brood e.d.

Monkeybread

Snel naar recept
Monkeybread is een heerlijk zoet brood dat gemaakt wordt van een wit brooddeeg. Door het brooddeeg in stukjes te verdelen en door boter en suiker te rollen, heeft monkeybread na het bakken een heerlijke karamellaag. Het lijkt een beetje op een bolus maar dan in de vorm van een brood.
Monkeybread versus bolussen

In Amerika houden ze van zoet, net als wij Nederlanders. Het monkeybread heeft dan ook zijn oorsprong in Amerika en is, dankzij Google ook naar Nederland overgewaaid. Je kunt dit brood vergelijken met de Zeeuwse bolus. Met dit verschil dat dit brood gebakken wordt in een tulbandvorm, terwijl bolussen per stuk gevormd en op een bakplaat gebakken worden. Beide worden echter van witbrood gemaakt, door de suiker gerold en hebben uiteindelijk een kleffe bite. Een monkeybread heeft dat vooral aan de bovenkant, doordat zich daar de meeste karamel vormt tijdens het bakken.

Wil je dit recept onthouden om met een speciale gelegenheid te maken? Gebruik één van onderstaande afbeeldingen om het op één van je Pinterestborden op te slaan. Zo heb je het recept altijd binnen handbereik.
Brooddeeg maken

Om een monkeybread te kunnen maken, gebruik je een wit brooddeeg. Het is belangrijk om het deeg goed te kneden voor het beste resultaat. Deeg dat te kort gekneed is ontwikkeld zich niet goed. Deeg dat te lang gekneed is vind dat evenmin leuk. Daarom is het goed om tijdens het kneden regelmatig te controleren of het deeg al voldoende gekneed is. Dit doe je door een stukje van het deeg voorzichtig uit elkaar te rekken. Kan dit zonder scheuren? Dan is het deeg voldoende gekneed. Na het kneden moet het deeg rusten tot het in volume verdubbeld is, dit duurt ongeveer een uur.

Deeg in stukken verdelen

Dan is het tijd voor het uitrollen van het deeg. Normaal gesproken druk je na de eerste rijs lucht uit het deeg. Voor dit deeg hebben we echter een platte plak van ongeveer 1,5 cm dikte nodig. Daarom is het makkelijker om het deeg uit te rollen. Uiteindelijk is het resultaat hetzelfde. Wanneer je het deeg uitgerold hebt, snijd je met bijvoorbeeld een pizza mes kleine stukken van het deeg. Dit gaat het makkelijkst door het deeg zowel in de lengte als in de breedte om de circa 3cm te snijden. Iets groter of kleiner, schots en scheef? Het maakt niets uit. Uiteindelijk gaat het erom dat het deeg in meerdere lagen op elkaar gestapeld is.

Tijd voor de coating

Wanneer het deeg in stukken gesneden is is het tijd voor de volgende stap. Smelt hiervoor eerst de boter, laat het niet te warm worden. Doe nu wat stukjes van het brooddeeg in de gesmolten boter. Zorg dat er boter om het hele stuk brooddeeg zit. Haal de beboterde stukjes deeg daarna door de kaneelsuiker heen. Ook hiervoor geldt weer dat er overal kaneelsuiker moet zitten. Nu kunnen de stukjes in de ingevette tulband gelegd worden. Na de tweede rijs bakken we het brood laag in de oven. Let er trouwens goed op dat het brood aan de bovenkant niet verbrand. Om dat te voorkomen, kan je zo nodig een stukje aluminiumfolie op de bovenkant leggen.

In de herkansing

Monkeybread was een jaar of 10 terug één van de allereerste broden die ik bakte. Jarenlang stond het recept op mijn blogs. Alleen kreeg die blog wel heel erg weinig bekijks, zonde! Daarom gaat dit recept, na een tijdje van afwezigheid in de herkansing. Die herkansing verdient dit brood zeker weten. Het is echt een hele lekkere weekend traktatie. Als ontbijt, voor de lunch of een brunch, een monkeybread staat goed op elke tafel.

Koemelkvrij

Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. Normaal gesproken gebruik ik water in brooddeeg recepten. Voor dit deeg heb ik echter gebruik gemaakt van haverdrink van Natrue. Je kunt de havermelk 1:1 vervangen door water. Omdat bijv. soyamelk een hele andere samenstelling en meer vaste stoffen heeft (suiker, vet en water) heb je daar minder van nodig. Verder gebruik je voor dit recept ook boter. Gebruik een goede plantaardige roomboter vervanger zoals roombeter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *