Nee… Ga je nu echt een recept posten voor appelflappen? Belachelijk! Iedereen… Maar dan ook iedereen weet hoe je die dingen moet maken… Je haalt bladerdeeg uit de diepvries. Je schilt een appel en snij die in stukjes, dan meng je het met wat kaneel en rozijnen. Dat lepel je op het bladerdeeg, je vouwt het dicht en bakt ze in de oven. That’s it! Hoe simpel kan het zijn. Nou mooi niet dus, he… Zo’n appelflap is dus gewoon niet lekker. Nee echt niet waar… Als jij deze appelflappen geproefd heb doe je het nooit meer zo als je het eerst deed. Echt ik verzeker het je! Nooit meer! Maar hoe moet het dan wel? Nou zo:
Dit heb je nodig voor ci. 3 appelflappen:
3 plakjes bladerdeeg
100 gram amandelspijs
Korstsuiker 0f grove korrelsuiker
150 gram appel bijv. elstar of jonagold
25 gram rozijnen
10 gram suiker
1 gram kaneel
8 gram custard
100 ml water
En verder:
Bakblik bekleed met bakpapier
Pan
Kaasschaaf
Vork
plat bakje die groter is dan de appelflap (bijv. vleeswarenschaaltje)
Zo ga je te werk:
Wel de rozijnen ongeveer een half uur in ruim water.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Ontdooi de bladerdeeg.
Doe de korstsuiker in het platte bakje
Schaaf met de kaasschaaf plakjes amandelspijs van het blok af.
Leg een plakje bladerdeeg met een punt naar beneden neer.
Leg de plakjes amandelspijs over de onderste helft van het bladerdeeg.
Bevochtig de randjes van het bladerdeeg licht met wat water.
Vouw de plakjes tot een driehoek op. Zorg dat je overal een laagje amandelspijs heb.
Maak met de vork de bladerdeeg goed dicht.
Maak de bovenkant heel licht vochtig met water.
Leg het plakje bladerdeeg op je hand en keer je hand om boven de bak met suiker. Ga voorzichtig en snel te werk 😉
Druk het plakje bladerdeeg overal gelijkmatig in de suiker.
Haal hem weer uit de suiker en leg hem met de suikerkant naar boven op het bakblik.
Bak het bladerdeeg in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Laat ze volledig afkoelen.
Schil de appel en snij hem in dobbelsteentjes van ongeveer 5 mm.
Doe de appelblokjes in een steelpan.
Voeg overige ingrediënten toe.
Zet de hittebron middelhoog aan en roer tot het vocht indikt.
Zet de hittebron zacht, doe een deksel op de pan en laat het 10 minuten smoren. Roer er eventueel 1 of 2 keer door met een spatel.
Snij ieder flap in de lengte open.
Schep met lepel de appelvulling in de bladerdeeg flappen.
En smullen maar!
Tip:
Als je er van houd kun je de rozijnen laten wellen in Rum.
Een gedachte over “Open appelflappen ala Bakkriebels”