Kerst·Kleine zoete verleidingen

Marsepein mergpijpjes

Snel naar recept
Vandaag deel ik opnieuw een klein maar fijn kerstrecept met jullie. Vooral de liefhebbers van marsepein moeten even goed opletten. Want vandaag deel ik een heel lekker receptje voor marsepein mergpijpjes. Met daarin een heerlijk crunch van musketzaad. En dat is echt heerlijk! Kies voor kerstkleurtjes van het musketzaad en decoreer ze met hulstblaadjes om er echte kerst marsepein mergpijpjes van te maken. Lekker voor bij de thee of gewoon om even zo tussendoor van te snoepen.
Zelfgemaakte marsepein

Zijn er hier meer liefhebbers van marsepein? Als kind gruuwde ik ervan, als volwassenen kan ik het wel waarderen. Liever ook weer niet teveel in één hap. Maar marsepein om een taart of in combinatie met chocolade begin ik wel steeds lekkerder te vinden. Het liefst maak ik daarvoor mijn marsepein zelf. Met ingrediënten die ik meestal gewoon in huis heb. Want voor zelfgemaakte marsepein heb je vooral poedersuiker en amandelmeel nodig. En daarnaast water, daaraan twijfel ik niet of je dat in huis hebt. Zelf voeg ik ook weleens een paar druppels amandelextract of bitteramandelextract toe voor wat extra smaak. Laat zelfgemaakte marsepein altijd een paar dagen leggen voor je het verwerkt. Zo ontwikkeld de marsepein meer smaakt.

Verhoudingen bij gekochte marsepein

Deze keer heb ik de marsepein echter niet zelfgemaakt maar gebruikte ik gekochte marsepein. Let bij gekochte marsepein erop dat je kiest voor een 1:1. 1:1,5 of 1:2 verhouding. Dit geeft aan hoeveel amandelmeel en poedersuiker er inzit. Marsepein met een 1:1 verhouding gebruikt net zoveel suiker als amandelmeel. Marsepein met een 1:2 verhouding gebruik één deel amandelmeel en twee delen marsepein. Gebruik je een 1:3 of 1:4 marsepein? Dan zit daar in verhouding dus wel heel weinig amandel in en heel veel suiker. Bij Baktotaal verkopen ze blanke marsepein in de verhouding van 1:2 en 1:1,5. De laatste ontdekte ik tijdens het schrijven van dit artikel. De eerste is degene die voor deze mergpijpjes gebruikt is.

Een crunch

Vraag me niet hoe ik erbij kwam, alleen waarom ik het niet eerder ontdekte en met jullie deelde. Ik voegde namelijk musketzaad toe aan de marsepein en kneede tot het er gelijkmatig door verdeeld was. Dat ziet er niet alleen leuk uit, het geeft ook een verrassend lekkere crunch aan de marsepein. Door musketzaad in kerstkleuren toe te voegen is het ook gelijk echte kerst marsepein. Kerstmusketzaad kan je ook bij Baktotaal shoppen. Daarnaast vind je het ook vaak bij Xenos of andere online webshops. Voeg ongeveer 10% van het gewicht van de marsepein toe aan musketzaad, meer of minder mag ook. Speel gerust een beetje met deze verhoudingen.

Wil je dit recept opslaan en later maken? Dat kan! Gebruik onderstaande afbeelding om dit artikel en het recept makkelijk en snel terug te kunnen vinden.
Chocolade tempereren

Oh daar heb je het weer hoor! Ik kan wel veel recepten met chocolade maken maar dat betekend ook dat er vaak getempereerd moet worden. Niet het leukste klusje als je het aan mij vraagt en daarom geef ik jullie hier ook nog steeds geen tips voor. Behalve dan dat je de chocolade niet te warm moet laten worden en dat oefening echt kunst baart! Slaat de chocolade wit uit? Krijg je kringen op de chocolade of smelt het al als je ernaar kijkt? De oorzaak ik altijd terug te lijden naar het tempereren. Gelukkig kan je er cursussen voor volgen als je het naadje van de kous wilt weten. Persoonlijk doe ik liever een ronde dansje wanneer het (zonder zo’n cursus) goed gelukt. Lekker eigenwijs, he?!

De finising touch

Zo rond de kerst gebruik ik niet alleen mijn hulstblaadjes uitstekers graag. Ook de hulstsprinkles worden veelvuldig uit de kast getrokken. Inmiddels heb ik ze in een lichte en een donkere kleur. Met elkaar gecombineerd vind ik ze eigenlijk nog het leukst. En dat is precies wat ik bij de marsepein mergpijpjes deed. Na het dippen in de chocolade was de decoratie zo snel gepiept. Twee hulstblaadjes erop en een rood pareltje erbij en klaar. Leuk en lekker snel, toch?

Koemelkvrij

Marsepein en musketzaad zijn beide koemelkvrij en kan je dus makkelijk gebruiken voor iemand met een koemelkallergie. Hou met de chocolade wel rekening met de koemelk. Gebruik pure chocolade of een rijstmelk / vegan chocolade.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *