Al jarenlang ligt er een bakvorm voor Madeleines in mijn kast. Deze Franse cakejes zien er niet alleen prachtig uit, maar smaken ook nog eens verrukkelijk. In het verleden heb ik hem weleens gebruikt. Dat is echter zo lang geleden dat ik me niet eens kon herinneren hoe ze proefden. Het opnieuw maken van de madeleines is een mooi moment om ook dit recept koemelkvrij te maken.
Van oud naar nieuw
Jaren geleden stond er een recept voor madeleines op mijn oude blog, waarvan de recepten later verhuisd zijn naar Bakkriebels.nl. Het recept stamde ergens uit de begintijd van mijn blogperiode. En het was inmiddels behoorlijk ingehaald door alle ontwikkelingen die ik sindsdien doorgemaakt heb. Super leuk om op terug te kijken, maar het is niet altijd handig. Voor de madeleines betekende het dan ook dat ik het oude bericht verwijderde en er een heel nieuw artikel voor terugplaatste.
Klassiek Frans recept
Madeleines zijn cakejes waarvan het recept ooit in Frankrijk is ontstaan en die inmiddels over de hele wereld populariteit gewonnen heeft. Naast de klassieke versie, zoals het recept dat ik vandaag met jullie deel, zijn er ook heel veel variaties te vinden. Van madeleines met chocoladesmaak, tot prachtige cakejes met een mooi chocoladelaagje. Pattisiers en bakkers over de hele wereld weten allemaal hun eigen draai te geven aan dit klassieke recept. Zelf ben ik inmiddels ook bezig geweest met nog een paar variaties op dit recept. Wellicht deel ik die recepten later nog eens met jullie.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Met onderstaande foto vind je dit artikel en het bijhorende recept makkelijk terug.
De perfecte madeleine
Een goede madeleine is te herkennen aan een paar dingen. Zo wordt het cakeje altijd gebakken in een speciale schelpvormige bakvorm. Deze bakvormen zijn er in metalen en siliconen versies. Heb je nog geen madeleine vorm in de kast? Koop dan in ieder geval een metalen vorm. Metaal geleidt de warmte beter, waardoor de cakejes mooier gebakken worden. Iets anders dat specifiek bij een madeleine hoort is het bolle buikje. Dat buikje ontstaat door het beslag een aantal uur te koelen voordat je ze bakt. Omdat een madeleinevorm heel ondiep is, gaart het beslag aan de randjes super snel. Zo tegen de tijd dat het beslag rijst, zijn de randjes al gaar. De enige plaats waar het dus echt kan rijzen is in het midden. Zo ontstaat het buikje. Perfecte madeleines hebben dus een schelpvormige onderkant en een buikje aan de bovenkant.
Koemelkvrij
Er zijn recepten met en zonder melk voor madeleines in de omloop. Mijn favoriete recept is een recept zonder melk. Wel zo makkelijk, want nu hoef je alleen op te letten dat je een goede kwaliteit plantaardige boter gebruikt. Mijn favoriet is Roombeter, het alternatief voor roomboter van BlueBand.
Madeleines
Ingrediënten
- 160 gram bloem
- 4 gram bakpoeder
- 125 gram boter
- 5 gram citroenrasp
- 150 gram suiker
- 3 m eieren
- snuf zout
- bakspray
Instructies
- Voeg het bakpoeder en het zout toe aan de bloem en roer ze met een garde door elkaar.
- Smelt de boter en laat het iets terug koelen.
- Mix de eieren met de suiker en de citroenraps in ongeveer 5 minuten licht en luchtig.
- Zeef het bloemmengsel boven de kom en spatel het er rustig door.
- Voeg de gesmolten boter toe en spatel ook dit er rustig door.
- Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond.
- Zet het voor minimaal 3u in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Spray de bakvorm in met bakspray.
- Vul de holletjes van de vorm voor ongeveer 80 procent met beslag.
- Zet de bakvorm nog ongeveer 15 minuten terug in de koelkast.
- Bak de madeleines eerst 5 minuten op 200 graden. Verlaag dan de oventemperatuur naar 180 graden en bak nog ongeveer 5 minuten af tot de cakejes gaar en mooi van kleur zijn.
- Laat de madeleines afkoelen op een rooster.
- Herhaal stap 8 tot en met 13 tot al het beslag op is.