenkant met slagroom.
- Spuit toeven slagroom op de bovenkant van de taart.
- Druk de oranje chocolade tegen de zijkant van de taart.
- Decoreer de taart met de sinaasappelschijfjes, aardbeien, blauwe bessen en chocoladeschildjes.
- Bewaar de taart tot serveren in de koelkast.
hoi hoi wat ziet deze taart er oooverheerlijk uit. bij ingrediënten voor de slagroom staat mascarpone maar ik het recept kom ik dat nergens tegen????.
vr gr
Hoi Samantha,
Oeps! De mascarpone klop je met de slagroom stijf. Ik heb het inmiddels veranderd. Bedankt voor je oplettendheid.
Groetjes,
Adriënne
hoi hoi. kun je de ingrediënten voor het biscuit ook vervangen met een biscuitmix en dan daarbij de cointreau, sinaasappelsap, sinaasappelrasp erdoor doen?.
vr gr
Hoi Samantha,
Oeps! Jouw vragen zijn per ongeluk in mijn spam terecht gekomen. Ik ga ze nu alsnog even voor je beantwoorden. Ik kan niet met zekerheid zeggen dat dit mogelijk is omdat het lang geleden is dat ik met een biscuitmix gewerkt heb. Ik verwacht echter dat het geen probleem is.
Groetjes,
Adriënne
hoi
kan je ook maïzena gebruiken in plaats custard?.
vr gr
Hoi,
Custard en maïzena zijn in dit geval 1:1 met elkaar te vervangen.
Groetjes.
Adriënne