Gebak en Tartelettes·Kleine zoete verleidingen

Lepelgebak met framboos en speculoos

  Hebben jullie ook een graadmeter in huis waaraan je weet dat iets echt lekker is? Ik wel… In dit geval liep die graadmeter uit zicht zelf naar de koelkast om het laatste lepelgebakje er uit te halen en op te eten. Ik voel me dan altijd een beetje gevleid. Een beter compliment kan ik niet krijgen… Deze lepelgebakjes waren dan ook wel heel erg lekker al zeg ik het zelf. De smaakcombinatie is echt perfect! De speculoos, witte chocoladeroom en frambozen vullen elkaar zo goed aan dat ik jullie allemaal op je hart wil drukken dit recept in ieder geval een keer te maken. Heerlijk! Ondanks dat frambozen vooral bekend zijn als zomerfruit zijn ze nu ook volop te verkrijgen in de supermarkten. En over het algemeen zijn ze ook lekker. Bij onze plaatselijke supermarkt zijn ze zelf regelmatig in de aanbieding voor €2,00 voor 125 gram. Dat is dezelfde prijs als waar ze in de zomer ( in de aanbieding) voor verkocht worden.

 

 

Dit heb je nodig voor 12 gebakjes:

250 gram slagroom

100 gram mascarpone

1 zakje vanillesuiker

1 flinke eetlepel poedersuiker

175 gram witte chocolade

24 Lotus koffieleutjes

12 theelepels frambozenjam

250 gram verse frambozen

En verder:

12 glaasjes van ongeveer 100 – 125 ml inhoud

spuitzak met spuitmondje

Zo ga je te werk:

Smelt de witte chocolade en laat het afkoelen.

Klop de slagroom met de mascarpone en beide suikersoorten dik lobbig.

Voeg een paar eetlepels slagroom toe aan de chocolade en spatel het door elkaar zodat het goed mengt.

Voeg deze chocolade toe aan de slagroom en klop het geheel nog even goed door elkaar. Klop niet te lang, de slagroom wordt nog stijver door de chocolade.

Zet de room zo nodig nog even in de koelkast om wat stijver te worden.

Breek intussen boven ieder glaasje een koffieleutje in stukjes.

Scheur 2 frambozen voor ieder glaasje in tweeën en verdeel deze over de stukjes koffieleutjes.

Spuit 30 gram witte chocoladeroom in ieder potje.

Schep een theelepel frambozenjam in het midden van ieder potje. Verdeel het eventueel met de lepel een klein beetje naar de kanten.

Breek ongeveer een kwart van de overgebleven 12 koffieleutjes af en hou deze achter voor bovenop.

Verkruimel de overige driekwart koffieleutjes boven de glaasjes.

Scheur nogmaals 1 of 2 frambozen voor ieder glaasje door midden en verdeel ze over de koffieleutjes.

Spuit een klein toefje van ongeveer 10 gram witte chocoladeroom in de glaasjes.

Maak de glaasjes af met de achtergebleven stukjes koffieleutjes en een (halve) framboos.

Bewaar de lepelgebakjes tot gebruik in de koelkast.

 

Tip:

Is de slagroom, na een uurtje in de koelkast, toch niet stijf genoeg geworden dan kan je hem nog even met de mixer doorkloppen tot de gewenste dikte.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *